Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Родичка огіркова - ангурія


26.01.2012

Дуже смачний відомий кожному з нас огірок - і в салатах, і консервований або й просто свіжий духмяний, щойно зірваний, з дрібкою солі. На жаль, кліматичні умови зараз не надто сприяють його комфортному існуванню. То спека, то, навпаки, холодні дощі провокують появу численних захворювань. А як пройде названий у народі «кислотний дощ», то й взагалі залишається від буйної зелені лише зів‘яла огудина. Тяжко нині живеться огірочку й сумно, тому що одиноко. І хоча мовиться у віршах про родичів гарбузових, але це все далекі, а ось із близькими…

ВИЯВЛЯЄТЬСЯ, в огірка багато різновидностей, котрі вирощують в інших країнах і споживають в їжу приблизно так, як ми наші звичайні огірки. Зокрема, хочу розповісти читачам «Сільських новин» про ангурію або антильський огірок. 
Зовні вона ніяк не схожа на наш огірок. Рослина має досить довгу огудину (до 3-4 м) з невеликими листками, що за формою нагадують листя кавуна. Землю огудина закриває нещільно. Плоди ангурії циліндричні, масою до 50 г, вкриті м‘якими шипами. Є різновиди і без шипів. На смак вони нічим не відрізняються від огірка. Їх споживають свіжими, але особливо смачні вони соленими і маринованими. Якщо бажаєте здивувати гостей за святковим столом, подайте до нього мариновану ангурію. За смаковими якостями мариновані плоди ангурії значно перевершують звичайні огірки.
Ангурія має ряд переваг над нашими огірками. На відміну від них, вона не уражається хворобами і шкідниками. До того ж її можна вирощувати без поливу (плоди, на відміну від огірка, не гірчать) та підживлень. Загалом рослина досить невибаглива до умов вирощування.
Один з кращих способів вирощування ангурії – шпалерний, коли огудина росте вгору по натягнутій між кілками сітці висотою приблизно 1,2 м. У цьому випадку плоди виходять чистими, симетричними, рівномірно забарвленими і їх зручно збирати.
Зривати огірочки треба рано вранці, поки вони ще не прогрілися сонцем. У цей час їх твердість, а отже і термін зберігання максимальні. Якщо ви любите маленькі огірочки (довжиною близько 5 см), збирати їх треба з інтервалом у 2-3 дні, якщо ж віддаєте перевагу більшим – то нехай ще підростуть.
Крім високих смакових якостей, ангурія ще має і гарний вигляд, тому її часто використовують у декоративних цілях.
Якщо хтось із вас має бажання спробувати вирощувати цю поки що не досить розповсюджену в наших краях рослину, надішліть на мою адресу підписаний конверт і я з радістю поділюся з кожним невеликою кількістю насіння безкоштовно. Хай росте й щедро родить і на вашому городі ангурія.

ЧЕМЕРИС Євген Григорович,вул. Садова, 100, смт Покровське, Дніпропетровська область, 53600.