Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рости картопля велика і дуже велика


07.06.2012

Комусь здається, що картопля - справа проста. Вирив ямку, кинув бульбу і чекай, собі, коли на осінь виросте гарний врожай. Виявляється, її вирощування - ціла наука. І навіть до роботи на невеликих присадибних ділянках потрібно підходити ретельно, опираючись на наукові знання, вважає Василь Захленюк.

- Василю Андрійовичу, що порадите городнику? Чому так важливо вибрати хороший сорт?
- Це основа. Взявши лопату до рук і сподіваючись на врожай, бажано все-таки звернути увагу на сорти картоплі. Саме сорт визначає основні вимоги до технології вирощування, продуктивності, якості продукції, стійкості до шкідливих організмів. В Україні на городах, фермерських і колективних господарствах вирощують понад 100 сортів картоплі, з них 60% - української селекції. Наші селекціонери створюють сорти, стійкі до певних видів шкідників. Наприклад, сорти: Обрій, Слов'янка, Поран, Поліська 96, Повінь - мають відносну стійкість, до картопляної нематоди; Явір, Віра, Віринея, Багряна, Ракурс, Ольвія, Дубравка - до фітофторозу.
- А є щось проти «народного улюбленця» - колорадського жука?
- Є - це сорти Зарево, Зов, Світанок київський, Воловецька. Колорадський жук цю картоплю не дуже любить.
- Від чого залежить врожайність картоплі?
- Від багатьох факторів. В першу чергу, від потенційної можливості сорту. Погане насіння - поганий врожай. Далі умови вирощування. Посадив аби як, не обробив, не окучив, запустив, жук об'їв, або зовсім закинув - маєш на осінь горох. Нарешті навіть від екологічної пластичності.
- А що означає екологічна пластичність?
- Є сорти, які не відрізняються екологічною пластичністю, погано реагують на погодні умови вегетаційного періоду. Це в більшості ранньостигла картопля. В ній під впливом спекотної погоди та ураження альтернаріозом дуже швидко закінчується вегетаційний період.
- До фітофторозу картоплярі звикли. Останнім часом городники жаліються, що в середині літа листя картоплі жовтіє, а потім зовсім відмирає?
- Це нова хвороба. Якщо небезпечний фітофтороз проявляє високу шкідливість в окремі роки, то тепер сильного розвитку набула суха плямистість, або альтернаріоз. Він проявляється щорічно на посадках картоплі наприкінці червня - на початку липня в фазі бутонізації, тобто на початку цвітіння. Найбільшої сили набирає, як правило наприкінці липня. Вражає листя та стеблі картоплі. На відміну від фітофторози ця плямистість залишається сухою за будь-якої погоди. Тоді, як плями від фітофторозу в вологих умовах розм'якшуються і на нижньому боці листя з’являється сірувато-білий наліт спороношення гриба. При сильному ураженні альтернаріозом листки жовтіють, починаючи з нижніх. Ураження прискорює відмирання листя, наприкінці вегетації, коли ще відбувається нагромадження врожаю, внаслідок чого продуктивність рослин знижується.
- Як боротися з цією хворобою?

- Важко дати якість рекомендації. Одним із заходів запобігання розвитку хвороби є створення стійких сортів. На жаль, в колекції сортів і гібридів картоплі в Україні дуже мало таких, що відрізняються стійкістю проти альтернаріозу. Лише сорти Віринея та Явір мають стійкість проти альтернаріозу. Вчені встановили, що польова стійкість картоплі проти хвороб добре корегує з пізньостиглістю. Цим пояснюється те, що сорти ранньої групи стиглості набагато сильніше уражуються альтернаріозом, ніж пізньостиглі сорти.
- А як середньостиглі сорти?
- Непогано показали себе: Забава, Немішаївська 100, Поліська крохмальна, Промінь. Чудово проявила Слов'янка. За всі роки досліджень розвиток цієї хвороби на цій картоплі не перевищував 8,5%.
- Чи можна виділити якусь групу картоплі, яка, наприклад, дає гарний врожай і добре протистоїть хворобам?
- Я б особисто виділив для себе такі сорти: Забава, Серпанок, Святкова, Поліська крохмальна, Явір і зрозуміло, Слов'янка.