Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Розсада овочевих культур: коли краще сіяти


09.02.2022

Селера. Висаджування у відкритий ґрунт – 25 травня. Вік розсади - 70-80 днів, від посіву до сходів - до 15 днів. Посів – після 25 лютого.
Солодкий перець. Висаджування – після 25 травня. Вік розсади – 50-55 днів. Висів на розсаду – 15 лютого.
Огірки, кабачки. Висаджування – друга половина квітня – перша декада травня. Вік розсади – 30 днів, від посіву до сходів – близько 10-14 днів. Посів на розсаду – друга половина березня.
Помідори. Висаджування – після 20 травня. Вік розсади – 50-55 днів, від посіву до схожості – до 20 днів. Посів на розсаду – третя декада лютого.
Капуста. Висаджування – перша половина травня. Вік розсади - 55-60 днів, від посіву до схожості – 15-20 днів. Посів на розсаду –  початок лютого.
СЕКРЕТИ УСПІХУ
● Найкращий склад грунтової суміші для посіву і пікірування більшості овочевих культур – 2 частини компосту, 1 частина тирси, 1 частина піску. Свіжу тирсу слід зволожити слабким розчином аміачної селітри або сечовини.
● Ґрунтову суміш в ящиках перед посівом насіння слід спершу полити, інакше насіння з водою буде затягнуте углиб ґрунту і період появи сходів розтягнеться.
● Не загущуйте посіви, бо тоді рослини будуть довгими, слабкими, можуть уражатися «чорною ніжкою».
● Не забувайте підтримувати оптимальний температурний режим. Загальне правило таке: до появи сходів температура вища, після появи сходів – нижча на 5-7°С вдень і на 10°С вночі.
● Застій води у посудині з поганим дренажем призводить до загибелі насіння, а також сходів у початковій стадії.
● Світло і тепло – основні складові успішного вирощування розсади. Додаткове освітлення збільшує шанси на успіх. Додатково освітлювати рослини потрібно стільки часу, щоб світловий день був 12-14 годин. Бажано досвічувати рослини рано-вранці або ввечері.
● Не запізнюйтеся з пікіруванням розсади. Для більшості овочевих культур це необхідно зробити після появи 2-3 справжніх листків. Після пікірування рослини поливають і притіняють на 1-2 дні.
● Через 4-5 днів після пікірування проводять перше підживлення рослин. Найкраще для цього використовувати розчини мінеральних і органічних речовин. Підживлюють рослини раз на 10 днів, чергуючи мінеральні та органічні добрива.
● Перед висаджуванням розсади на постійне місце її треба обов‘язково загартовувати. За 10 днів до висадки рослин на постійне місце місткості з розсадою виносять на 2-3 години на засклені лоджії, веранди, відкривають вікна в кімнаті. Час перебування розсади на відкритому повітрі поступово збільшують. 

Зверніть увагу! Садять розсаду ввечері або в похмуру погоду. Горщики з рослинами і ямки перед висаджуванням рясно поливають.

Пам’ятка для тих, хто вирощує розсаду селери

Часто садівники скаржаться, що насіння селери погано сходить.
Щоб підвищити його схожість і енергію проростання, насіння перед посівом потрібно промити в теплій воді, потім злегка підсушити й сіяти рядками в ящик. Після посіву потрібно полити теплою водою, але землею засипати не можна: на поверхні насіння селери швидше зійде. 
А коли насіння проросте, присипте його вологою землею на глибину не більше 0,5 см. 
Оптимальна температура при вирощуванні селери 14-16°С, а вночі – 10-12°С. Якщо температура виявилася нижче 10°С, то після висадження в ґрунт рослини рано починають квітувати, що негативно позначається на розмірах і якості коренеплодів.