Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Розведення нутрій


21.06.2013

Кожному, хто заводить цих звірків, звичайно ж, хочеться побалувати їх улюбленим кормом. Але при цьому слід враховувати, що овочі, фрукти та ягоди, які продаються на базарах, можуть бути вирощені з використанням великої кількості азотних добрив. Особливо це стосується кавунів, динь і капусти.

У СВОЮ ЧЕРГУ і звичайна трава може нести небезпеку через те, що поля періодично обробляються інсектицидами, пестицидами і гербіцидами. Тому при виборі місця для косовиці обов’язково орієнтуйтеся на природний запах різнотрав’я. Мені відомо про два випадки поголовного падежу нутрій, що сталися торік у Дніпропетровській області. Причиною його була саме отруйна зелена маса.
При розведенні нутрій у вольєрах потрібно не забувати про те, що особини чорної масті акумулюють на собі сонячні промені. Тому клітки для таких нутрій повинні мати додатковий обсяг покриття вольєра, аби завжди було місце, де вони зможуть сховатися від палючих променів. «Сонячні ванни» нерідко шкодять здоров’ю звірків.
Не можна давати нутріям посилювачі росту, призначені для птиці, яких удосталь є в зоомагазинах і ветеринарних аптеках. У нутрій дуже слабкі ферменти у шлунково-кишковому тракті, тож, не розрахувавши дозу преміксів, ви ризикуєте спровокувати захворювання ваших підопічних, яких потім дуже довго доведеться лікувати. Зважте: що для вас важливіше - 300-500 г зайвої ваги з голови чи здорове доросле поголів’я, здатне приводити потомство?
З’ясовуючи стосунки між собою, нутрії під час розбірок іноді травмують одна одну. За теплої пори року, враховуючи до того ж велику кількість комах, тварини не здатні самостійно заліковувати завдані рани. Звірків слід оглядати при втраті апетиту, сонливості, обмеженій рухливості.
Олександр ХОРУЖИЙ, тваринник. http:ukr.zmk-ua.com