Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Розвиток успішних громад Буковини та Прикарпаття


18.08.2021

СТРІМКІ скелі і швидкоплинні гірські річки, гори і полонини, а ще смачні гуцульські страви і чудові, щирі люди – все це подарувала серпнева подорож до успішних громад Буковини і Прикарпаття, організована Українським кризовим медіа центром в рамках  Програми USAID DOBRE. Престур для 22 представників регіональних ЗМІ Дніпропетровської, Харківської, Чернігівської, Миколаївської, Херсонської, Івано-Франківської і Запорізької області дав можливість побачити, як децентралізація змінила життя гірських населених пунктів Буковини та Прикарпаття.

Журналісти відвідали Недобоївську, Хотинську, Усть-Путильську, Білоберізьку, Глибоцьку громади Чернівецької та Івано-Франківської областей, щоб на власні очі побачити ті зміни, які відбулися в громадах, які спільно з Програмою USAID DOBRE працюють для створення комфортних умов життя, праці та надання якісних послуг жителям. Кожна громада обрала свій шлях розвитку. 
У Хотинській громаді, наприклад, розвивають туризм, адже тут розташована славнозвісна Хотинська  фортеця – історична пам’ятка XIII століття, яка дихає таємницями історії. У вересні, за словами голови Хотинської громади Миколи Головльова, тут планується грандіозне відзначення 400-річчя Хотинської битви.
Поряд з фортецею створено приватний дендропарк із дивовижними рослинами з усього світу – це успішно реалізована програма створення міста-парку. А у селі Білівці на 10 гектарах розкинулося духмяне лавандове поле – чудове місце для фотосесій і відпочинку серед пахощів гірських квітів.  І це ще не всі проєкти розвитку Хотинської громади, у планах –  мобільна сцена, яка буде придбана в рамках Програми USAID DOBRE для проведення свят і різноманітних заходів для містян і гостей Хотину.
Важливим напрямком розвитку Хотинської громади є підтримка місцевих фермерів. Хотинські фермери об’єдналися і разом з фермерами двох сусідніх громад: Недобоївської і Клішковецької – та створили яблуневу агломерацію, до якої наразі увійшли 65 середніх і малих фермерських господарств. І хоча в громадах вирощують сою, ріпак, соняшник, кукурудзу, найбільш вигідними, за словами голови Недобоївської громади Юрія Юзви, стали сади.  
У рамках престуру журналісти побували на підприємстві з переробки яблук. Створене воно як ФГ «Прима» фермером В’ячеславом Тодосійчуком. Він ще з 2000-го року на 30 гектарах вирощує соковиті плоди і тому на власному досвіді переконався, як важливо не тільки виростити і зібрати урожай фруктів, а й зберегти, оскільки восени, у період збирання, ціна на яблука найнижча. А от взимку, навесні – то інша річ. На сьогодні підприємство може зберігати до 11 тисяч тонн яблук. Звісно, що фермер скільки не вирощує. Тож потужності сховища здає в оренду іншим фермерам, які можуть замовити до того ж ряд послуг – сортування за розміром, забарвленням, масою тощо. Причім фермери можуть самі сортувати свій товар.   
– Ніхто ні до чого не примушує, – зауважує В’ячеслав Тодосійчук. – Тут працюють на умовах кооперативу. Щороку ми збільшували площі для зберігання, але цього року через значне здороження металу утримались, бо розуміємо, що це призведе до зростання плати за зберігання, а ми не можемо цього дозволити сьогодні.
Температура в камерах зберігання максимально комфортна для тривалого зберігання від вересня до травня. Тут застосовані і найновітніші європейські технології, коли яблука зберігаються у камері, звідки викачують повітря і закачують  азот. За цих умов фрукти можуть зберігатися до двох років. Також є пакування для відправки на експорт. За словами В’ячеслава Тодосійчука, тільки цього року з Недобоївки було відправлено близько 30 великих морських контейнерів до Кувейту, Об’єднаних Арабських Еміратів та інших країн. 
Також фермери можуть здавати яблука на виробництво соку прямого віджиму «Пансік» ТМ «Пан Недоба», яке теж розміщено в Недобоївці – селі, назва якого походить від прізвища пана Недоби – власника земельних володінь, на яких поселилися перші жителі.  Грамота пана Недоби сьогодні зберігається в Кишинівському державному архіві та датується 1572 роком. Саме цю дату взято за час заснування села Недобоївці. Сьогодні це село об’єднує працьовитих людей навколо спільної ідеї – створити якісний продукт для забезпечення потреб українських та міжнародних ринків.
Голова Недобоївської ТГ Юрій Юзва розповів, що Недобоївська громада виникла на карті України у 2015-му, відтоді  всі  кошти інфраструктурної субвенції розділялися між всіма селами. Був відремонтований великий будинок культури. Школа, яка  збудована у 1871 році, 150 років тому, набула нового, сучасного вигляду. Тут наразі навчається 404 учні. Через безробіття багато людей виїхали за кордон на заробітки, от сьогодні кожен клаптик землі тут використовують під сади. Один підприємець спробував, так і пішло. 
– Тож фермери, які мають 1-1,5 га саду,  можуть збирати до 30-50 тонн врожаю товарних яблук. Це той рівень виробництва, який може прогодувати родину, щоб не виїздити за кордон на заробітки, – зауважив В’ячеслав Тодосійчук про болючу проблему сіл Буковини.
Люди трепетно бережуть історію своїх старовинних сіл, відреставрували дерев’яні вітряки – цікаве місце для туристів і всіх, хто цікавиться історією.
Ще одна буковинська громада, Усть-Путильська, також цікава своїми туристичними принадами. Тут відкрили музей етнографії та краєзнавства Гуцульщини, розробили туристичні гірські маршрути, а також заохочують  до створення комфортних «зелених садиб», де можна скуштувати неповторні страви гуцульської кухні, відпочити на лоні дивовижної карпатської природи, помилуватися бурхливими Буковинськими водоспадами і скелею Кам’яна Багачка – найвідомішою склею Буковини, що увійшла до 100 природних чудес України.
Гірська Усть-Путильська громада також стрімко розвивається. За підтримки Програми USAID DOBRE  тут будують дитячі майданчики, триває реставрація сесійної зали – місця для висловлення цікавих думок та ідей подальшого розвитку цього самобутнього високогірного поселення.
У Білоберізькій громаді розвивають «зелений» туризм та організовують незабутній швидкісний сплав гірською річкою через пороги на надувному човні по Черемошу. Журналістів радо приймали у зелених садибах «Надія», «Маркана», «Поґар», де є всі зручності для відпочинку і відновлення сил. За підтримки Програми USAID DOBRE  у Білоберізькій громаді створили успішний кооператив «Гуцульські ґазди» із заготівлі та заморожування ягід, сушіння грибів і трав із місцевих лісів та полонин. У рамках співпраці з Програмою USAID DOBRE для подолання наслідків повені 2020 року отримали екскаватор-навантажувач. 
Глибоцька громада Чернівецької області познайомила журналістів із роботою кооперативу з виробництва крафтових сирів, бізнес-проєктами – інтернет-магазином із продажу насіння та рослин, а також апітерапевтичним оздоровчим комплексом «Мивіра».
Цікавою стала екскурсія до підприємства «Florium», яке займається вирощуванням квітів, цибулин, насіння і саджанців дерев, а також доставкою рослинної продукції по Україні. Дванадцять років  тому двоє братів вирішили створити сімейний бізнес для батьків. При цьому один працював у Голландії на вирощуванні тюльпанів, а інший в Україні. Тож все почалося із голландських тюльпанів, на які в Україні виявився значний попит. 
Сьогодні підприємство вже має дуже широкий асортимент рослин, саджанців, насіння іноземної селекції, які можна замовляти на сайті. Замовлену продукцію тут дбайливо пакують і відправляють або «Новою поштою», або через «Укрпошту», за бажанням замовника. Цікавим бізнесом Глибоцької громади є сироварня «Добрі ґазди», де виготовлять сири за австрійською та італійською технологіями. 
П’ять громад – п’ять різних стратегій успішного розвитку підприємництва, упорядкування важливих для людей об’єктів інфраструктури громад, які живуть і прогресивно розвиваються завдяки підтримці програми USAID DOBRE і власній ініціативі, власним ідеям і прагненням жити і працювати у квітучій Україні.
Яна ГУДЕНКО,
Івано-Франківська – Чернівецька області.
Фото автора.
На знімку: голова Недобоївської громади Юрій Юзва бачить перспективу розвитку своїх населених пунктів.