Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Розводьте мускуcних качок


14.03.2018

Тривалий час утримую у своєму господарстві червоних мускусних качок, молодняк яких купив колись на виставці-ярмарку. Цією птицею я дуже задоволений. Червоні мускусні качки набагато крупніші за звичайних. Вони важковагові, а тому більш повільніші і спокійніші, тримаються завжди гуртом і далеко не заходять. Ці качки не дуже ненажерливі і досить невибагливі. Вони із задоволенням щипають  траву і добре почувають себе на підніжному корміЧервоних мускусних качок вигідніше утримувати, ніж звичайних. З одного боку, вони мають хороші м’ясні якості: м’ясо дуже смачне як у бульйоні, так і тушковане, ніколи не буває жирним. З іншого боку, вони відрізняються більшою яйценосністю. Починають нестися в 6-6,5-місячному віці і дають більше 120 яєць за рік. 

Червоні мускусні качки – хороші квочки. За один сезон сідають два, а то й три рази. Вони турботливі мами. Качка висиджує за один раз 17-19 каченят. Я звичайно підкладаю 21 яйце. Під час насиджування качка кілька разів встає з гнізда. Тому завжди ставлю поряд корм і питну воду. Залишене на певний час гніздо ніколи не накриваю, повністю надіючись на інстинкт качки.
Каченята такі ж невибагливі, як і дорослі качки. Вже на другий-третій день вони самі дзьобають корм і шукають напувалку. До речі, напувалки роблю неглибокими, оскільки в глибокій каченя може намокнути і втопитись.
Влітку утримую качок у вольєрі (на одного селезня – 3-4 качки), а в холодний період – у звичайному сараї на глибокій підстилці, яку раз на тиждень освіжаю, насипаючи зверху тирсу, сухе листя чи солому. Зимують вони добре.
Качки починають відкладати яйця з потеплінням – наприкінці березня – на початку квітня. У цей час їх не можна перегодовувати зерном. Звичайно я даю їм вранці зерно, а ввечері – мішанку: терті на крупну терку буряки, гарбузи або дрібно нарізану картоплю з додаванням комбікорму.
Василь ЯКОВЕНКО,
пташник-аматор.
Київська область..