Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рухаємося до рішення Європейської ради щодо кандидатства України, Росія дуже нервово сприймає нашу активність 


21.06.2022

Звернення Президента Володимира Зеленського
Бажаю здоров’я, шановні українці!
Крок за кроком ідемо надважливим тижнем і щоденно робимо все, щоб ні в кого не було сумнівів, що Україна заслуговує на кандидатство. Щоденно доводимо, що ми вже є частиною об’єднаного європейського, я б навіть сказав, ціннісного простору.
Зараз депутати Верховної Ради вже розійшлися, а я тут. І знаєте, я хотів би їм сьогодні подякувати. Ми часто їх критикуємо, але сьогодні вони зробили дуже гарну роботу.
Я вдячний усім народним депутатам, які підтримали нашу євроінтеграцію. Хочу відзначити голосування за Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Цю Конвенцію частіше називають Стамбульською – за місцем підписання. Її в Україні довго «збивали», десятки років.  Але головний її зміст простий – це зобов’язання захищати від насильства й різних форм дискримінації.
Хочу також подякувати депутатам, які підтримали закон «Про управління відходами». Це важливий екологічний документ. Ми боролися за нього три роки. Закон декілька разів зривався через олігархічні впливи. І ось тепер проголосований. Нарешті. Дякую.
Ухвалена сьогодні Антикорупційна стратегія. Це також дуже важливо. Сподіваюся, що Рада й надалі працюватиме з таким же вагомим результатом.
Сьогодні зробив чотири звернення. Перше – до учасників саміту Триморʼя. Це потужне регіональне об’єднання у Європі. 12 держав між Балтикою, Адріатикою та Чорним морем. Перед зверненням говорив з Президентом Дудою. Скоординували з Анджеєм наші позиції.
А на саміті вирішено, що Україна набуває такого статусу, який дасть змогу стати повноправним учасником Триморʼя. Для нас – це значні економічні можливості, модернізація транспорту, зв’язку, мереж. Це ще одна лінія тісної співпраці між Україною й державами ЄС.
До речі, маємо й гарну новину з нашого кордону з Польщею. У межах проекту «Відкритий кордон» на 50% збільшено пропускну спроможність пункту «Краківець – Корчова». Це дасть змогу значно наростити експортно-імпортний потік через кордон. Модернізація очікує й на інші пункти на кордонах з країнами Євросоюзу. І це відчутно, і не лише для нас. Дає змогу робити глобальні речі. Боротися з продовольчою кризою, яку Росія спровокувала блокадою портів.
Говорив про неї у зверненні до лідерів Африканського Союзу. Підкреслив, що ця криза – штучна, її не було б, якби не російська війна проти нас. І також підкреслив, що ми можемо забезпечити таке постачання аграрної продукції, яке точно гарантує безпеку Африці, безпеку Азії.
Загалом розширюємо можливості нашої держави. Як і всім сильним європейським країнам, нам потрібна власна політика щодо Африки, Латинської Америки, щодо країн Південно-Східної Азії та інших частин світу, які раніше залишалися поза належною увагою української зовнішньої політики. Працюємо над суб’єктністю України.
Звернувся й до учасників Форуму глобальної політики в Італії. Дуже впливове зібрання. Говорив про те, як повернути всіх українських переселенців додому.
Сьогодні зустрівся з Беном Стіллером – відомим актором і посланцем доброї волі ООН, який опікується допомогою якраз переселенцям і біженцям. Вдячний Бену за постійну увагу до потреб українців.
Зустрівся з президентом Конфедерації промисловців і підприємців Італії Карло Бономі. Говорили про зв’язки між українським та італійським бізнесом. Вдячний за відкриття представництва Конфедерації в Києві.
І найкоротше, але дуже вагоме звернення зробив до учасників Міжнародного фестивалю креативності в Каннах – найбільшої такої події у світі. «Каннські леви» – це особлива аудиторія. Це люди, які вміють керувати увагою і які дуже потрібні Україні саме зараз. Що довше триває війна, то складніше конкурувати за увагу сотень мільйонів людей у різних країнах. Але я зроблю все можливе, щоб увага до України не згасала. Закликав найбільш креативних людей світу бути в цьому нашими союзниками. І знаю, що відгук у Каннах був дуже позитивний.
Наступні дні тижня будуть теж насиченими. Рухаємося до головного рішення Європейської ради, яке буде ухвалене в п’ятницю.
Як я й передбачав, Росія дуже нервово сприймає нашу активність. Знову обстріли Харкова, Одеси, знову – спроби жорстоких наступальних дій на Донбасі. Це – зло, яке можна заспокоїти тільки на полі бою. Захищаємо Лисичанськ, Сєвєродонецьк. Увесь цей регіон – найскладніший, там найважчі бої. Але там наші міцні хлопці й дівчата. Окупанти отримують відповіді на свої дії проти нас. Вдячний армії й розвідці, які це забезпечують.
Увечері підписав черговий указ про нагородження наших захисників і захисниць. 220 учасників бойових дій відзначені державними нагородами. 27 із них – посмертно.
Вічна памʼять усім, хто віддав життя за Україну!
Вічна слава всім, хто захищає нашу державу!
Слава вам!
Слава Україні!