Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рясні виділення: норма чи порушення?


09.08.2019

УСЕ ПРО АНАМАЛЬНІ МАТКОВІ КРОВОТЕЧІ

Рясні виділення: норма чи порушення? Які менструальні виділення є нормою, а які – симптомом захворювання? Які причини кровотечі і що робити? Як «приборкати» свій цикл? Консультує акушер-гінеколог МЦ «Боголюби» Ореста Марищук.

Що є нормою, а що можна вважати аномальними матковими кровотечами?
Аномальна маткова кровотеча – це кровотеча, яка не відповідає нормальному менструальному циклу жінки репродуктивного віку. Нормою вважаються кров’янисті виділення об’ємом до 80 мл за один менструальний цикл (упродовж 4-8 днів, з інтервалом 24-38 днів).
Аномальна маткова кровотеча може бути двох типів: гостра і хронічна. Хронічна аномальна маткова кровотеча є аномальною за об’ємом, регулярністю і частотою, що спостерігається впродовж шести місяців.  Гостра аномальна маткова кровотеча виникає раптово. Потребує звернення до лікаря і негайного лікування. Гостра аномальна маткова кровотеча супроводжується порушенням загального стану: блідістю шкірних покривів, почащенням серцебиття та дихання, зниженням артеріального тиску. 
Як зрозуміти жінці, у якому випадку рясні виділення під час менструації є порушенням і варто звернутися до лікаря?
Іноді не так просто розібратися, надмірні виділення під час менструації є нормою для конкретної жінки чи хронічною аномальною матковою кровотечею. У такому разі треба звернути увагу на те, чи призводить менструація до якогось дискомфорту, чи наявні великі згустки крові, чи міняє жінка прокладки вночі (у нормі цього бути не повинно), чи є загальна слабкість, підвищена втомлюваність, головокружіння, блідість шкірних покривів. Усі ці симптоми є ознакою аномальної маткової кровотечі. І жінки, як правило, рідко звертаються з такою проблемою.
Які можуть бути причини аномальної маткової кровотечі?
Викликати аномальну маткову кровотечу можуть:
поліпи ендометрію; аденоміоз; 
фіброміома; гіперплазія ендометрію;
злоякісні пухлини; спадкові 
захворювання крові, пов'язані 
із порушенням згортання крові;
розлади овуляції на фоні 
гормональних змін; 
інші супутні захворювання: підвищення рівня гормону пролактину, знижена функція щитоподібної залози, цукровий діабет, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем тощо.
Чи впливають фізичні навантаження на збільшення кількості виділень?
Зазвичай фізичні навантаження не впливають на інтенсивність виділень. Але існують індивідуальні особливості організму. Якщо після занять спортом жінка помічає, що менструальні виділення посилюються, варто обмежити фізичні навантаження і проконсультуватись з лікарем.
Які обстеження необхідно пройти жінці, у якої є надмірні виділення під час менструації?
Загальний аналіз крові (звернувши увагу на рівень гемоглобіну, зазвичай він є зниженим);
визначення рівня феритину крові, який є депо заліза в організмі;
визначення рівня пролактину, для виключення аденоми гіпофіза;
обстеження на наявність субкомпенсованого гіпотиреозу, тобто зниженої функції щитоподібної залози (рівень гормонів та УЗД щитоподібної залози)
визначення рівня хоріонічного гонадотропіну для виключення вагітності (маткової чи позаматкової).
Для дообстеження здійснюється трансвагінальна УЗД, аби чітко з’ясувати проблему: виявити аномалії матки та ендометрію, структурні зміни труб та яєчників. Як метод діагностики та лікування проводиться гістероскопія з подальшим гістологічним дослідженням.
Які рекомендації можете дати жінкам, які зіткнулися
 з проблемою рясних виділень під час менструації?
Таким жінкам раджу насамперед з’ясувати причину надмірних виділень. Навіть якщо така менструація була у вашої мами, і тепер у вас, і ви це вважаєте нормою, знайте: менструація не має створювати жінці суттєвого дискомфорту. Жінка має вести звичайний спосіб життя, добре почуватися під час менструації. Якщо це не так, якщо менструації рясні або затяжні – зверніться до лікаря, з’ясуйте причину і підберіть лікування. 
Як лікують аномальні маткові кровотечі? 
При аномальних маткових кровотечах призначають кровозупинні препарати, комбіновані оральні контрацептиви або прогестагени, а також препарати заліза.  За відсутності бажаного ефекту від медикаментозного лікування, при нестабільному стані жінки або наявності протипоказань до гормонального лікування проводиться хірургічне втручання: діагностичне вишкрібання або гістероскопія.
Часто жінок цікавить, чи є такі препарати, які можуть зменшити об’єм виділень 
або відтермінувати менструацію, яка може завадити їхнім планам?
Дійсно, є препарати, які можуть дещо відстрочити менструацію. Це, як правило, комбіновані оральні контрацептиви. Але призначати їх може тільки лікар, причому починати прийом треба з урахуванням дня циклу.  
Інна СЕМЕНЮК, 
Волинська область.
ШАНОВНІ ЧИТАЧІ! САМОЛІКУВАННЯ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!