Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рятівники


18.06.2020

21 червня, у третю неділю червня, в Україні відзначається День медичного працівника.
Цього року, як ніколи, всі ми ще раз пересвідчилися у важливості людей у білих халатах, які  сьогодні, передягнувшись у захисні комбінезони, вступили в жорстоку боротьбу з новою, до цього не знаною у світі інфекцією, прозваною COVID-19. Ці люди буквально собою закрили нас від смертельної хвороби, при тому кожен день і зараз сміливо вступають у часом нерівний двобій. 
За весь час пандемії коронавірусу у світі уже зареєстрували понад 8 мільйонів випадків зараження. Більша частина інфікованих, 4 мільйони 201 тисяча, вже поборола хворобу. Померли від ускладнень 439 тисяч осіб. Лідером за темпами зараження стала Бразилія – 23,6 тисяч випадків за добу. У США за цей час виявили 20,7 тисяч хворих на COVID-19, в Індії – більше 10 тисяч, в Росії – 8,2 тисячі, у Пакистані – 5,2 тисячі та близько 5 тисяч – у Чилі.
Станом на 16 червня в Україні підтвердили діагноз COVID-19 у 758 осіб, помер 31 хворий – це найбільші показник з початку пандемії нового коронавірусу. Загалом за весь час пандемії захворіли 33 234 людини. З них – 5 656 медпрацівників, які щодня ризикують своїм здоров’ям і життям, але виконують свою високу місію – порятунку людей. 
У Дніпропетровській області підтверджено 1012 випадків захворювання на COVID-19.  726 людей видужали, а 23 – пішли із життя в основному через  важкі супутні діагнози: онкологію, тромбоз, цукровий діабет, ішемічну хворобу серця, інсульти.
В інших областях статистика куди більш сумна. За стримування зарази, за трепетну увагу до пацієнтів і, врешті-решт, за їх одужання ми повинні сказати спасибі дніпровським лікарям. Уже четвертий місяць інфекційне відділення № 1 Дніпровської міської лікарні № 21 мужньо бореться з COVID-19.
Під мудрим і мужнім керівництвом Володимира Чумака – лікаря-інфекціоніста вищої категорії працює в екстремальних умовах відважний колектив медиків. У перші дні Володимир Іванович навіть не дозволяв собі залишати відділення – так і ночував у лікарні поруч з пацієнтами, – розповідає головний лікар 21-ої лікарні Дніпра Микола Турчин, бо хворі з підтвердженим діагнозом коронавірус поступали з різним ступенем тяжкості і вимагали особливого нагляду і вдень, і вночі.
За словами головного лікаря, Володимир Чумак вже не вперше опиняється в такій складній життєвій ситуації – в 90-х роках він брав участь в ліквідації спалаху холери в Малій Софіївці. Пізніше  розробляв діагностичні алгоритми лікування  лихоманки Ебола і МЕRS-CoV-інфекції. Професійний досвід Володимира Чумака як експерта у напрямку «інфекційні хвороби» став неоціненним  саме зараз перед обличчям світової загрози. Завдяки його лікуванню багато пацієнтів у Дніпрі уже одужали.
– Колектив лікарні працює, як єдине ціле, від генерального директора  до санітарок, на яких лежить найважча робота з хворими в реанімації, – розповідає Володимир Чумак, завідувач відділення 21-ї інфекційної лікарні. – У нас є успішний досвід боротьби з кором, холерою, дифтерією. Всі залишилися на робочих місцях, ніхто не звільнився через страх перед пандемією. Ми самі обрали професію і повинні впоратися з тими завданнями, які перед нами ставить життя. І вийти переможцями. 
Низький уклін вам, Володимире Івановичу, і всім нашим захисникам у білих халатах – лікарям, медсестрам, санітарам  - за Вашу роботу. Дай вам Бог, здоров’я і сил витримати цей удар і здолати небезпеку.