Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щедра огіркова грядка


21.04.2011

Огірки, як і решту гарбузових, не можна саджати вдруге на одному й тому ж місці. Їхніми попередниками мають бути картопля, коренеплоди.
Щоб зібрати хороший урожай огірків, спаліть мішок будь-якої соломи, попіл змішайте з землею на огіркових грядках (перед висіванням). Коли огірки зійдуть, розмішайте півлітрову банку попелу у 10 л води, додайте 1 л молока і 20 крапель йоду, і цією сумішшю побризкайте огіркові грядки. Через тиждень процедуру повторіть. Зробіть так тричі. І тоді врожай збиратимете аж до осені.
Зверніть увагу, що огірки треба обов‘язково проріджувати, щойно на сходах слідом за сім‘ядольними листками розвинеться перший справжній листок. У цій фазі вже можна визначити, який із паростків дасть міцну, здорову рослину.
Огірки не люблять дощику зі шланга. А ось натуральні підживлення під корінь для них дуже корисні. Вкиньте у бочку з водою кілька пучків ранньої кропиви. Цим настоєм поливайте розсаду в горщиках і овочі на грядці. Завдяки такому поливанню до гарбузових культур і пасльонових не чіпляється жодна болячка.
Ефективним буде підживлення розчином коров‘яку або пташиного посліду з розрахун­ку відро розчину на 18-20 рос­лин. Перший раз його проводять після появи третього справжнього листка. Розчин коров‘яку го­тують у співвідношенні 1:10, а пташиний послід розводять во­дою у співвідношенні 1:20. Ба­жано, щоб розчин перебродив кілька днів. Вносять поживу в борозенки 3-4 см завглибшки, зроблені вздовж рядка на відстані 7-8 см від нього.
Вдруге підживлюють через 10-20 днів таким самим розчи­ном у борозенки завглибшки 7-8 см, зроблені посередині міжрядь. Після кожного підживлення грунт розпушують і борозенки засипають землею.
З мінеральних добрив можна використовувати нітроамофоску (1 ч. ложка на 10 л води).
Мульчування грунту на огірковій грядці перегноєм або якимось іншим легким матеріалом прискорює ріст і розвиток рослин. Проводять його після появи 2-3 справжніх листків. Мульчу кладуть тільки на попередньо розпушений ґрунт.
Огірки - вологолюбна культура, однак надли­шок води шкідливий для них. Після появи 4-5 справжніх листків поливи припиняють, бо зайва волога в цей час затримує цвітіння та плодоно­шення, і поновлюють їх під час масового плодоношен­ня (з інтервалом у 5-6 днів). Поливати краще вранці. Адже надлишок вологи на листі у вечірні години призводить до ураження пероноспорозом (несправжня борошниста роса). Це найбільш поширена і небезпечна хвороба для огір­ків. Її збудник активно розвиваєть­ся при перепаді денних і нічних температур, при поливі холодною водою або при холодному дощі. Листя стає коричневим, ніби обпаленим. При перших ознаках захворювання припи­няють поливи і підживлення на 6-7 днів. Коли вологість грун­ту зменшиться, рослини на ніч вкривають плівкою. Добрі результати дає обприскування розчином сироватки (3 л на 7 л води з додаванням 1 ч. лож­ки мідного купоросу).
При появі перших ознак борошнистої роси (нальоту на листках) рос­лини обприскують розчином такого складу: на 10 л теплої води - 1 л коров’яку і 1 ст. ложка карбаміду. Обприску­ють вранці або ввечері при теп­лій погоді. Допомагає і обпи­лення сіркою дрібного помелу.
При появі бурої плямистості поливи на 5-6 днів припи­няють, рослини оброб­ляють 1-процентною бордо­ською рідиною. Для профілактики сірої гнилі не можна до­пускати загущення, треба видаляти пустоцвіти. При захворюванні рослин уражені місця присипте попелом або подрібненим деревним вугіллям. Допомагає присипання хворих місць і та­кою сумішшю: 1 ч. ложка мідного купоросу на 1 склянку по­пелу.
Звичайно ж, усі засоби захисту ефективні лише за умови, якщо застосовувати їх вчасно.