Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Січеславський тракторний завод: українська якість і надійність!


09.06.2021

Щороку Січеславський тракторний завод радує агровиробників своїми новинками. На Міжнародній виставці «Агро-2021» вітчизняне підприємство представлено двома моделями  – 125-ти сильним трактором «Січеслав-1254», який вже пройшов випробування на українських ланах, і новинкою,
яка щойно зійшла з конвеєра, – енергонасиченим трактором «Січеслав-3754».
 
П’ятий рік поспіль на виробничих потужностях ТОВ «Січеславський тракторний завод» продовжується випуск стандартизованої та сертифікованої техніки українського виробництва. Інженери підприємства  розробили власну конструкцію кабіни, інших вузлів та агрегатів, що дозволило значно знизити собівартість техніки, на яку, розповсюджується 25-відсоткове часткове відшкодування вартості придбаної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва. 
На сьогодні лінійка нашої техніки представлена трьома найбільш успішними моделями – «Січеслав-1254»,  «Січеслав-1604»,  «Січеслав-4204». Після налагодження серійного виробництва тракторів, ми перейшли на важливий акцент – врахування побажань замовників, які пропонують свої вдосконалення і хочуть мати універсальний енергозасіб для всіх тягопривідних агрегатів, задіяний на різних технологічних операціях вирощування сільськогосподарської продукції, а також для обслуговування тваринницької галузі. Такі клієнтські звернення для нас дуже важливі – саме такі побажання ми враховуємо для удосконалення тієї чи іншої моделі. Завдяки такому діалогу  маємо  бажаний результат, коли сільгоспвиробник працює на нашій техніці більш ефективно. Цьогорічна посівна ще раз засвідчила економію витрат пального на різних видах робіт. А простота конструкції дає можливість усунути будь-який недолік, що виникає у процесі експлуатації трактора, самим механізатором впродовж 30 хвилин у режимі телефонного зв’язку.
Ідеї вдосконалення конструкції надходять з двох джерел: від фермерів, які придбали нашу техніку, і безпосередньо від узагальнення нашої практичної роботи на землі під час випробувань. 
Одним з важливих напрямків роботи нашого підприємства є сервісне обслуговування: на будь-яке клієнтське звернення ми реагуємо у той же день і миттєво вирішуємо проблему – наша сервісна бригада працює 24 години на добу і в разі необхідності виїздить в будь-яку точку України. Маємо постійний склад запчастин до тракторів усіх моделей, які випускає завод.
Трактор «Січеслав-1604» був презентований на минулорічних виставках у Києві та Кропивницькому. Ця модель знайшла свого споживача і після низки удосконалень запущена у серійне виробництво. Наша новинка, випущена напередодні відкриття виставки «Агро-2021», – модель енергонасиченого трактора «Січеслав-4204», який матиме ряд своїх унікальних можливостей і збереже ті переваги, які вже зарекомендували себе у попередніх версіях «Січеслава». По-перше, це паливна економічність, простота і надійність конструкції. Серед новинок цієї моделі – гідравлічна система з насосом  регульованої подачі, який дозволяє суттєво економити енергоресурси і витрачати паливо на функцію у разі потреби. Наприклад, якщо трактор виконує тягову роботу, то гідравлічна система вимикається, не працює і не витрачає енергію. Якщо є необхідність приведення в дію якихось гідравлічних агрегатів – вмикається гідросистема, виконує свою робота і потім вимикається.
Таким чином, у порівнянні з шестеренними масляними насосами, які працюють постійно, навіть коли трактор заведений, у  моделі «Січеслав-4204» масло не ганяється по колу і не витрачається енергія. На вітчизняних тракторах таку систему гідравліки ми застосували одними з перших. Її розроблено спільно з концерном «Гідросила».
У тракторі «Січеслав-4204» використовується двигун з простою механічною паливною апаратурою, що дозволяє зберігати рівень паливної економічності,  але він має більш потужний генератор на 120 ампер для живлення енергетичної потреби посівних комплексів, які мають висівні апарати з електродвигунами. Для ефективного охолодження 420-сильного двигуна  нами була розроблена система охолодження, яка має ламелі, розташовані у три ряди. І традиційна система для двигунів з турбіною – інтеркулер у блоці радіатора. Коробка передач – 16-ти швидкісна, із ходозменшувачем, що дає у підсумку 32 передачі. Прямий привід на ведучі мости дозволяє спростити конструкцію та знизити енергозатрати. 
ТОВ «Січеславський тракторний завод» входить у трійку лідерів з тракторного виробництва в Україні.Чому сільгоспвиробників приваблює «Січеслав»?
По-перше, це відчутна економія палива. По-друге, це можливість отримання 25-відсоткового відшкодування вартості придбаної техніки вітчизняного виробництва, згідно з урядовою програмою. По-третє, простота конструкції, де немає складної електроніки. По-четверте, прийнятна вартість для українських аграріїв.
І нарешті,  це певні вдосконалення, які клієнти можуть отримати під свої потреби.
Одним з напрямків нашого розвитку є випробування системи точного водіння трактора «Автопілот». Вона пропонується як опція для всіх моделей тракторів і дозволяє економити при обробітку ґрунту на перекриттях, також виконувати операції з проведення захисту рослин у точно визначених місцях без повторів, з точністю 2-3 см, що вкрай важливо при виконанні посіву. Разом з цим її вартість становить 140 тис. гривень. Це приваблива ціна у порівнянні з іноземними аналогами, які коштують втричі дорожче.
Паралельно з основним напрямком нашої роботи ми також займаємося альтернативними розробками і в цьому році вперше виконали і випробували на власних полях переобладнані позашляховики з шинами низького тиску для внесення міндобрив. Ця система досить добре себе показала. Адже умови ранньовесняного внесення добрив не завжди дозволяють провести цю роботу звичайним трактором. Машина на шинах низького тиску не ущільнює землю і дозволяє виконати цю операцію по мерзлоталому ґрунту, коли добрива найкраще засвоюються озимими культурами. Цю систему ми виконали і випробували для себе. Але раді поділитися своїми напрацюваннями з усіма сільгоспвиробниками.
Беззаперечною перевагою «Січеславів» є суттєва економія дизпалива, оскільки наші трактори мають акцент на використанні найбільшого крутного моменту. Крім того, що є дуже важливим,  нами створено комфортні умови праці механізатора – панорамна кабіна, кондиціонер, опалювач. 
Можна придбати потужний імпортний трактор, підтримавши економіку іншої країни. А можна купити наш «Січеслав», підтримавши українського виробника і заощадивши при цьому значні кошти.
Олександр ГАПОНЕНКО,
інженер-технолог ТОВ «Січеславський тракторний завод», 
кандидат технічних наук.
На знімку :трактор «Січеслав-1254» стане незамінним помічником у фермерському господарстві.
Трактор оснащений двигуном WEICHAI WP4T125E200 з турбіною та інтеркулером. 
 Має робочий об’єм 4500 куб. см та потужність 125 к.с. 
Максимальний крутний момент при 1500 об./хв. – 515 Н•м.
Питома витрата палива становить 195 ± 3 % г/кВт. год. Число передач: 
16 – переднього ходу, 8 – заднього ходу. 
Максимальна підіймальна сила заднього навісного пристрою – 4500 кг.
НА ТЕХНІКУ РОЗПОВСЮДЖУЄТЬСЯ КОМПЕНСАЦІЯ 25% ВАРТОСТІ, ЗГІДНО З УРЯДОВОЮ ПРОГРАМОЮ
 
РЕКЛАМА
СИСТЕМИ КРАПЕЛЬНОГО ЗРОШЕННЯ 
під кукурудзу, сою, соняшник.
Олександр (097) 104 07 29, інженер.
Людмила (067) 562 28 78, менеджер.
Е-mail: tractor-sicheslav@ukr.net