Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що дасть чоловікові відмова від куріння?


15.05.2014

Завзятий курець, побачивши заголовок статті зі словами «відмова від куріння», швидше за все, не стане її читати. І дарма, адже переважна більшість і зовсім не знають, якої реальної шкоди якості життя і здоров’ю завдає нікотин. Щоб прояснити питання з усіх боків, ми звернулися за допомогою до фахівця. Отже, на запитання відповідає кандидат медичних наук Галина КОРЖ.

- Передовсім, відразу зазначу, що відмова від куріння може принести багато користі, подарувати свіжість сприйняття світу і повернути давно забуті радості. Не кажучи вже про те, що таке рішення буде свідчити і про соціально відповідальну поведінку людини.

- Що ви маєте на увазі?
- Відмова від куріння потрібна нащадкам. Сьогодні в усьому світі здорових дітей народжується все менше і менше. Зрозуміло, ніхто не стане доводити, що це зумовлено виключно наслідками куріння батька або батьків. І все ж простежується чітка тенденція: збільшувалася популярність сигарет - на світ народжувалося більше дітлахів із патологіями дихальної системи та іншими хворобами.
І справа тут не лише в тому, що тютюновий дим, потрапляючи в організм вагітної жінки при активному або пасивному курінні, здатний безпосередньо викликати патологію плоду. І навіть не в тому, що він може викликати передчасні пологи. Найбільша небезпека цієї шкідливої звички для людського організму полягає в тому, що тривале куріння викликає генетичні мутації, які передаються наступному поколінню. І багато з цих змін, на жаль, мають характер незворотних. Зокрема, дослідження показали, що у курців зі стажем до нормального режиму функціонування не здатна повернутися група зі 124 генів, серед яких є і ті, які мають стосунок до ДНК.
Крім того, тютюн справляє істотний вплив на одні з найбільш ніжних клітин у чоловічому організмі - сперматозоїди. Якась частина їх відразу гине від кожної випаленої сигарети - кров швидко розносить тютюнову отруту по всьому організму. Активність же значної частини решти сперматозоїдів істотно зменшується. Таким чином, ймовірність стати батьком для курців-чоловіків значно зменшується, а іноді й анулюється зовсім. Недарма в усіх так званих розвинених країнах, де добре розвинена індустрія куріння, безпліддя «набирає обертів». В Україні, наприклад, подібна проблема виникає у кожній п’ятій родині.
- А чи правда, що куріння настільки ж згубно відбивається і на якості інтимного життя курця?
- Природа, звичайно, не може залишатися байдужою до такої наруги над генами. Вона завжди прагне мінімізувати зміни, здатні знищити будь-який з видів живих істот. Тому в організмі курця рано чи пізно обов’язково спрацьовує природний захисний механізм: курець у будь-який момент може стати імпотентом після чергової сигарети. Після 40 років життя зниження потенції для курця - нормальне явище. Правда, воно легко може наступити і в 30 років. А от для некурця ці вікові межі істотно зсуваються у бік збереження статевої сили.
- Чи всім необхідна відмова від куріння? Адже деякі сучасні люди вже свідомо відмовилися і від продовження роду, і взагалі вважають статеву функцію чимось зайвим...
- Таких, на щастя, не так вже й багато. Але навіть, якщо ви опинилися у цій когорті, то все одно дим, що вдихається курцем, крім обпаленої слизової, «дарує» організму чадний газ, часточки сажі, бензіпрен та інші речовини, які сприяють розвитку раку, хронічних захворювань дихальних шляхів (наприклад, хронічного бронхіту і емфіземи легенів), а також серйозних хвороб серцево-судинної системи. Гіпертонія, ішемічна хвороба серця, інсульти та інфаркти нерідко «виростають» саме звідси. У курця відбувається небажана гормональна перебудова організму, генетичні мутації. До того ж запах тютюнового «перегару» позначається на відносинах з протилежною статтю, особливо якщо його представник сам не палить.
А ще залежність від сигарет погано впливає на виховання дітей. Причому двічі: і як поганий приклад, і як свідчення того, що тато (мама) не може проявити силу волі і відмовитися від шкідливої звички заради сім’ї.
- Усі курці і так давно знають, що куріння дуже шкідливе. Проте, від цієї звички відмовляються одиниці. І цьому багато в чому сприяють поширені страхи про тяжкість і шкоду самого процесу відмови від сигарет...
- І правда, існує поширена думка, що відмова від куріння сприяє появі сильних нападів кашлю, наростання зайвої ваги і депресії, тоді як сигарети, мовляв, допомагають уникнути подібних негараздів. Також серед курців існує уявлення про те, що відмова від куріння надзвичайно складний і шкідливий процес...
Дійсно, викурена сигарета здатна «вимкнути» напад кашлю. Причому, як кажуть курці, краще і швидше, ніж лікарські засоби, що розріджують мокротиння. Але... Якщо ви пам’ятаєте, кашель - це безумовний і з самого початку корисний рефлекс, «вигаданий» природою для ліквідації будь-яких перешкод, що ускладнюють дихання. Засоби, що розріджують мокротиння (муколітики), змінюючи властивості слизового секрету дихальних шляхів, полегшують виведення усілякого сміття, сприяючи «роботі» кашлю. Сигарета ж просто пригнічує кашльовий і дихальний центри людини, змінюючи глибину дихання. У підсумку курцеві здається, що настало полегшення його бронхіту, хоча насправді він просто зачаївся.
- А як бути із неминучим набиранням зайвої ваги?
- Це - міф. Насправді зайва вага на практиці стає реальністю не більш, як у 20 відсотках випадків. І в основному пояснюється це тим, що куріння чисто психологічно замінюється... харчуванням! Хтось, наприклад, щоб позбутися бажання взяти сигарету, кілограмами кидає в себе льодяники, а хтось цілий день безперервно жує сухофрукти, а хтось методично спустошує холодильник...
- Чи існують реальні мінуси відмови від куріння?
- Єдина реальна шкода, яку приносить відмова від куріння, - це скорочення прибутків тютюнової індустрії. Втім навряд чи навіть найзатятіший курець настільки переймається проблемами цієї галузі, аби жертвувати собою заради неї. Пожертвуйте краще місяцем звикання до «нового» життя, щоб продовжити його не менш як на 10-15 років.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК.