Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що краще?


04.10.2012

Є чимало способів зберігання літніх вітамінів на зиму

Заморожування
Саме заморожування дозволяє зберігати у фруктах і овочах запас вітамінів - до 90%, не кажучи вже про мікроелементи - вони зберігаються на всі 100%. Але при розморожуванні частина із них йде на сік: чим більше його, тим менше користі залишається у м’якоті. Заморожування зберігає вітаміни довше за всі інші способи.
При заморожуванні у продуктах можуть зберігатися бактерії. Якщо продукт лежатиме після розморожування день у теплому місці, він може спричинити отруєння. Крім того, розморожені продукти не підлягають повторному замороженню й дуже швидко псуються. Так що з’їдати їх треба відразу ж.
Перед замороженням облийте окропом або гарячою водою овочі й фрукти, потім охолоджуйте їх декілька годин. Тепер можна заморожувати - запакуйте овочі й фрукти у спеціальні форми й спокійно ставте у морозильну камеру. Коли у формочках утворилися «цеглинки» із плодів, можете виймати і пакувати в окремі пакети. Так буде легше виймати їх із морозильника, а плоди збережуть вологу.

Перетирання із цукром
Дехто вважає, що перетерті із цукром ягоди на 100% зберігають вітаміни. Це зовсім не так. Внаслідок перетирання руйнується близько 30% всього вітамінного запасу. Велика кількість цукру виступає як потужний консервант. Для того, щоб перетерті свіжі ягоди не псувалися, кількість цукру має бути не менше 60%. Так що, зберігаючи вітаміни, ми одержуємо не надто солодкий продукт, не перевантажений глюкозою та калоріями. Правда, цукор окисляє вітаміни, через що згодом їх кількість зменшується.
Перетерті свіжі ягоди швидко псуються при кімнатній температурі, так що їх слід зберігати лише при мінусовій.
Перетріть ягоди у кухонному комбайні (або м’ясорубці), пересипаючи їх цукром (близько 100 г на 200 г ягід), розкладіть у банки і закрийте капроновими кришками. Порівняно із іншими способами це найменш солодкий рецепт, але й зберігати його слід не більше 3-4 місяців, на відміну від дуже солодкого варення, де концентрація цукру дозволяє зберігати продукт роками.

Пастеризація й варіння
Після термічної обробки в продуктах залишається не більше 50% біологічної цінності фруктів та овочів. До того ж цукор продовжує окисляти вітаміни, і їх кількість згодом зменшуватиметься. А тому овочеві закуски, варення, джеми й повидло - все це складене в банки фруктово-овочеве багатство і радує око, але користі для здоров’я приносить мало. Єдине, що залишається у цих продуктах, - мінеральні солі й рослинні волокна. На цьому переваги домашніх консервів вичерпуються. Втім, розмір втрачених вітамінів прямо пов’язаний з тривалістю їхньої термічної обробки і температурою. Тобто чим вищі градуси й довший час пастеризації, тим більше корисних речовин із них вивітрюється.

Сушіння
Якщо сушити на папері під сонечком - то більшість вітамінів “вивітрюється”. Залишиться жалюгідних 20%. Якщо влаштувати примусове сушіння, то вітамінів можна зберегти у кілька разів більше. Для цього потрібно покласти сировину у суху картонну коробку (картонну, бо цей матеріал вбирає вологу), зверху ввімкнути лампу й вентилятор. Температура в коробці має бути плюс 40-50 градусів. Мікроелементи (калій, залізо, магній, кальцій і фосфор) збережуться майже повністю. Залишаються недоторканими й харчові волокна, що нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту.
Зверніть також увагу, що на поверхні висушених продуктів можуть залишитися мікроби. Тому перед вживанням їх треба ретельно вимити.