Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що любить наше серце?


16.02.2012

ЩО ДОБРЕ ВПЛИВАЄ НА СЕРЦЕ
1. Правильний раціон. Серце любить вітаміни групи В, які покращують жировий обмін. Їх багато в зернових, м`ясі та субпродуктах. А також вітаміни С (цитрусові, ягоди) і Р (помідори, гречка, капуста), що зміцнюють судини. Крім того, серцю постійно потрібен йод – його багато в морепродуктах.
2. Регулярний рух. Серцевий м`яз зміцнюють регулярні заняття спортом. Наприклад, біг, плавання, йога, а також піші прогулянки на свіжому повітрі.
3. Стабільність. Насамперед в емоціях – від стресів серце зношується вдвічі швидше. Важливо не засмучуватись через дрібниці та вчитися “робити з лимона лимонад”.
4. Здоровий сон і відпочинок. Хронічна втома і постійне недосипання шкодить серцево-судинній системі. Тому намагайся спати не менше 8 годин на добу, дотримуватися режиму харчування (не пропускати обід на користь роботи) і відпочивати щонайменше 1,5 години після трудового дня перш ніж братися до домашніх справ.
5. Сніданок. За словами експертів, люди, які не звикли снідати, значно більше схильні до ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Відмова від сніданку змінює обмін речовин – і організм починає запасати жир. Переважно організм схильний добирати недоотримані вранці калорії, до того ж з надлишком, за рахунок шкідливої калорійної та жирної їжі.
Експерти рекомендують не відмовлятися від сніданку. І обов`язково з`їдати вранці грейпфрут – він допомагає знизити рівень “поганого” холестерину в крові.

ЩО ШКОДИТЬ СЕРЦЮ
Зайва вага. Створює додаткове навантаження на серце. Інфаркт у повних людей трапляється в 4 рази частіше, незалежно від віку.
Куріння. Викурена сигарета звужує артерії, підвищує кількість серцевих скорочень і спалює вітамін С. Крім того, нікотин сприяє утворенню тромбів.
Алкоголь. Викликає різке розширення, а потім звуження судин, що зношує серце.
Їжа з холестерином. Переважно це напівфабрикати, фастфуд і жирні продукти тваринного походження. Надлишок холестерину відкладається в судинах, перешкоджаючи нормальному плину крові.