Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що не вистачає для врожаю?


18.10.2012

Щороку на моєму городі зменшується врожайність картоплі та овочів. Сусіди кажуть, що треба вносити добрива. А які саме - не знають. Можливо, ви мені підкажете, які добрива кращі, аби не була марною моя праця на городі.
Поліна Кришаль, с. Баландине,  Кам’янський район, Черкаська область.

Шановна Поліно Миколаївно! Вирішувати, які саме добрива вносити на городі – справа особиста кожного господаря. Ми ж лише можемо назвати, які добрива застосовують, а ваша справа їх обрати.
Овочеві культури дуже вимогливі до родючості ґрунту, до вмісту поживних речовин у ньому. Вони виносять з урожаями багато поживних речовин. Тому для підтримання родючості ґрунту та постійного зростання врожаїв потрібно вносити органічні й мінеральні добрива.
Органічні добрива - гній, перегній, сеча та гноївка, торф, пташиний послід, компости тощо - містять у собі всі основні поживні речовини, потрібні для росту рослин.
Органічні добрива вносять під овочеві культури тому, що вони поліпшують водні, повітряні й теплові властивості ґрунтів, збільшують вміст органічних речовин, вуглекислого газу, посилюють мікробіологічні процеси в ґрунті. Щоб урожайність овочевих культур постійно підвищувалась, треба регулярно удобрювати ґрунт.

ВЛАСТИВОСТІ ГНОЮ
Гній - найбільш доступний і поширений вид місцевих органічних добрив. Містить усі потрібні для росту рослин поживні речовини. Крім того, гній своєю органічною масою збільшує у ґрунті вміст гумусу, чим сприяє поліпшенню структури.
Якщо в господарстві є тварини (корова, свині тощо), гній слід зберігати в змішаному бурті. За якістю такий гній не поступається перед гноєм від окремих тварин (за винятком овечого). Місце для бурта треба очистити і вкрити торфом або соломою шаром 20-30 см. Ширина бурта 1,5-2 м, висота - 1,5 м. Укладати гній потрібно щільно, перешаровуючи торфом або різкою соломи, щоб запобігти втратам азоту та органічних речовин. Вивершені бурти треба вкрити торфом, подрібненою соломою або шаром землі 15-20 см. Якщо гній, складений взимку, залишають до осені, бурт потрібно вкрити землею з усіх боків. Іноді гній вивозять взимку на город окремими купами і залишають до весни, щоб розкидати під перекопування ґрунту. Але в такому разі він втрачає значно більше поживних речовин, ніж у буртах. Гній, що зберігається у добре ущільнених буртах, через 3-4 місяці зменшується в об’ємі на 20-25% і стає напівперепрілим. З часом, коли втрачається орієнтовно половина об’єму, гній перетворюється на чорну маслянисту масу без решток соломи. Такий гній зветься перепрілим. Якщо його зберігати й далі, він перетворюється в перегній. При цьому втрачається близько 70 — 75% початкового об’єму бурта.

ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕРЕГНОЮ
Перегній - цінне органічне добриво. Одержують при розкладанні гною, листя та інших рослинних решток. Можна застосовувати під усі овочеві культури, особливо під цибулю, помідори. Краще за все його використовувати для виготовлення сумішей при вирощуванні розсади, поживних сумішей з мінеральними добривами, для виготовлення горщечків, кубиків, для мульчування ґрунту.

СЕЧА ТА ГНОЇВКА
Сеча і гноївка - досить цінні швидкодіючі добрива. Підстилка вбирає лише 40 - 45 % сечі тварин, решта стікає і втрачається, якщо її не збирати.
Гноївка - рідина, яка виділяється з гною при його розкладі під час зберігання. Ці добрива використовують для виготовлення компостів, а також для підживлення, розбавляючи їх водою у 8-10 разів.

ТОРФ ЯК ОРГАНІЧНЕ ДОБРИВО
Торф — продукт неповного розкладання відмерлих рослинних решток болотної рослинності в умовах надмірного зволоження при недостатньому доступі повітря. У ньому містяться азоту в кілька разів більше, калію — в 2-3 рази менше, а фосфору орієнтовно стільки ж, як і у гною. Цінність торфу залежить від ступеня розкладу. Чим більше розклався торф, тим вища його цінність як добрива. Перед компостуванням торф двічі-тричі за літо перелопачують, щоб він краще провітрився та просушився.

ПТАШИНИЙ ПОСЛІД
Як відомо, пташиний послід - швидкодіюче добриво, придатне для удобрення овочевих культур і картоплі. У 100 кг його міститься 0,5-1,8 кг азоту, стільки ж фосфору та 0,6-1 кг калію. Послід треба видаляти з пташників щодня і зберігати в сухих ямах або ящиках. Заповнену яму зверху вкривають шаром торфу або землі і так зберігають до весни. Навесні послід висушують на сонці і подрібнюють на порошок. Під овочеві культури треба вносити по 15-20 г сухого посліду в лунку.

КОМПОСТИ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ НА ГОРОДІ
Компости — дуже цінні добрива, які може приготувати кожний городник. Вони бувають різні.
Торфогнойові компости одержують, якщо торф і гній укладають у купу заввишки близько 2 м, чергуючи шари 40 см торфу з 10 см гною. Першим і останнім шаром у купі повинен бути торф. Шар торфу і гною добре пересипають вапном (150-200 г на кв. м) або фосфоритним борошном (200-300 г на кв.м).
Збірний компост виготовляють з різних відходів. Ділянку, яка не заливається під час дощів водою, вистилають торфом або солом’яною різкою шаром 30 см. На них і кладуть шарами в міру нагромадження різне сміття — листя бур’янів, кухонні відходи шаром 60-70 см, пересипають їх торфом або землею шаром 25-30 см, зверху зволожують водою, а якщо є можливість — гноївкою один раз у 7-10 днів. Ширина купи внизу 1,8-2 м, висота — 1-1,5 м. За рік купу слід 2-3 рази перелопатити так, щоб і внутрішні шари побували зовні і навпаки.

МУЛ ТЕЖ КОРИСНИЙ
Мул ставків та озер. Містять від 10 до 30 % перегною, 0,3-2 — азоту, 0,2 -0,5 — фосфору, 0,2-0,5 % калію. Це добрива можна використовувати для виготовлення компостів або безпосередньо вносити в ґрунт. Але, як і торф, перед використанням на добриво його треба обов’язково провітрювати і проморожувати. Вносити треба у таких самих нормах, як і гній.

ЗЕЛЕНЕ ДОБРИВО
На зелене добриво використовують переважно бобові рослини, які засвоюють азот з повітря. Приорана зелена маса збагачує ґрунт на азот і органічні речовини. Зелене добриво особливо ефективне на Поліссі України та Білорусії, де поширені дерново-слабопідзолисті ґрунти, бідні на органічні речовини та азот, і де випадає достатня кількість опадів.