Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що посіяти?


29.01.2016

І деякі з них можна посіяти вже наприкінці січня - початку лютого.

У чому полягають переваги? Вигідно. Пакетик насіння, з якого виросте кілька сіянців, коштує менше однієї рослини в готовому вигляді.

Більший вибір: порівняйте самі, наприклад, розмаїтість форм і розцвічень петунії у вигляді готової розсади і насіння.

Збільшується період цвітіння.

Самостійно вирощені рослини найчастіше виявляються міцнішими і витривалішими за готову розсаду. Адже розсаді може і не сподобається зміна умов з тепличних на «натуральні».

Проте, більшу частину насіння має сенс сіяти не ранішВирощування рослин з насіння має безліч плюсів.е кінця лютого-початку березня. Інакше навіть при наявності додаткового освітлення до моменту висадження в ґрунт вони будуть гіршими за сіянці, що виросли при більш довгому світловому дні.

НАСІННЯ КВІТКОВИХ

Проте, деякі види рослин потрібно сіяти вже зараз, якщо не хочеться навесні купувати готову розсаду.

До них належать:

Літники з довгим періодом вегетації, цвітіння яких наступає через кілька місяців після посіву. Наприклад: гвоздика Шабо починає квітувати аж через 5-6 місяців від посіву.

Багаторічні бульбові рослини, строки висіву яких дуже впливають на формування бульб. Наприклад, бульбова бегонія. При насіннєвому розмноженні її цвітіння наступає приблизно через 5,5-6,5 місяців. Найкраще бульби формуються у рослин грудневого і січневого строку посіву. У рослин березневого посіву бульби до осені мають істотно менший розмір: 1-1,5 см проти 2-2,5 см. Ще одна перевага полягає в тому, що такі бульби краще зберігаються.

Рослини, насіння яких вимагає попередньої стратифікації. Наприклад, аквілегія, ариземи, тирлич (весняний і безстебловий), купальниці, рутовники, кодонопсиси, клематиси, княжики, проломники, багаторічні фіалки, альпійські дзвіночки, джеферсонії, іриси, більшість цибулевих, лаванда, примули, простріл.

Рослини з розтягнутим строком схожості (наприклад, примули).

Рослини, насіння яких важко сходить - місяць і більше. Як правило, це насіння багатолітників, що мають щільну оболонку.

Рослини, які прекрасно себе почувають не тільки в саду, але й у кімнатах: бальзаміни, пеларгонії, фуксії, гострий стручковий перець.

Теплолюбні овочі з тривалим періодом вегетації, які в нашій кліматичній зоні неможливо виростити безрозсадним способом: коренева селера і цибуля-порей.

Літники для раннього цвітіння в підвісних кошиках на лоджіях і засклених терасах. Наприклад, лобелія і петунія, посіяні на початку лютого, почнуть квітувати уже на початку травня.

Останню декаду лютого можна вважати початком садівничої весни. У цей час наступають уже основні (а не за бажанням) строки посіву для деяких культур. До кінця місяця потрібно встигнути посіяти селеру на розсаду, посіяти солодкий перець.

Наприкінці лютого зазвичай виконують посів насіння суниці. Лютневий посів дозволяє зібрати перші ягоди вже в поточному сезоні і вибракувати невдалі кущі, звільнивши від них місце. Тому багато хто воліє сіяти суницю в лютому.

Є і складності при ранньому посіві. Це, зокрема, нестача світла через короткий світловий день. Необхідно також ретельно стежити за температурним режимом. Існує підвищена ймовірність грибкових захворювань на кшталт чорної ніжки через вологість, необхідну для нормального проростання й розвитку насіння, у сполученні з досить прохолодною температурою.