Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що приготувати із зелених помідорів


08.09.2011

Із зелених помідорів, не придатних для дозарювання, можна виготовити пікантні консерви. З них виходять смачні закуски і салати. Рецептів для цього безліч, пропонуємо кілька з них.
Зелені помідори з присмаком молоденьких огірків.
На трилітрову банку беремо 5-6 зубків часнику, 1-2 цибулини, кріп, зелене листя смородини, вишні, листя і коріння хрону. Кладемо помідори, заливаємо підсоленою водою (на 0,5 л - 1 ст. ложка солі) і закриваємо пластмасовою кришкою. До новорічних свят помідори матимуть смак і запах молоденьких огірків.

Фаршировані зелені помідори. На відро зелених помідорів 200 г часнику, 200 г гіркого стручкового перцю і 250 г листової селери.
Часник, перець і селеру пропускаємо через м’ясорубку. Помідори миємо і зрізуємо кришечку або розрізаємо навпіл, вибираємо м’якоть ложкою. У це заглиблення кладемо пекучу суміш. З’єднуємо половинки разом. Акуратно складаємо у стерилізовані 3 л банки і заливаємо киплячим розсолом: на 5 л води по 250 г солі та цукру. Щойно знявши з вогню, відразу ж вливаємо 250 г оцту. Можна закрити банки поліетиленовими кришками і винести в холодне місце.
Салат “Акварель”. На 4 кг зелених помідорів: 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 1 кг червоного солодкого перцю, 0,5 склянки солі, склянка цукру, 2 склянки олії.
Помідори нарізаємо кільцями або півкільцями. Цибулю, моркву і перець - соломкою. Все перемішуємо у великій каструлі або глибокій мисці, додаємо сіль. Ще раз перемішуємо, накриваємо чистим рушником і залишаємо на 6 год. Олію довести до кипіння і відразу ж вилити у салат. Додати цукор. Все перемішати. Розкласти салат у стерилізовані банки і стерилізувати 15-20 хв. Закатати.
Салат виходить дуже смачний і красивий за рахунок зеленого, червоного і оранжевого кольору в банці. Справжні прикраса зимового столу.
Ікра із зелених помідорів “Осінній привіт”. 4 кг зелених помідорів, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 0,5 кг солодкого перцю - зеленого або червоного, 300 г кореня петрушки, 0,5 склянки солі, склянка цукру, 5 лаврових листків, 20 горошин чорного перцю, 10 шт. гвоздики, 300 г олії.
Помідори нарізати кружальцями, цибулю - кільцями, моркву і перець - соломкою, корінь петрушки - кільцями або натерти на тертці. Все змішати, посолити і витримати протягом 10-12 год. Після цього розсіл злити. Додати в суміш цукор, лаврове листя, перець чорний, гвоздику, олію. Закрити каструлю кришкою і на слабкому вогні тушкувати близько години, регулярно помішуючи. Гарячим розкласти у стерилізовані банки і закатати.
Приправа “Горлодери”. На 1 кг зелених (можна і червоних) помідорів - 40-60 г свіжого хрону, 60 г часнику, 3 ч. ложки солі, 1 ч. ложка цукру.
Помідори, хрін і часник пропустити через м’ясорубку. Додати сіль і цукор, добре вимішати, розкласти в маленькі баночки, герметично закрити. За бажанням можна додати гострий перець і будь-яку зелень.
Ця штуковина для людей, у яких немає проблем зі шлунком. Все залежить від кількості покладеного хрону.
Салат «Український». 2 кг зелених або бурих помідорів, по 500 г моркви та цибулі, 1 кг солодкого перцю, 200 г коріння петрушки, 30 г зелені петрушки, 0,2-0,3 л оцту, 0,5 л олії, 50-100 г солі, по 10 горошин духмяного та чорного перцю, 10 шт. гвоздики, 7-10 лаврових листків.
М’ясисті помідори середнього розміру розрізати на 4-6 частин. З перцю видалити насіння, нарізати соломкою. Моркву і коріння петрушки також нашинкувати соломкою. Цибулю нарізати кільцями. Зелень петрушки подрібнити. Олію довести до кипіння, кип’ятити 5-7 хв. і охолодити до 70о. Банки підігріти, налити в них гарячу олію, покласти прянощі. Підготовлені овочі змішати, додавши за смаком сіль і оцет, і щільно укласти в банки з олією. Стерилізувати банки 0,5 л - 50 хв., 1 л – 60 хв.
Салат із зелених помідорів. 3 кг зелених помідорів, по 1 кг цибулі, моркви і перцю, 10 ч. ложок солі, 1,5 склянки цукру, 0,5 л олії, 10 ст. ложок оцту.
Помідори, цибулю і перець нарізати кубиками, моркву – кружальцями. Все перемішати, посолити і залишити на добу. Потім сік, що виділився, злити, овочі залити гарячим маринадом: цукор, олію і оцет змішати, кип’ятити 30-40 хв. Гарячий салат розкласти у стерилізовані банки, закатати.
Салат із зелених помідорів з капустою. 1 кг помідорів, 1 кг капусти, 2 великі цибулини, 2 солодкі перчини, 100 г цукру, 30 г солі, 0,25-0,30 л оцту, по 5-7 горошин чорного й духмяного перцю.
Помідори нарізати скибочками, капусту дрібно нашинкувати, цибулю подрібнити, у перцю видалити насіння і нарізати соломкою. Підготовлені овочі змішати, посолити. Суміш перекласти в емальовану каструлю, зверху покласти гніт і залишити на 8-12 год. Після цього злити сік, овочі заправити прянощами, цукром і оцтом. Довести до кипіння і варити 10-12 хв. Гарячу суміш розкласти в банки і стерилізувати: банки 0,5 л - 10-12, 1 л - 15-20 хв.
Аджика із зелених помідорів. Помідори та перець перекрутити на м’ясорубці, викласти в емальовану каструлю, додати сіль, олію і варити близько години. Потім додати часник, подрібнений гіркий перець, варити ще 15 хв., після чого влити оцет. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки і закатати кришками.
Варення із зелених помідорів. У 80 штук середнього розміру помідорів відрізати плодоніжки і проварити в 3-4-х водах по 3-4 хв. Закінчивши варіння, промити помідори 1-3 рази. Приготувати густий сироп із 1 кг цукру та склянки води. Після охолодження у сироп покласти помідори і поставити на вогонь. Коли варення буде готове, додати в нього 1 ч. ложку лимонної кислоти і зняти з вогню. Для аромату можна додати ваніль.
Варення із зелених помідорів з горіхами. 1 кг зелених помідорів, 100-150 г ядер волоських горіхів, 1,3 кг цукру, 1,5 склянки води.
Дрібні зелені помідори покласти на 2-3 год. в розчин питної соди (20 г на 1 л води), потім вимити і перекласти у посуд. Ядра волоських горіхів злегка підсмажити на сковороді, розрізати на кілька частин. Гарячим цукровим сиропом залити помідори, додати горіхи і залишити на 4-6 год. Потім довести до кипіння, варити 8-10 хв., відставити на 4-6 год., після чого варити до готовності.