Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що стоїть за реакцією Росії на форму українських футболістів


17.06.2021

ЩО СТОЇТЬ ЗА РЕАКЦІЄЮ РОСІЇ НА ФОРМУ УКРАЇНСЬКИХ ФУТБОЛІСТІВ
Чергове нагадування для будь-кого – з Росією не варто розраховувати на чесну гру…
Нова форма, в якій Національна збірна України з футболу виходитиме на матчі Євро 2020, спричинила справжню істерику російської пропаганди. Синьо-жовті футболки з контуром України та усталеним навіть у міжнародному використанні гаслом «Слава Україні! Героям слава!» – здавалося б, нічого сенсаційного. Але в обрисах – український Крим. Який Росії тимчасово окупувати вдалося, а от переконати світ визнати вкрадене російським – ні.
Реакція офіційних осіб Кремля на футболки була настільки ж емоційною, наскільки асиметричною, що вкотре доводить готовність Кремля вхопитися за будь-який привід.
Отже, які факти Росія вчергове спробувала перекрутити, але натомість лише нагадала світу, що Крим – це Україна?
По-перше, Кремль обурився обрисами територіальних кордонів України і українським Кримом, що саме так нанесені на будь-які карти світу, крім російських.
Марія Захарова, незмінна спікерка МЗС Росії, у своїй майже істеричній заяві на телеграм-каналі стверджує, що таким чином Україна нібито приєднала свої території до «російського Криму», маючи на меті «створити ілюзію неможливого». Вона навіть назвала такі дії України «обманкою», підміною.
В реальності ж «обманкою» є дії самої Росії: захоплення шматка території іноземної держави у 2014-му і намагання завірити весь цивілізований світ у тому, що це не відверта крадіжка. Таким чином Кремль прагне легалізувати окупацію Криму, який є частиною суверенної території України, і водночас – знайти виправдання своїй агресії проти України загалом.
Та світ визнає російську спробу анексувати Крим нелегальною. Це є незаперечним фактом, про що свідчить, зокрема, Резолюція Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй 68/262, яка наголошує на принципі територіальної цілісності України.
Тобто Україна, навіть теоретично, не могла би зробити те, в чому її звинувачує Кремль. Саме тому, що Крим – це Україна.
Другий подразник для Кремля – гасло «Слава Україні! Героям слава!». Загалом на Кремль воно має такий самий ефект, як червона ганчірка на бика.
У тій самій заяві, Захарова говорить про гасло як про «націоналістичний вигук», пропонуючи навіть кілька альтернативних «версій» його походження. Наприклад, підсилюючи російський наратив про те, що нібито «Україною керують нацисти» (який постійно просуває Кремль), спікерка російського МЗС порівнює гасло «Слава Україні» з нацистським вітанням. У цій цілеспрямованій кампанії з дискредитації України Кремль заходить так далеко, що навіть намагається знайти збіги у граматичних конструкціях, аби хоч чимось підтвердити свої безпідставні закиди.
Насправді походження гасла «Слава Україні», як і відповіді «Героям слава», сягає корінням у кінець 19 сторіччя. Привітання набуло більшого визнання після того, як фактично стало гаслом визвольного руху в боротьбі українського народу за національну незалежність, починаючи з 1917 року. А сто років потому, у 2018-му, гасло «Слава Україні» було затверджене як офіційне привітання у Збройних Силах України. Сьогодні ці слова все частіше можна почути й від представників іноземних делегацій, лідерів країн, що відвідують Україну з офіційними візитами, – на знак дружніх стосунків між державами-партнерами і підтримки українців.
Врешті-решт, дуже показовим є те, що в Кремлі так і не змогли визначитися з єдиною «версією» походження гасла. Сам факт того, що тепер в якості основного аргументу кремлівські пропагандисти вимушені спиратися на граматичні конструкції, дозволяє у повній мірі оцінити «небезпідставність» закидів з боку Росії.
І наостанок, третім приводом можна вважати ситуацію, в яку Росія сама себе й загнала. З грудня 2020 року, перебуваючи під санкціями Спортивного арбітражного суду через допінг, Росія шукає будь-якої можливості вийти з-під «спортивного бану» і повернути можливість використовувати спорт як свою традиційну «м’яку силу» в пропагандистських цілях.
Наприклад, депутат Держдуми Дмитро Свіщєв, який назвав українську форму «провокацією», вважає, що таким чином Україна висловлює «певну політичну позицію», яка розбігається з позицією Росії. Говорячи про те, що спорт має бути відокремленим від політики, він закликав звертатися до УЄФА, яка, на його думку, мала би заборонити форму української збірної. (УЄФА, звісно, в цьому відмовила).
Аналогічна риторика надходить і від офіційного спікера Кремля Дмитра Пєскова. Відповідаючи на запитання про те, яких наслідків можна очікувати у випадку, якщо збірні Росії та України зустрінуться на полі, він наголосив, що «спорт є спорт, і ми [в Росії] мусимо бути вище того, аби сіяти ненависть між росіянами та українцями». Як демонструє реальність, Росія цілеспрямовано протягом багатьох років вдається до надзусиль, аби посіяти ненависть, використовуючи спорт, мистецтво, культуру, історію і мову як засоби пропаганди. Саме цими методами зазвичай керуються в Кремлі, покладаючи особливо великі сподівання на спорт як на одну з основних сфер застосування «м’якої сили».
Сьогодні, коли Росія перебуває «у вигнанні», не маючи можливості виступати під своїм іменем, прапором і виконувати національний гімн, вона щосили намагається звинуватити інші країни – зокрема, Україну – за промоцію їхніх національних символів.
Ситуація довкола футболок може служити черговим нагадуванням для будь-кого, хто має справу з Росією не залежно від майданчика – чи то на футбольній арені, чи у кімнаті для перемовин: з Росією не варто розраховувати на чесну гру.
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
 
Тим часом…
УЄФА ПОЯСНИВ, ЧОМУ ЗОБОВ’ЯЗАВ ПРИБРАТИ З ФОРМИ СЛОГАН «ГЕРОЯМ СЛАВА!»
Європейський союз футбольних асоціацій назвав причини, через які зобов’язав збірну України прибрати з форми слоган «Героям слава!»
Відповідаючи на запит Tribuna.com, в УЄФА пояснили, що поєднання фраз «Слава Україні!» та «Героям Слава!» є «виключно політичним за своєю природою, має історичне і мілітаристське значення», повідомляє «Укрінформ».
«Після висловленої стурбованості з боку Російського футбольного союзу УЄФА підтвердив свою позицію щодо елементу дизайну на передньої частини футболки національної збірної України (карта України. - Ред.). У резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яку схвалили держави-члени, визнані ті територіальні межі, які зображені на формі національної збірної. З цієї причини УЄФА не вимагає яких-небудь змін цього елементу дизайну, оскільки він відповідає критеріям, викладеним у статті 12 правил УЄФА про екіпіровку.
УЄФА також підтверджує, що слоган «Слава Україні!» на зовнішньому боці футболки затвердили 2018 року. УЄФА вважає, що він відповідає статтям 13 і 19 регламенту УЄФА про екіпіровку. Сам по собі цей слоган може розглядатися як загальна і неполітична фраза загальнонаціонального значення і, отже, може бути присутнім на футболці збірної України.
УЄФА уважно вивчив нещодавно доданий на новий комплект форми слоган «Героям слава!», який представили на ознайомлення в УЄФА, а потім і затверджений у грудні 2020 року. Однак тоді не розглядався взаємозв’язок між двома фразами. Після подальшого аналізу було прийнято рішення, що конкретне поєднання двох фраз вважається виключно політичним за своєю природою, має історичне і мілітаристське значення.
Тому слоган має бути вилучений, щоб екіпіювання можна було використовуватися на матчах під егідою УЄФА відповідно до статті 5 регламенту УЄФА про екіпіювання», – повідомили в УЄФА.
 
УАФ ЗАТВЕРДИЛА «СЛАВА УКРАЇНІ!» ТА «ГЕРОЯМ СЛАВА!» ФУТБОЛЬНИМИ ГАСЛАМИ
Виконком Української асоціації футболу (УАФ) на своєму засіданні 11 червня визнав гасла «Слава Україні» та «Героям слава» офіційними футбольними символами України. Про це повідомив президент УАФ Андрій Павелко у Facebook.
Він зазначив, що 45 членів комітету затвердили футбольні символи та футбольний статус гасел «Слава Україні!» і «Героям слава!»
Також разом із малим гербом Української асоціації футболу у вигляді тризубу з написом Ukraine на всіх офіційних заходах УАФ, заходах за участю представників УАФ на міжнародній арені та в матчах національних збірних зможе використовуватися великий герб – карту України з тризубом в центрі.
«Також виконком затвердив офіційний футбольний статус гасел «Слава Україні!» і «Героям слава!», які вже багато років є привітанням для мільйонів наших вболівальників в рідній країні, і по всьому світу. На всіх матчах наших збірних! Унікальний національний футбольний код, який містять в собі ці атрибути, об’єднав усіх українців, з різних регіонів України й наших земляків з різних країн і континентів. Ми зобов’язані та маємо за честь оберігати його і наповнювати новою силою єднання! Вітаю всю футбольну Україну з цим історичним рішенням!», – написав Павелко.