Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що таке цистит і як з ним боротися?


18.10.2012

Цистит - хвороба дуже неприємна і, на жаль, дуже поширена. Спробуємо розібратися з тим, що ж це і, головне -як з цим боротися.
Цистит - запальний процес у слизовій оболонці сечового міхура.

Причини циститу:
Потрапляння в сечовий міхур через сечівник бактерії. Найчастіше збудником виявляється кишкова паличка, що в нормі знаходиться в прямій кишці.
Запалення сечівника може виникнути після статевого акту.
Відбувається подразнення зовнішнього отвору сечівника. У деяких людей, наприклад, є алергія на вагінальні дезодоранти, парфумерне мило і тальк, навіть на кольоровий туалетний папір.
На жаль, жінки більш схильні циститу, ніж чоловіки - жіночий сечівник коротший і розташований ближче до анального отвору, відповідно інфекції легше проникнути в сечовий міхур.
Симптоми циститу:
Основний симптом - часте і болюче сечовипускання (іноді кожні 15-20 хвилин). Під час сечовипускання, а іноді і після цього починаються болі в надлобковій області. Сеча ставає каламутною, іноді з домішками крові.
Необхідно терміново звернутися до лікаря, якщо
симптоми протягом дня не проходять (оскільки інфекція може поширитися на нирки),
з`явилася лихоманка, біль у нижній частині спини, кров у сечі.
Симптоми циститу виникають в ході вагітності (вагітні жінки більше схильні до інфекції нирок).
Захворювання рецидивує і може з`являтися при зміні статевих партнерів.
Перший крок у боротьбі з циститом - це знищення його збудників. Найбільш надійним і швидким способом на сьогоднішній день є антибіотики та антибактеріальні препарати (фурадонін та фурагін). При перших симптомах циститу важливо якомога швидше відвідати уролога, який призначить потрібні вам препарати.
Антибіотики треба приймати стільки часу, скільки призначено лікарем. Часта помилка пацієнтів - припинення лікування після того, як зникли перші неприємні відчуття. Запальний процес може проходити непомітно, і якщо з ним не боротися, то недалеко й до хронічного циститу. А з ним впоратися набагато складніше. Тому не варто квапити події і відмовлятися від ліків завчасно.
Полегшення симптомів циститу:
Пийте не менше 10-14 склянок рідини в день. Поменше чаю, повністю виключіть каву та спиртні напої, оскільки всі вони викликають подразнення сечового міхура. Під час лікування обмежте споживання їжі, що містить високий рівень кальцію (молоко, сир і йогурт).
Для полегшення болю кладіть собі між ніг, на живіт або на спину теплий предмет, наприклад, грілку.
Кожні три години випивайте склянку води, в якому розчинена ложка соди. Це знижує кислотність сечі і позбавляє печії.