Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що то за біда - африканська чума?


02.09.2015

Африканська чума свиней – небезпечне вірусне захворювання, яке не лікується і веде до 100-відсоткової загибелі всього поголів’я тварин

ВПЕРШЕ було зареєстроване у 2008 році у Грузії під час війни з Росією. Поступово розповсюдилось територією Північного Кавказу, потім по південних областях Росії. На сьогодні Росія є найбільш масштабним осередком, де кількість випадків АЧС сягає близько тисячі випадків. Загальні збитки з 2007 року там уже склали понад мільярд доларів. Поступово хвороба розповсюдилася на інші країни. Зараз вона виявляється періодично у всіх країнах Прибалтики, частково є у Білорусі (хоча Білорусь не визнає цього) і вже потрапила до ЄС, зокрема до Польщі.
В Україні ця хвороба з’явилася у 2012 році, у Миколаївці Запорізької області. Цей випадок був вчасно локалізований і повторення не спостерігалося, – розповів на прес-конференції в інформагенції «Дніпро Пост» президент «Асоціації свинарів України» Артур Лоза. Пізніше випадки захворювання були зафіксовані у Луганській області на кордоні із Росією. Тоді джерело теж вдалося локалізувати. Але починаючи з минулого року і з весни цього року, спостерігаємо експансію хвороби з північної частини. Спочатку були випадки АЧС в дикому середовищі, оскільки рознощиками хвороби є дикі кабани, але поступово ця хвороба почала з’являтися у приватних домогосподарствах. Цього року вже зафіксовано 34 випадки АЧС. Особливо активно хвороба розповсюджується впродовж останніх місяців. Вперше за всю історію України зафіксоване потрапляння АЧС у крупне агрогосподарство «Калита» на Київщині, внаслідок чого було знищено 60 тисяч голів свиней. Накладені карантинні заходи, відстежуються вектори розповсюдження хвороби.
На Дніпропетровщині ніколи не фіксували випадків африканської чуми, але наявність її в шістьох областях становить серйозну небезпеку. Тому лідер Всеукраїнського громадського руху «Розвиток села» Мгер Куюмчян виступив з ініціативою вжити серйозних заходів, аби убезпечити Дніпропетровщину від потрапляння сюди вірусу АЧС. З цією метою ним запропоновано на блокпостах в’їзду до Дніпропетровської області встановити спеціальне обладнання для обробки спецрозчинами транспорту, який в’їжджає із заражених областей. Організація готова надати волонтерів, однак потрібно узгодити ці дії з обласною державною адміністрацією, потрібна взаємодія із владою, щоб громадський рух був максимально корисним.
- У нас є певні людські та фінансові ресурси, є розроблена фахівцями «Асоціації свинарів України» програма і конкретні рекомендації для населення та органів державної влади. Використовуючи їх, ми можемо мінімізувати ті ризики, що існують перед Дніпропетровською областю, - наголосив Мгер Куюмчян.
Допомогти вирішити проблему утилізації запропонував директор ТОВ «Агроспецпереробка» Віктор Міщенко. Це товариство з 1996 року займається переробкою відходів мясо- та рибопереробних підприємств області.
- На території області повинен бути державний ветсанзавод, який має напряму працювати від ветеринарної служби. Але з 1995 року цього заводу немає, і тому його функції виконує ТОВ «Агроспецпереробка» . Ми працюємо з багатьма підприємствами з питань утилізації, я можу виступити координатором з «Асоціацією свинарів України», «Рухом розвитку села» та ветеринарною службою по наданню різних послуг у боротьбі з АЧС, - заявив Віктор Міщенко.
Він також наголосив, що через АЧС можемо не просто загубити все поголів’я, але і втратити всі виходи на експорт. Бо якщо Дніпропетровщину оголосять зоною враження, то заборона буде і на вивіз пшениці, зерна та на всі види продовольства.
Як розпізнати хворобу і уберегти від неї тварин
Клінічними проявами захворювання є підвищення температури до 42 градусів, прискорене дихання та почервоніння шкіри на вухах, кінцівках і животі тварини, може бути діарея з домішками крові, кашель, кров’янисті виділення з носу, судоми та параліч кінцівок.
Вірус АЧС стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці - до 5 місяців, у гною - до 3 місяців.
Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природніми виділеннями. Засобів профілактики та лікування хвороби не існує!
Здорові свині заражаються при контакті з хворими тваринами або їх трупами, а також через корми (особливо харчові відходи, що містять залишки продуктів забою заражених свиней), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин.
Корми, комбікорми невідомого походження, без супровідних ветеринарних документів, придбані у невстановлених місцях або у невідомих осіб, також становлять небезпеку.
Відомі випадки зараження свиней після згодовування кукурудзи, що залишилась на полях після збору урожаю, а також якщо мисливці полюють дикого кабана і заносять м’ясо до свого домогосподарства.

З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в приватні господарства НЕОБХІДНО:
1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
2. Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень, у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.
3. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
4. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.
5. Забій тварин проводити лише після клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
6. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.
7. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.
8. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
9. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки, не придатні для споживання людиною, утилізувати у спеціально визначених для цього місцях.
10. Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
11. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
Для людей вірус африканської чуми свиней небезпеки не становить.

Марічка МАЇВСЬКА.