Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Що це є насправді - петриківський розпис»


21.02.2013

Шістнадцятого лютого в столиці України відбувся шостий благодійний бал-маскарад «Карнавалія-2013». Його «родзинкою» став тематичний показ колекції петриківського розпису, який представляли відомі народні майстри краю в національному вбранні. Дехто з присутніх за яскравість, кольорову насиченість і справжній український дух назвав петриківську виставку «вибухом в центрі міста».

Ось що розповідає про неї член Національної спілки художників України, лауреат премії імені Івана Нечуй-Левицького Валентина Панко: 
- Враження якнайкращі, було дуже багато людей, чимало - з дітьми. Ми з майстрами петриківського розпису Тетяною Костоглод і Юлею Грунистою проводили виступи, майстер-класи, хто бажав, міг повчитися малювати. А ще в нас була незакінчена робота - птах щастя, її домальовували всі, хто мав до цього хист. Зібрано чимало підписних листів до ЮНЕСКО про визнання петриківського розпису нематеріальною спадщиною людства. До нас прийшло чимало відомих людей України, були і закордонні дипломати. Ми задоволені - вдалося показати, що це є насправді - петриківський розпис…
А збирало твори петриківських майстрів для виставки у Києві Петриківське комунальне підприємство народних художніх промислів при райдержадміністрації. Його директор Микола Іщук повідомив:
- Наше підприємство об’єднує петриківських майстрів-надомників. Свої роботи для показу в столиці надали відомі художники Галина Назаренко, Тетяна Гарькава, Людмила Горбуля, Надія Пікуш, Ольга Дарадан, Ірина Манейло, Лідія Задорожня. І відтепер у Петриківці в будинку адміністрації і райради буде постійно діяти виставка-ярмарок, де мають змогу виставити свої твори майстри, які не працюють в Центрі народного мистецтва «Петриківка».
Це ще одна можливість для жителів і гостей цього благословенного краю дізнатися що це є насправді, могутні краса і довершеність народного петриківського розпису… Тож щасливих побачень з українським дивом, яке незабаром визнає увесь світ!

Григорій ДАВИДЕНКО.