Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що вбиває ваше серце


04.05.2016

Серцево-судинні захворювання залишаються на першому місці серед основних причин смертності в усьому світі. Медики розповіли про головні фактори ризику для нашого серця.

1. Паління

«Тихий убивця» одночасно і найбільш нещадний. Сигаретний дим містить до 26% окису вуглецю, який, потрапляючи у кров, зв’язується з гемоглобіном - основним переносником кисню.

Так відбувається порушення транспортування кисню до тканин. Нікотин руйнує і звужує кровоносні судини, стає причиною порушень місцевого кровообігу та підвищення тиску. Паління підсилює ефект інших серцево-судинних факторів ризику. Користь відмови від паління проявляється в будь-якому віці.

2. Міцні спиртні напої

Усього 1 г чистого спирту містить 7 калорій. Алкоголь - взагалі калорій король: наприклад, в 100 г горілки міститься близько 250 кілокалорій. При цьому алкоголь - це не життєво необхідні поживні речовини, а просто надлишкові калорії, які стають додатковим навантаженням для серця.

Більше того, регулярне вживання міцних спиртних напоїв може призвести до різкого підвищення артеріального тиску, порушення серцевого ритму, різних катастроф судин і, як наслідок - до інфаркту міокарда.

3. Пиво

Найбільш руйнівний наслідок надмірного споживання пива - синдром так званого «пивного серця», коли воно провисає, стає в’ялим і погано качає кров.

Визнано, що найбільший вплив на серце має кобальт, що міститься у пиві, - стабілізатор пивної піни. Порушує роботу серця і насиченість пива вуглекислим газом. Потрапляючи в організм, напій сприяє варикозному розширенню вен і збільшенню меж серця. При цьому пивний алкоголізм формується непомітно й підступно.

4. Сіль

Вживання солі у великій кількості затримує рідину (воду), утрудняючи роботу серця, підвищуючи артеріальний тиск і викликаючи набряки. Для первинної профілактики артеріальної гіпертонії необхідно обмежувати вживання солі до 4 г на добу, одночасно збільшуючи частку продуктів, що містять багато калію (помідори, банани, грейпфрути, апельсини, картопля).

Не досолюйте продукти, відмовтеся від копченостей, солінь, солоних горішків і чіпсів.

5. Артеріальна гіпертензія

У багатьох людей це захворювання протікає безсимптомно. Однак підвищений артеріальний тиск негативно впливає на органи-мішені: збільшується маса серця, товщають стінки судин, прискореними темпами розвивається атеросклероз. На тлі цих процесів, які протікають непомітно для пацієнта, часто розвиваються два небезпечних ускладнення: гострий інфаркт міокарда та мозковий інсульт.

6. Телевізор

Надмірне захоплення переглядом телевізора може виявитися смертельним навіть для здорової людини, не кажучи вже про хвору. Вчені довели, що кожна година, проведена перед «блакитним екраном», підвищує ризик смерті від серцевих захворювань на 7%. Ті, хто дивиться в «ящик» по 4 години на день, помирають від проблем із серцем на 28% частіше.

Причина в тому, що в тих, хто дивиться телевізор більш 90 хвилин, піднімається тиск на 5-7 одиниць. І регулярного підйому тиску при перегляді телевізора досить, щоб вплинути на серце. Дослідники стверджують, що 8% смертей можна було б уникнути, якби скоротити час перегляду телевізора до 1 години на день.

7. Холестерин

Він потрібний організму: входить до складу мембран клітин тіла. Використовується в синтезі гормонів, вітаміну Д, жовчних кислот, необхідних для травлення. Але на ці потреби йде невелика кількість холестерину в крові. Сам по собі підвищений холестерин не викликає ніяких симптомів, тому багато хто навіть не підозрює про його надлишок.

Надлишки холестерину відкладаються на стінках артерій і призводять до утворення бляшок, які звужують просвіт судин і... розвивається атеросклероз. Більші бляшки й тромби можуть повністю перекрити артерію, що припинить проходження крові по судинах. При цьому порушується доставка кисню і поживних речовин в органи і тканини, які поступово відмирають. Якщо це відбувається в серці, то розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку - інфаркт мозку (інсульт).

Тому намагайтеся більше рухатися і уникати продуктів, які сприяють підвищенню холестерину: сосиски, ковбаси, майонез, жирні молочні продукти, смажене на маслі м’ясо і т.д.

8. Ожиріння

Люди з надлишковою вагою частіше мають високий артеріальний тиск. Надлишкова вага також сприяє розвитку стенокардії - біль в грудях, що виникає через зменшення надходження кисню в артерії серця, а також раптовій смерті від ішемічної хвороби серця та інсульту без будь-яких симптомів.

Втрата зайвих 5 кг знижує артеріальний тиск на 5,4 мм рт. ст. Пам’ятайте, ваша вага однозначно потребує твердого контролю, якщо обсяг талії перевищує 88 см у жінок і 102 см у чоловіків.

9. Гіподинамія

Низька фізична активність сприяє ранньому розвитку і прогресуванню хвороб серця. Малорухливий спосіб життя вдвічі збільшує ризик ранньої смерті й приводить до ожиріння, підвищення артеріального тиску та рівня холестерину.

Фізичні навантаження впливають на перебіг атеросклерозу і приводять до зниження загальної смертності. Ефективними є заняття спортом на свіжому повітрі, особливо ті, які крім нервової системи зміцнюють ще й серцевий м’яз: біг, ходьба, плавання, лижі.

10. Лазня (сауна)

Вплив сауни на серцево-судинну систему позначається підвищенням частоти серцевих скорочень. Вона досягає 100-160 ударів за хвилину, тобто підвищується на 60-70% порівняно з показниками до відвідування сауни. Таке навантаження на серце небезпечне.