Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що, як і де краще садити овочі на городі?


08.04.2020

Щоб за сезон зібрати два, а то й три урожаї, треба врахувати всі фактори насінництва із сумісністю рослин. Надзвичайно добре росте редиска, розсіяна по картоплі, поки другий хліб підросте – редиску виривають. Також хороше сусідство картоплі з морквою, буряком, маком. Восени, коли бульбу вже викопали, ці овочі продовжують рости. Мак виривається раніше. Спосіб цей – не новий, так і колись успішно господарювали селяни на своїх городах.

Якщо не виривати корінець ранньої капусти, на ньому завжди з’являється ще одна головка капусти, часом навіть краща за попередню. Зібравши урожай ранніх огірків, помідорів, доцільно на цьому місці посадити зелений горох, чорну редьку, кріп, редиску, кукурудзу, квасолю.
Досвідчені городники рекомендують між рядами кукурудзи посіяти огірки, які будуть менше уражені борошнистою росою. 
Створений цією культурою мікроклімат допомагає їм довго плодоносити, а посадивши поряд боби, ви зберете гарний урожай, тому що сумісність рослин стимулює їхній ріст. 
Для того, щоб цілий рік ріс часник, ліпше садити його на зиму, а в червні – збирати. На цій ділянці пізніше висадіть укорінені пасинки помідорів – це дуже раціонально, бо основний урожай цього овоча йде на спад. Пасинки спеціально тримають у банці з водою, адже у цей час розсада вже не продається. Ярового часнику радимо посадити більше, адже він зберігається цілий рік.
Посадивши поряд цибулю та часник, не сподівайтесь на високий урожай – ці рослини не сумісні між собою і не терплять також сусідства з капустою, квасолею, редькою, редискою, горохом. Капуста та квасоля – гарні сусідки. 
Горох і квасоля – з однієї родини бобових, але сусідство їх не бажане. Не любить горох сусідства і з помідорами, часником, цибулею. Не намагайтесь кукурудзу посіяти разом з нутом. Останній рости буде, а от плодоносити – ні. Розділивши, матимете хороший урожай як одного, так і іншого.
Щоб мати в червні ранню картоплю, посадіть її в зрізані пластикові пляшки, наповнені землею, і коли вона підросте до п’яти сантиметрів, пересадіть у відкритий ґрунт, добре підгорнувши. Урожай не забариться. Викопавши ранню бульбу, знову посадіть нову з паростками. До осені матимете знову молоду картоплю.