Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб не страшний був перший клас


29.08.2013

Як летить, одначе, час - не встигають мами й тата дошкільнят озирнутися, як їхня дитина вже йде у перший клас. За всіма звичайними хвилюваннями з приводу того, чи повезе їй з класним керівником та однокласниками, як вона засвоюватиме шкільну програму і перелаштовуватиметься на інший розпорядок дня, багато хто забуває заздалегідь подумати про здоров’я дитини, про те, як маленький організм упорається із новими навантаженнями. А замислитися є над чим. Українські діти, на жаль, як правило, не вирізняються добрим здоров’ям. До того ж саме школярі найбільш схильні до захворювань системи травлення, органів зору, інфекцій, страждають на порушення постави. Про те, як уберегти дитину від усіх цих напастей, ми попросили розповісти лікаря-педіатра з 30-річним досвідом Ларису Вишневську.

- Здавалося б, органами охорони здоров’я й освіти робиться все можливе, щоб школа дитину розвивала, а не калічила...
- Так, на кожного учня у медичному кабінеті школи складається індивідуальна карта здоров’я. Рекомендації медпрацівника вчителями мають виконуватися бездоганно. Якщо дитина схильна до частих застуд, то її, звісно, не посадять біля вікна, щоб не продуло. Якщо є якісь обмеження із зором, то їй визначать місце ближче до дошки. За індивідуальними фізичними даними підбирають і фізкультурні групи: основна, де можуть займатися всі діти; підготовча, де дитина може отримувати практично всі навантаження, але в обмеженому обсязі; спеціальна, в яку потрапляють діти з хронічними захворюваннями.
Окрім усього зазначеного, кожний класний керівник зобов’язаний проводити у своєму класі фізкультурні хвилинки й офтальмологічні вправи. Знову ж таки, харчування у шкільній їдальні має бути збалансованим з урахуванням потреб маленького організму.
- Просто чудово все. Проте більшу частину часу дитина проводить вдома, споживає домашню їжу, дивиться улюблений телевізор. І тут уже піклування про дотримання нею здорового способу життя лягає на плечі батьків...
- Розлад зору - це одна з найбільш поширених хвороб у школярів, причиною якого є високі навантаження на очі в процесі навчання, причому як у школі, так і вдома під час підготовки домашнього завдання.
Загалом же, посилюється ситуація комп’ютерними іграми і мультиками, в яких батьки не завжди можуть відмовити своїм чадам. Сьогодні проблема зору особливо актуальна.
- Чи існують певні правила, які допоможуть зберегти і зміцнити зір дитини?
- Звичайно. По-перше, щодня батьки повинні займатися з дитиною вправами для очей. Для тренування очних м’язів необхідно привчити школяра робити перерви у читанні і письмі, у такі п’ятихвилинки відпочинку нехай він поводить очима за і проти годинникової стрілки, інтенсивно покліпає, подивиться то на близький предмет, то на далекий і навпаки.
А ще потрібно правильно організувати робоче місце школяра: стіл має освітлюватися лампою потужністю не більше 60 або 80 Ватт, а світло з вікна має падати зліва. Розмір меблів має відповідати зросту.
А що ж до перегляду телевізора, то його треба обмежити лише однією годиною на день. І це разом із роботою за комп’ютером. Ось так то!
- У повсякденному поспіху матусі далеко не завжди замислюються над тим, як урізноманітнити раціон дитини. Мало того, що вдома школяра годують сосисками і продуктами швидкого приготування, так ще й від повноцінного шкільного харчування деколи відмовляються...
- Це недопустимо, адже через незбалансоване харчування страждає весь організм. Аж до того, що через нестачу елементарного кальцію в організмі кістки дітей під час рентгенівського обстеження виглядають пористими, дуже тонкими. Частенько батьки відправляють дитину до школи без сніданку, а потім дивуються, що до середини навчального дня вона перестає слухати вчителя і запам’ятовувати інформацію. А тому вживання так званого фастфуда краще звести нанівець. Це ж правило стосується смажених, гострих і копчених продуктів. А ось режим харчування порушувати не можна! Постарайтеся організувати розпорядок дня школяра так, щоб він харчувався в один і той же час. А якщо раптом ваша дитина поскаржилася на печію, не ігноруйте цього. Слід дати їй антацидний або адсорбуючий засіб і звернутися до лікаря.
- Давним-давно відомо - поставу псує школа...
- Що так, то так. За даними статистики, більша половина школярів в Україні страждає від порушень опорно-рухового апарату. А на момент отримання атестату здоровий хребет зберігається лише у 5-6 відсотків випускників. Причини цієї напасті відомі кожному: неправильне сидіння за робочим місцем, важкі ранці або сумки через одне плече, а також недостатність фізичної активності.
Поки ваша дитина виконує домашнє завдання, звертайте увагу на те, щоб її ноги, лікті і спина мали опору. Під час ходьби спина дитини має бути прямою, лопатки вирівняні, живіт втягнутий, а голова піднята вгору. І ще - не дозволяйте дітям робити уроки, скрутившись у кріслі або лежачи на дивані. Якщо вам дозволяють фінанси, купіть якісний ортопедичний матрац. Добре, щоб дитина відвідувала спортивну або танцювальну секцію. А заняття спортом природним чином зміцнять м’язовий каркас.
- Скоро осінь, а школярі, як відомо, особливо схильні до простудних захворювань. Багато батьків у період епідемії грипу і ГРВІ дають дітям імуномодулятори у поєднанні із полівітамінами, вважаючи, що це захистить їхню дитину.
- Я гадаю, що такі заходи - лише спосіб викинути гроші на вітер. На моє переконання, досить дотримуватися елементарних правил особистої гігієни і регулярної вакцинації. А з застудою боротися треба за допомогою загартовування. Побудуйте розклад дня першокласника так, щоб він якомога більше часу проводив на свіжому повітрі. Взимку не забувайте провітрювати квартиру і загартовуйте дитину за допомогою водних процедур. Як би банально це не виглядало, але привчайте школяра мити руки з милом кожного разу після прогулянки або відвідування туалету. Нещодавно в Англії в одній з лікарень було проведено анонімне дослідження, яке виявило, що близько 40 відсотків співробітників цієї медичної установи ніколи (вдумайтеся!) не миє руки на роботі. Що вже говорити про школу.
А ще варто пам’ятати, що всіх грошей ви все одно не заробите, тому не відправляйте дитину на заняття із кашлем, нежиттю або іншими застудними симптомами. Візьміть лікарняний і пролікуйте її за повною програмою.

Розмову провів Ярослав ШЛАПАК.