Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб не знеструмити організм у дні Великого посту


07.04.2011

Для людей, які ведуть активний спосіб життя, стриманість у їжі стає важким випробуванням. Дається взнаки і весняний авітаміноз. З`являється сильна втома, запаморочення. Щоб не довести себе до ручки, потрібно дотримуватися простих правил, які не суперечать правилам посту.

ЛІКАР-ДІЄТОЛОГ Борис Скачко радить їсти не менше п‘яти разів на день. Позаяк пісна їжа малокалорійна, важливо, щоб вона надходила в організм регулярно. Для цього потрібно з‘їдати сніданок, обід, полудень, вечерю і ще щось пити перед сном. На сніданок ви повинні з`їдати три страви (наприклад, кашу, салат і чай), в обід теж (наприклад, суп, кашу з овочами і кисіль), на полудень можна випити сік з сухариками, а на вечерю з‘їсти салат, фруктовий плов і випити чай з варенням. На ніч можна випити розведений овочевий або фруктовий сік. Так ви отримаєте близько трьох тисяч кілокалорій і задовольните потребу організму в енергії.
В основі пісного раціону - овочі, тому приділіть особливу увагу їхньому приготуванню. Намагайтеся готувати на пару або тушкувати. І чим менше за часом ви готуєте овочеві страви, тим більше вітамінів зберігаєте. Закладайте овочі в киплячу воду і знімайте з вогню злегка «сирими».
Виключаючи з раціону м‘ясо і яйця, ми позбавляємо себе вітамінів групи В, фосфоліпідів, а так само кальцію, клітковини і мікроелементів. Заповнити ці «прогалини» можна за допомогою висівок. У них містяться біологічно активні речовини, які зв`язують іони важких металів і шкідливі продукти розпаду їжі. Завдяки цій здатності висівки сприяють очищенню кишечника.
Через відмову від жирної риби, яєць і м`яса можуть виникнути проблеми зі всмоктуванням жиророзчинних вітамінів - A і E. А це призводить до проблем зі шкірою, волоссям і репродуктивною системою. Купіть в аптеці ці вітаміни і приймайте їх у період посту.
Виключаючи м‘ясо, ми позбавляємося деяких цінних амінокислот. Щоб не стати жертвою «білкового голодування», шукайте «замінники» тваринного білка. Для дорослих досить 1-1,5 грама білка на день на 1 кілограм ваги тіла. Наприклад, у 100 грамах вівсянки міститься приблизно 11 грамів білка. У 100 г горіхів його вже до 25-28 грамів. У квасолі і сочевиці - 24 грами, а у сої - 34 гр.
Щодня доросла людина має отримувати від 800 до 1100 мг кальцію. І у зв‘язку з відмовою від молочних продуктів потрібно шукати альтернативні джерела. Серед рослинних продуктів чемпіонами за вмістом кальцію є водорості (морська капуста). Далі йдуть бобові: паростки сої, біла, червона і зелена квасоля, також горіхи (мигдаль, волоські).
Рецепти корисних страв
Морквяний суп-пюре з імбиром. Приблизно 1 кг моркви, 1-2 цибулини, 1-2 зубчики часнику, корінь імбиру (на смак, приблизно 2-5 см).
Морквину почистити і нарізати кружечками. Цибулю і часник дрібно нарізати. У каструлю налити трохи олії, злегка обсмажити цибулю, часник і моркву. Можна не обсмажувати, а відразу залити окропом. Варити до готовності. Наприкінці покласти подрібнений імбир, посолити, поперчити, можна додати трохи мускатного горіха або інших спецій за смаком. Все подрібнити блендером.
Салат рисовий. 100 г рису, солодка перчина, помідор, морквина, маринований огірок, цибулина, олія рослинна, сіль, зелень.
Рис відварити в підсоленій воді. Овочі нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці. Все змішати з охолодженим рисом, посолити, заправити олією. Перед подачею прикрасити зеленню.
Капустяні котлети. 500 г капусти, 2 ст. ложки манної крупи, 2 ст. ложки мелених сухарів, сіль за смаком, 3 ст. ложки олії, 0,5 склянки води.
Капусту дрібно нарізати, покласти в каструлю, додати воду, 1 ст. ложку олії, тушкувати до напівготовності. У киплячу масу всипати тонкою цівкою манну крупу, варити, безперервно помішуючи, 10-15 хв., посолити, розмішати і злегка остудити. Подрібнити масу можна блендером. Сформувати котлети овальної форми, запанірувати в сухарях і обсмажити на олії.
Пісний пряник з яблуками. Склянка цукру, склянка води, 2 ст. ложки меду, 1 ч. ложка соди, 0,5 ч. ложки розпушувача, 0,5 склянки подрібнених горіхів, 0,5 склянки олії, 1,5-2 склянки борошна, дрібка кориці, 3 невеликих яблука.
У миску насипати цукор, налити воду і олію, трохи нагріти, додати мед. Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна. Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Вилити тісто у форму. Яблука почистити, нарізати і викласти на тісто. Випікати 30-35 хв. при 200 градусах.
За матеріалами “Сегодня”.