Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб розсада порадувала


26.01.2015

Напевно, нікого не треба переконувати, що більшу частину овочів краще вирощувати розсадою. Це значно прискорює строки дозрівання, крім того, овочі менше вражаються хворобами і шкідниками. Для отримання раннього урожаю завчасно вирощують розсаду огірків, кабачків, патисонів і баштанних культур. Також необхідно мати хорошу розсаду і для захищеного грунту.

НАЙКРАЩЕ вирощувати розсаду овочів у поживних кубиках (торф’яних горщиках), паперових пакетах (з-під молочних продуктів), гончарних та інших стаканчиках і горщиках, яєчних лотках, наповнених родючим ґрунтом.
Краще за все використовувати кубики і паперові стаканчики, оскільки при пересадці розсади корінці не пошкоджуються, і рослини краще переносять пересадку у відкритий ґрунт. При правильній висадці розсади вона швидше приживається, і городник раніше отримує продукцію. Для виготовлення кубиків частіше використовують некислий низинний торф, що добре розклався, додають мінеральні добрива і невелику кількість коров’яку чи верхового торфу. Це роблять з ціллю надання кубикам міцності. Для цього непридатні важкі за механічним складом ґрунтові суміші. У них обов’язково додають матеріали для розпушення субстрату - верховий торф, пісок чи тирсу.
Торфогорщики, які сьогодні є у продажу, - це суха формована й пресована торф'яна продукція, транспортабельна, має тривалий термін зберігання. Торфогорщики виробляють із природного матеріалу - верхового сфагнового торфу, тому немає необхідності виймати розсаду з горщика, потрібно просто пересадити її в землю разом з горщиком, який поступово розчиняється в ґрунті і служить додатковим органічним добривом.
Торф'яні горщики застосовуються для вирощування розсади різних культур: овочевих (огірків, томатів, кабачків, патисонів тощо), квіткових (примули, колеусу, герані, гладіолуса, тюльпана тощо), плодових, лісових і декоративних культур (аґрус, смородина, малина, лохина, троянда та ін.)
Використовуючи торфогорщики, садівники та овочівники при мінімальних затратах досягають прекрасних результатів у вирощуванні розсади:
Це 100% схожість насіння, збалансоване харчування молодих рослин органічними та мінеральними елементами, здоровий розвиток і швидке укорінення рослин, оптимальний режим вологості, захист рослин від бактеріальних захворювань,висока приживлюваність саджанців за рахунок повністю сформованої кореневої системи, захист кореневої системи від пошкодження, пересихання під час пересадки або транспортування, прискорений розвиток рослин через відсутність ризику травм кореневої системи. Результат використання торфогорщиків - розсада, вирощена в торф'яних горщиках, дає врожай на 2-3 тижні раніше і на 20-30% вище, ніж розсада, вирощена без горщиків.
Кубики або стаканчики придатні для вирощування всіх овочевих культур. Для гарбузових, оскільки у них погано відновлюється пошкоджена коренева система, вони є обов’язковими, а для перцю, баклажанів, помідорів і капусти — вкрай бажані.