Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб сонце палало в пухких паляницях


24.07.2019

Засперечались якось люди, хто творець хліба. Орач говорить: «Земля», сівач – сонце, а пекар каже: «Вогонь». Сидить мудра людина і говорить: «Ні, це творіння рук людських». З такої притчі почав своє вітальне слово хлібодарам  агрофірми «Орільська» – одного з передових господарств Новомосковського району,  Анатолій Білик, голова  Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей.  До речі, саме ця профспілка за підтримки народного депутата  України Вадима Нестеренка, щороку ініціює і проводить традиційні обжинки – свято вшанування нелегкої хліборобської праці в усіх господарствах агрохолдингу.
У великому залі Будинку культури села Керносівки зібралися всі, причетні до великої справи творення хліба. Це кухарки, які варили смачні борщі, водії, які возили хліб з поля на тік і на елеватор, механіки, які лагодили техніку, обліковці і бухгалтери, які рахували, ну і, звичайно, комбайнери та головні спеціалісти – велика команда трудівників,  яка під керівництвом заслуженого працівника сільського господарства Юрія Мазана попрацювала на славу, зібравши понад 60 ц/га ранніх зернових. 
– Коли брали перший сніп, – розповідав Юрій Мазан, – думали, що буде пшениці не більше 50 ц/га, а ячменю – 40, бо спекотний і засушливий червень аж ніяк не сприяв наливанню зерна. Однак по факту отримали набагато більше, – радісно сяяли очі керівника, – пшениця дала  в середньому 65,5 ц/га, ячмінь – 51 ц/га.
З великим урожаєм приїхав  особисто привітати хліборобів АФ «Орільська» народний депутат Вадим Нестеренко, який відзначив, що останні роки  господарства агрохолдингу, що перемагають за показниками врожайності, стають кращими господарствами не тільки в Новомосковському районі, але й у цілому по нашій  великій хлібородній Дніпропетровщині. 
– І сьогодні є всі підстави вважати, що саме агрофірма «Орільська» вийшла в лідери урожайності ранніх зернових, – відзначив Вадим Григорович.
У цьому безперечна заслуга висококласних спеціалістів агрофірми, зокрема головного агронома Сергія Шкрябія, головного інженера Миколи Купріянова та бригадирів Юрія Шеремета та Валентина Кільчевського. Саме їх було відзначено грамотами і преміями від Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей, які вручав її очільник Анатолій Білик.
Юрій Мазан тепло і щиро говорив про внесок комбайнерів, яким за три тижні таки вдалося зібрати класний врожай ранніх зернових всупереч погоді, яка своїми дощами всіляко перешкоджала косовиці.
На перше місце по кількості зібраного зерна  вийшли комбайнери Геннадій Мірненко та Юрій Анікеєнко, які намолотили 3 тисячі тонн на комбайні «Джон Дір». Другий показник у екіпажа «Кейса». Олександр Ситник зі своїм помічником Володимиром Вихриком зібрали 2750 тонн. Третім  серед рекордсменів став екіпаж у складі Григорія Карпюка і Олександра Гриняка, які на  старенькому «Доні» зібрали 1764 тонни ранніх зернових.
Аплодували цього, без перебільшення, щасливого дня і водіям, які  дбайливо доправляли зібране зерно на тік та на елеватор. Кожному  з особливою вдячністю тиснув руку керівник агрофірми Юрій Мазан, вручаючи премії  водіям Володимиру Виннику,  Валерію Руденку,  Володимиру Кушніру,  Григорію Яковлєву,  Олександру Кімачуку,  Олексію Чуприні,  В’ячеславу Румянцеву,  Володимиру Приходьку,  Олегу Кремпі,  Миколі Зайцю,  Володимиру Фундору.
Відчувалася щира, непідробна повага керівника до своїх працівників, як це було ще в старі добрі часи за колгоспів та й то, либонь, не скрізь. Причім треба зазначити, що такої кількості працюючих немає в жодному господарстві ні Новомосковського, ні Магдалинівського, ні Юріївського районів Дніпропетровщини. 
– З першого дня заснування агрофірми, з 1998 року, не було жодної затримки у виплаті зарплати, – з вдячністю розповідав сивочолий завмайстерні Олексій Бойко. – Є люди, які виїздили за кордон у пошуках кращої зарплати і вже повернулися назад. 
 Золотим промінням світить сніп нового врожаю 2019 року.  Духмяні короваї, що увібрали  в себе сонце новомосковської землі, з борошна нового врожаю гарні молоді українки в національному вбранні вручили почесним гостям та головним спеціалістам агрофірми «Орільська». А ще були музичні вітання самодіяльних колективів Керносівки, зокрема ансамблю української пісні «Калинонька».
Днем раніше свято обжинків  у вигляді родинного застілля пройшло у СТОВ «Злагода», де  переможцем жнив став комбайнер Василь Олійник, який «Кейсом» зібрав 1890,3 тонни зерна з площі 430 га. В АФ ім. Горького Новомосковського району теж були грамоти і премії, а головне – теплі слова, сказані хлібодарам, які своєю невтомною і виснажливою працею дарують нам можливість  щодня смакувати свіжий духмяний хліб. 
Воістину, слава рукам, що вміють сіяти, ростити і збирати хлібне зерно – символ достатку кожної української родини.
Світлана МАРКОВА,
с. Керносівка, Новомосковський район, Дніпропетровська область.
На знімку: Анатолій Білик та Юрій Мазан з учасниками свята в агрофірмі «Орільська».
Фото автора.