Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб вода була доброю, як у Прядивці


06.10.2011

«Немає нічого приємнішого, як у спеку напитись прямо з відра щойно витягнутої води з власного колодязя». Ці слова колись довелося почути від сусіда діда Федора, а в правдивості їхній переконатися не раз і самому. Вода, кажуть, розуму не мутить та й голови не смутить. Запаси питної води є одним із найбільших скарбів, і вони далеко не безмежні. Буває і так, що при непродуманому використанні одна із найзагадковіших на землі речовин стає непридатною для вживання. Трапляється, що вода верхніх водоносних горизонтів, або «верховодка», яку переважно і п‘ють сільські жителі, від природи гірка, солона тощо. Це зумовлено переважно геологічною будовою грунтів на півдні Дніпропетровщини, зокрема в Апостолівському, Солонянському районах. На півночі області проблеми з питною водою виникають у посушливі роки. А іноді ми, люди, створюємо їх самі, власними руками.
У Царичанському районі централізовано забезпечується водою близько чверті населення. А більше 21 тисячі тамують спрагу, варять борщ з води власних колодязів. Спеціалісти Царичанської санепідемстанції впродовж 2010-2011 років обстежили 129 криниць. Результати не вельми хороші: 71 відсоток досліджених проб не відповідають санітарним вимогам щодо вмісту нітратів.

Ось як коментує причини такої ситуації лікар загальної гігієни Царичанської СЕС Олександр Зимовченко:
- Нітрати забруднюють криниці через хаотичну забудову садиб. Згідно з діючими санітарними нормами копати колодязь можна не ближче 30 метрів від автомагістралі з інтенсивним автомобільним рухом, 20 метрів – від вбиралень, вигрібних ям, місць утримання худоби, складання гною тощо. Скрізь у селах Царичанського району вода має задовільні характеристики. А підвищений вміст нітратів спостерігається там, де порушені зазначені норми розміщення, ще в грунт інколи вносяться азотні міндобрива у надмірних кількостях. Найкраща ситуація у Прядивці – вода там якісніша через товсті шари суглинків, які затримують негативні для жителів сполуки.
- А чим саме небезпечний високий вміст нітратів у питній воді?
- Дія нітратів на організм людини полягає в тому, що вони, потрапляючи до кишкового тракту з водою, під впливом кишкової мікрофлори відновлюються в нітрити. Останні потрапляють у кров і блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну, що не здатен вступати у зворотну реакцію з киснем і переносити його. Отже, що більше гемоглобіну перетворилося на метгемоглобін, то меншою є киснева ємність крові. Підвищений вміст нітратів у воді призводить до підвищення онкологічної захворюваності серед населення.
- Для дітей наслідки дії нітратів є ще більш загрозливими для здоров‘я?
- У дітей, особливо першого року життя, спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють гемоглобін, що призводить до його накопичення. Через це знижується насичення артеріальної крові киснем, виникає кисневе голодування. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50 відсотків загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Саме у зв‘язку з цією небезпекою лабораторні дослідження питної води, яку вживають сім‘ї з дітьми до трьох років, районні санепідемстанції проводять безкоштовно.
Тож щоб питна вода була доброю не лише у Прядивці, а й в інших наших селах, варто при розташуванні «сільської інфраструктури» не забувати про криниці, які дають нам найсмачнішу і найприємнішу воду. І тоді можна буде почути найправдивіше давньоукраїнське: «Доброго здоров‘я пивши!»

Розмовляв Григорій ДАВИДЕНКО.