Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб зберегти врожай яблук і груш


24.10.2013

Як часто ми зазнаємо розчарування, коли, виростивши та уклавши на зберігання врожай найсмачніших не нітратних яблук, через деякий час виявляємо згнилі плоди. Розглянемо деякі методи збереження врожаю яблук і груш.

ЧИМ ОБРОБИТИ?
Взагалі «від всіх болячок» відмінно допомагає наступна гримуча суміш:
йод кристалічний - 2,5%, йодистий калій - 7%, крохмаль - 53%, харчова сода - 2%, вода - 35,5%. Все це потрібно змішати, розвести водою так, щоб утворився 1%-ний розчин. Далі на 1-2 хвилини занурюйте яблучка в рідину, потім виймайте і, не витираючи, давайте обсохнути. У результаті фрукти будуть у найтоншій прозорій плівочці, що не обсипається.
Інший варіант: у розчин зі 100 г прополісу (продається на ринках і в аптеках) і 500 мл 96% спирту опускати на кілька секунд яблука, висушувати і відправляти на укладання.
Обережно! Перед уживанням оброблені яблука потрібно ретельно вимити!
Звертаємо вашу увагу на витрату розчину: вона складає 0,5 л на 100 кг яблук. Досить ощадливо, чи не так?

ДЕ ЗБЕРІГАТИ?
Звичайно для зберігання вибирають ящики на 25 кг, але метод викладання гіркою на м’якій підстилці, а ще краще на соломі або сухому листі, теж користується популярністю. В останньому випадку непогано поверх соломи і листя насипати значний шар сухої меліси, нею ж можна періодично перешаровувати яблука при укладанні купи.
Останнім «писком моди» на зберігання фруктів стало загортання кожного плода в окремий аркуш тонкого паперу (можна цигаркового). Але при 100 кг урожаю процедура загортання - пекельна праця, там уже ніяких яблук не захочеш! Тому можна зробити простіше: перекладати папером не кожне яблуко, а кожний шар яблук.
Якщо обсяг урожаю дозволяє і ваші яблука сортів Антонівка або Кальвіль сніжний, радимо загорнути кожне яблучко в серветку, злегка змочену вазеліновою олією.
Незважаючи на те, що багато хто з нас позбавлений задоволення мати підвал або льох, всі фрукти переважно зберігати саме там!

ЯК ЗБЕРІГАТИ?
Нагадуємо вам, що яблука необхідно зберігати при температурі 0+1°С. Однак різні сорти вимагають різних умов зберігання. Наприклад, Ренет Симиренко, Делішес, Бойкен, Голден делішес, Пепін шафранний, Уелсі, Розмарин білий, Кандиль синап, Північний синап краще зберігаються при температурі –1...0°С. А ось Антонівка, Богатир, Кальвіль сніжний, Джонатан віддають перевагу температурі +2...+4°С.
При зберіганні потрібно намагатися вберегти яблука від коливань температур більше 5°С, стежити, щоб фрукти не потіли, а якщо запотіли, то ретельно просушувати їх. До речі, оптимальна відносна вологість повітря повинна знаходитися в межах 90-95%.

І ЩЕ...
Наостанок рекомендуємо частіше перевіряти стан урожаю, прибираючи ті плоди, що пропадають, тому що від хворих яблук зараза дуже швидко пошириться на здорові.
Як довго насолоджуватися грушами, якщо вони дуже швидко псуються, набагато швидше, ніж яблука?!
Наведемо кілька нескладних порад, при дотриманні яких, ви зможете подовжити задоволення від поїдання груш.
1. Плоди, які ви відбираєте для зберігання, не повинні мати жодного ушкодження! Це перша і головна умова! Найменша цятка або дефект на одній груші здатні за тиждень знищити ящик чудових цілих фруктів. Так що дивіться пильно! Перебирати груші краще при денному освітленні. І не шкодуйте, що плодів для зберігання вийде менше, ніж ви припускали, - цілішими будуть!
2. У всіх груш для зберігання повинна бути цілою плодоніжка. Багато хто не звертає уваги або не знає зовсім, що плід і плодоніжка - єдине ціле і найменше ушкодження одного неминуче приведе до ушкодження іншого. У нашому випадку при ураженій плодоніжці груша довго не пролежить, тобто пролежить, але не в потрібному нам вигляді.
До речі, зустрічаються знавці, які спеціально видаляють плодоніжки для того, щоб груші добре зберігалися. Як ви думаєте, обрізані груші добре зберігаються? Звичайно ні! Недотепні садівники гублять урожай, своїми ж руками заражаючи фрукти.
3. Всі груші для зберігання повинні бути сухими і чистими.
4. Укладати фрукти треба не більш ніж у два шари (так легше побачити грушу, що почала псуватися і видалити її з тари. До речі, якщо ви не встежили, і груша добре підгнила, радимо видалити всі плоди, які могли стикатися із хворим фруктом. Краще з’їсти неушкоджені на вид груші, чим через тиждень отримати ящик із гниллю!).
5. Між верхнім і нижнім шаром фруктів покладіть 2-3 шари газети.
6. Якщо врожай невеликий, не полінуйтеся загорнути окремо кожний плід у газетний папір.
7. Ящики для зберігання груш перед використанням треба перевірити: вони не повинні травмувати плоди.
8. Дно і стінки ящиків потрібно викласти декількома шарами газетного паперу, знову ж для запобігання травмування плодів.
9. Оптимальна температура для зберігання груш –1°С. Якщо ви не можете запобігти температурним коливанням, до яких груші є надзвичайно чутливими, будьте готові, що плоди пролежать на 1-2 місяці менше очікуваного часу.
10. Постарайтеся тримати ящики із грушами в затемненому місці, непогано було б накрити тару із фруктами темною тканиною. Зверніть увагу на наступне: тканина повинна добре пропускати повітря. У жодному разі не накривайте поліетиленовими пакетами.
11. Частіше провідуйте ваш урожай і не лінуйтеся зайвий раз перебрати фрукти.
Здається, для зберігання ви зробили все, що могли. А як подавати мерзлі плоди до столу? Дуже просто. Потримайте груші 3-4 доби перед вживанням у теплі, наприклад, при кімнатній температурі. Шкірка ваших груш стане жовтуватою, сама м’якоть буде соковитою, нетерпкою, набуде чудового аромату і смаку.