Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб жуки та капустянки не залишали нам недоїдки


14.06.2012

Якщо картоплина з маленькими чорними точками, значить, вона вже стала їжею для дротяників, а потім опинилась на нашому столі. Якщо таких плодів багато, то половина врожаю відправиться у відро для сміття. Це прикро. Але звинувачувати в цьому випадку можна тільки себе. Недогледіли. Не захистили рослини вчасно від шкідника, не провели профілактику.

ПРОФІЛАКТИКА передбачає правильну обробку ґрунту, підбір кращих попередників, своєчасне перекопування, видалення з грядок пошкоджених рослин і т.д. 
Дуже важливо створити на ділянці здорове середовище для рослин, дрібних тварин, корисних комах і птахів. У такому співтоваристві діють закони саморегуляції. За літо, наприклад, одна трав'яна жаба з'їдає більше тисячі комах. Шпаки і граки знищують личинки капустяної білянки, бурякового довгоносика, травневого і навіть колорадського жука, якого більшість птахів не чіпає через те, що в ньому міститься отрута. Щоб допомогти птахам знайти шкідників, на зараженій ділянці встановлюють столики з напівживими жуками. Багатьох шкідників поїдають мурашки. Там, де живуть мурашки, не буває мишей та інших гризунів. Зате тлю мурахи охороняють, тому що люблять поласувати її солодкими виділеннями. Загалом, на присадибній ділянці повинно бути всього в міру.
Корисно враховувати і фітонцидні властивості рослин. Якщо є на грядках горох - не буде дротяників. Посадили в міжряддях часник, боби, квасолю, нагідки - не доведеться боротись з колорадським жуком. Його личинки за короткий час можуть знищити всю листову масу куща
Завдяки своєчасному осінньому глибокому перекопуванню вдається знищити деяку кількість жуків, що пішли на зимівлю, ще частину - посипавши при посадці рослин в лунку золу. До появи яйцекладки картопляні кущі треба побризкати настоєм цибулиння (1:5). Можуть допомогти і замочені на зиму в бочках листя волоського горіха. Навесні і влітку при появі личинок колорадського жука кущі картоплі обприскують цим розчином. Допомагає і розчин полину. Грубо подрібнений полин (1 кг) заливають невеликою кількістю води і кип'ятять 15 хвилин. Після охолодження відвар доливають до 10 л. Рослини обприскують кілька разів з інтервалом у 6 - 7 діб. Ще один спосіб: на 10 л води беруть 0,5 кг дрібно нарізаного полину, склянку деревної золи і столову ложку рідкого мила. Все заливають гарячою водою, добре розтирають, розмішують і настоюють 3 - 5 годин, потім проціджують і обприскують бадилля.
Знижує чисельність жуків і дворазове (через 3 - 4 дні) ранкове запилення бадилля чистою просіяною деревною золою з розрахунку 1-2 ст. л. на 1 кв.м. Ловлять жуків і на приманки: на грядках розкидають картопляне лушпиння або ставлять у міжряддях банки зі шматочками картоплі. Жуків, які злітаються до годівниць, збирають вручну і знищують, опускаючи в ємність з насиченим розчином кухонної солі, формаліну або гасу.
При масовому заселенні рослин личинками застосовують більш серйозні заходи - настій оману (150 г подрібнених коренів залити 10 л води , кип'ятити 10 хвилин, настояти добу, додати мило) або розчин бітоксибацилліну (40 - 100 г на 10 л води). Перше обприскування проводять в період масової появи личинок другого віку. При необхідності повторюють обробку через 6 - 8 днів.
Чимало неприємностей городнього господарства доставляє і капустянка. Ця комаха воліє сирі місця, легкі і багаті органічними речовинами грунту біля річок та озер. Влітку риє ходи біля поверхні ґрунту, взимку йде на глибину до 1 м. Відкладає до 360 яєць у земляні камери-гнізда завбільшки з кулак на глибині 10 - 20 см. Капустянка харчується корінням рослин, дуже любить ніжні корінці сходів і сіянців. Поїдає капустянка і дрібних тварин: дощових черв'яків, кліщів і ін
Капустянка обгризає не тільки коріння, а й листя рослин з південної сторони так, щоб вони не затінювали місця її гніздування. Виявивши «кухню» капустянки, можна відшукати її нірку (ущільнене місце) і вийняти цю частину ґрунту на поверхню. У ній виявляться яйця та личинки (150 - 200 штук). Цю операцію потрібно повторити через 10-15 днів, а норку залити водою, настоєм гострого перцю (150 г перцю на 10 л води) або 2- 3 склянками столового оцту. У кожну нірку влити по 0,5 л настою.
Використовують і приманки. Навесні на ділянці розкладають невеликі купки гною. Через 10 - 12 днів їх оглядають, яйцекладку знищують. Влітку в ямки завглибшки 40 - 50 см закладають напівперепрілий гній і прикривають землею. Ямки відзначають кілочками. Пізно восени гній з ямок викидають, а медведок, які там перебувають, знищують.
Можна використовувати для пасток і скляні банки з вузьким горлечком. Краї в горлечок змазують медом, банки закопують в землю. Коли шкідники залазять в банки, їх виймають і знищують. Капустянка не переносить запаху календули і свіжих вільхових гілок, увіткнутих у землю.