Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Секрети курячого сімейства


16.02.2012

У нашому пташнику кури з’явились пізно. У всякому разі, християнський Старий Завіт про них не згадує. Немає їх зображення і на давньоєгипетських барельєфах. А ось у Ведах - священних книгах давніх індусів - про них уже згадується (3 тис. років до н.е.). У країнах Європи, в Греції кури стають відомими лише за 500 років до н. е.
Своє походження кури ведуть від дикої банківської, або курки джунглів. Її і зараз можна зустріти в джунглях Бенгалії, Бірми, Суматри. Поширення курівництва - заслуга давніх персів. Саме у них зародився культ півня. Згідно з ученням Зороастра, півень - вісник ранку, світла і сонця. Майже у всіх релігійних переказах і казках півень своїм криком проганяє темряву, диявольські чари та нечисту силу.
У стародавньому Римі кури пророкували майбутнє. Вважалося, що, якщо добре кури їдять корм на заході сонця - буде удача. Полководці не насмілювались починати битву, не давши поклювати зерна священним птахам.
У старовину селяни визначали час за криком півня. Вважалося, що перше «кукуріку» лунає о 1-ій годині ночі, друге - о 2-ій, третій раз півень співає о 4-ій годині ранку. За першим криком чоловіки виряджалися в дорогу. Після других півнів селянки вставали хліб поставити, корів подоїти. З третіми - все село піднімалось на роботу.

Погано несуться?
Чи є сьогодні у наших селах господарки, які не тримають курей? Мабуть, що ні. Багато і дачників мають пташники. Пропонуємо вам кілька порад, як підвищити результативність птахівництва.
Продуктивність курей значно мірою залежить від того, чим птицю годують. Давайте зерно, але в міру. Не слід включати до раціону горох і квасолю. Комбікорм добре заварювати окропом і дати постояти 2-3 години.
Влітку птиці корисна гичка кормових і столових буряків, листя винограду, капусти, кульбаби, подорожника, кропиви. Його зв’язують у пучки і підвішують біля годівниці на висоті 60-70 см.
Якщо готуєте страви з риби, голови і луску не викидайте, зваріть з них бульйон і в ньому запарте комбікорм.
Корисно додавати до раціону макуху.
А ще у курей постійно повинна бути чиста вода.
З настанням холодів кури, як відомо, несуться погано. Проте належна годівля допоможе впоратися із цією проблемою.
У раціоні курей обов‘язково мають бути білки, вуглеводи, солі та у невеликій кількості жири. Щодня кожна курка має отримувати 70–80 г мінеральних, 10–20 г вітамінних і 15–20 г білкових кормів рослинного і тваринного походження. Зернові корми (кукурудзу, ячмінь, пшеницю) слід згодовувати подрібненими. Так вони краще засвоюються. Частину зерна (20 г) можна замінити вареною картоплею, додаючи її до раціону близько 100 г.
Хорошим джерелом повноцінного білка є рибні та м’ясні відходи, сир, збиране молоко. А найціннішим білковим кормом вважається рибне борошно. З мінеральних кормів – подрібнена крейда, вапняк, ракушняк. А для того, щоб несучки були здоровими і добре неслися взимку, їм потрібно давати висушені влітку молоду кропиву або люцерну. Також дуже корисними є подрібнені морква і жовті гарбузи.
У зимові холоди птиці бракує енергії, тому слід подбати про підвищення калорійності її раціону. Для цього у вологі мішанки додають олію або несолоне сало (4–5 г на курку на добу). Однак за мінусової температури слід згодовувати сухі комбікорми.

Скільки півнів потрібно?


На одного півня повинно бути не більше 15 курей. Для того, щоб не переводилось потомство, до молодих курей треба підсаджувати півня старшого віку, а до курей старшого віку - молодшого, з різницею у віці в один рік. Кури повинні бути у “родинних” стосунках, а півень до них - з іншого стада.