Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Селекція і виробництво гібридів у компанії «Маїс»


07.09.2012

Перспективи процвітання королеви полів

ПРОГРЕСИВНІ аграрії України останніми роками роблять головну ставку на вирощування зернової кукурудзи, отримуючи високі врожаї цієї економічно перспективної культури. Для них стоцентнерні намолоти з гектара стали нормою, що перевершує за рентабельністю навіть соняшник. При цьому
користуються вони не тільки імпортними, а й вітчизняними гібридами
Компанії Маїс (Синельникове, Дніпропетровська обл. (www.maize.com.ua),
яка однією з перших на території України всерйоз почала займатися селекцією кукурудзи, виводячи та випробовуючи нові гібриди на десятках дослідних полігонів України, Білорусі, Росії, а також на дослідних ділянках в Індії. Окрім того, компанія доводить товарне насіння до посівних стандартів на своїх калібрувальних заводах в Дніпропетровській і Тернопільській областях.
Завдяки напрацьованому іміджу серед своїх партнерів по аграрному бізнесу компанія стрімко вийшла і на міжнародний рівень. У нинішньому році було отримано вдвічі більше замовлень на закупівлю різних гібридів, ніж було торік. Такого не могли передбачити навіть прогнозисти, хоча в аграрному бізнесі прогнози - справа невдячна. Доказ тому цьогорічні посушливі кліматичні умови майже по всій території держави. Однак це не привід до скорочення посівних площ, а сигнал до розширення зрошувальних мереж.
Про це йшлося й на науково-практичному семінарі на базовому полігоні компанії “Маїс”,
що в Синельниківському районі.

– Нинішній сезон для кукурудзоводів України був надзвичайно посушливим, – зазначив, відкриваючи семінар, голова правління науково-виробничої компанії, кандидат сільгоспнаук Віктор Борисов. – Клімат, як і ви помітили, останніми роками відчутно змінився. У зв’язку з цим ми нинішнього року вдалися до нового експерименту – показуємо в порівнянні наші гібриди як на суходолі, так і при застосуванні технології крапельного зрошення. Мета – визначити вплив фактору вологи на кожен з 55-ти гібридів, посіяних на дослідному полігоні. Заодно хочемо почути відгуки наших партнерів про те, як саме почуваються посіви кукурудзи на їхніх полях. До речі, в багатьох регіонах південної зони кукурудзу на зерно скосили. Витримали аномальну спеку тільки ранні гібриди.

Тепер про те, яким буде наступний рік для нашої культури. За циклічністю, про яку знають спеціалісти і стараються підлаштуватись під неї, рік повинен бути сприятливим для нас.
Звісно, велику роль в підвищенні попиту на насіння відіграє факт підвищення світової ціни на товарну кукурудзу. Колись ми вважали цілком прийнятною вартість кукурудзи у сто доларів за тонну. Зараз вже дають понад двісті доларів... За таких обставин рентабельність наступає вже після урожайності 15 центнерів, але, самі розумієте, завжди можна мати кінцевий результат і в кілька разів вищий.
– А не трапиться в такому разі відповідного перевиробництва, що викличе черговий обвал цін?
– Подібних гарантій ніхто не дає і не дасть. Але світова цінова політика з урахуванням ряду факторів свідчить про перспективне зростання цін. Статистика засвідчує, що кукурудзи виробляється ще мало, а попит на неї зростає й через те, що це не тільки корм, а й біологічна перспективна енергетична сировина для різних галузей промисловості. До речі, нагадаю читачам, що в зерні кукурудзи й навіть кочережках міститься практично вся таблиця Мендєлєєва. У тих же США, де завжди серйозно займалися і займаються кукурудзою, останніми роками збільшили виробництво зерна до 20 відсотків. Думаю, що Україні не загрожує перевиробництво ні на зовнішньому, ні на внутрішньому ринках.
– А які гібриди вашої компанії найбільш перспективні і користуються підвищеним попитом?
– Однозначно відповісти на це запитання не можна - для різних зон свої групи гібридів. От, наприклад, гібрид Союз у Жмеринському районі Вінницької області на товарному полі при вологості 25 відсотків показав максимальний результат – 138 центнерів з гектара. Зафіксований і новий рекорд компанії на дослідному полі абсолютно нового гібриду в с. Квітневе Хмельницької області, де при вологості 37 відсотків урожайність з гектара сягнула 177 центнерів. Але найбільшим попитом користуються ті гібриди, які не один рік випробовувалися саме крупними товаровиробниками зерна кукурудзи. Серед таких партнерів ПП „Агротон”, де наші гібриди нічим не поступалися зарубіжним, група компаній „Приват-Агроцентр”, СТОВ „Дніпро” з Черкаської області і багато інших. У цих аграріїв з сучасною технікою і передовими технологіями, як правило, витримуються усі вимоги до вибагливої культури і тому вони мають високу віддачу. Інакше годі й думати про бажаний урожай навіть найкращого гібриду. Але нагадаю ще про одне – ми не тільки

продаємо, а й пропонуємо інформаційні послуги щодо своїх гібридів та даємо консультації стосовно їх вирощування у відповідних регіонах. Було б тільки на те бажання товаровиробників.
– Вікторе Миколайовичу, двадцять років тому, ви, молодий науковець, будучи початкуючим фермером, взяли курс на професійне освоєння селекціонування і реалізацію лише однієї культури, що завжди ризиково. Тепер стали солідним конкурентом іменитих селекційних фірм. У складі науково-виробничого об’єднання працюють кандидати й доктори наук. Налагоджені стосунки з провідними науково-дослідними інститутами. Вас, як провідну компанію, визнано на державному рівні. Як пояснити таке стрімке зростання – перспективним розмахом чи турботою про виживання?
– І те й інше. Дбаючи про день прийдешній, ми свого часу створили селекційну базу в субекваторіальній кліматичній зоні Індії для прискорення наукових досліджень у справі виведення нових гібридів і для випробування отриманого гібридного насіння. Вердикт його якості виноситься саме там. Так що наші партнери на наступний рік завжди отримують насіння з відповідними сертифікатами. Зауважень і рекламацій, як правило, не буває. Але (!) при умові дотримання отих жорстких технологічних вимог.

Під час проведення науково-практичного семінару гостям демонстрували на суходольних і зрошувальних ділянках всі без винятку гібриди. Окрім того, була надана можливість кожному учаснику самостійно оцінювати гібриди за п’ятибальною системою. Серед ранньої групи стиглості найкраще в умовах посухи показав себе суперранній гібрид ДЕПОЗИТ МС, який мав повністю сформований початок і вже пожовкле листя. Позитивні показники мали КВІТНЕВИЙ 187 МВ, 
ПРЕМІЯ 190 МВ, а для білоруського регіону  ЗАЛІЩИЦЬКИЙ 191 СВ.
Серед середньоранніх відзначалися гібриди ШАЯН, БЕСТСЕЛЕР 287 СВ, БАТУРИН 287 МВ. А в групі середньої стиглості гості звертали увагу на гібриди з двома початками РАНГ МС 310, ІРША, ДМС СЕКТОР. В умовах зрошення ваговитими були качани гібридів
ЄВРО 401 СВ, ТУРІЯ та інші. До речі, на середньостиглі і середньопізні робиться головна ставка на перспективу в умовах зрошення. Це – завтрашній де
нь, хоч в Україні вже є господарі, які отримують в таких умовах рекордні врожаї.
А. П. Душейко, голова СТОВ «Дніпро» Черкаської області:
– З компанією «Маїс» ми працюємо і досить успішно вже давненько. Її гібриди нічим не поступаються імпортним, а інколи їх і перевершують. Цього року, маючи посіви кукурудзи на поливних полях, ми отримаємо не менше 130 центнерів качанистої в зерні. В майбутньому будемо розширювати посівні площі і збільшувати посіви кукурудзи. Це досить прибутково.
М.І.Бондар, голова СВК «Токарі» з Лохвицького району Полтавської області:
– Сюди ми приїхали делегацією, щоб детальніше вивчити можливості перспективних для нас гібридів. За роки співпраці з компанією переконались, що кукурудза - найбільш рентабельна культура в нашій зоні. На 2012-й рік брали три гібриди. Найкраще показали себе гібриди БАТУРИН 287 МВ і КРУГ 340 ВС. Хоча після оглядин дослідних ділянок вирішили взяти для проби в наступному році й інші гібриди.
А. В. Лук’янов, керівник білорусько-британського СП «Солвей Лімітед»:
– Є чимало насінницьких фірм, які пропонують на ринку зерна свою продукцію. Свого часу ми вибрали «Маїс» і не збираємось шукати інших партнерів. Колись сіяли переважно кукурудзу на силос, отримуючи по 500 тонн з гектара зеленої маси. Зараз клімат трохи помінявся і тому почали сіяти кукурудзу на зерно. Цього року матимемо гарний результат. Додам, що, крім нас, ще багато господарств Білорусі співпрацює з цією насінницькою компанією. Тож бажаю «Маїсу» подальшого процвітання.
Г. В. Колпак, голова СВК «Україна», Синельниківський район Дніпропетровської області:
– На своїх полях кожного року сіємо насіння кукурудзи Компанії Маїс. (Цього року 460 гектарів). Нинішнього посушливого року дехто скосив зернові площі на силос. У нас кукурудза вистояла і, сподіваюсь, зберемо не менше тридцяти центнерів з гектара. Як правило, купуємо ми ранні гібриди, які встигають провегетувати, використовуючи весняні запаси вологи.
Думаю, що буде й відповідна ціна на кукурудзу, адже посуха вдарила й по деяких європейських країнах. А в США, як стало вже відомо, недобір зерна очікується в межах 60 мільйонів тонн. Так що перспектива в аграрному секторі України за кукурудзою. От тільки її треба більш полюбити, а «королева» на любов завжди відповість взаємністю.

Олександр СВЯТИНА. Дніпропетровська область.

На знімках: голова компанії В.Борисов зустрічає гостей;
партнери „Маїсу” з Лохвицького району Полтавської області під час проведення традиційного Дня поля;партнер компанії «Маїс»
із Білорусі А. Лук’янов.