Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Селянам – достойне життя!


26.06.2013

Люди, які забезпечують державу хлібом, повинні мати гідну зарплату, соціальні гарантії, медичне обслуговування, розвинуту транспортну інфраструктуру. Ці слова голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Дмитра Колєснікова були адресовані учасникам виїзної колегії, яка пройшла у Магдалинівському районі. Сьогодні середня зарплата в агросекторі області складає 2119 гривень. І хоча це на 5 відсотків більше, аніж по Україні, губернатор переконаний, що до кінця року цей показник повинен збільшитись.

А ПОКИ що вся увага прикута до цьогорічних жнив. Ще у пам’яті складний минулий рік, коли через посуху хлібороби втратили значну частину врожаю. І хоча нинішні погодні умови не можна вважати ідеальними, і жнива десь на два тижні стартували раніше, ніж зазвичай, все ж таки душа радується, коли бачиш наповнене колосом жнивне поле корпорації «Агро-Овен», де і проходила практична частина колегії.
- А нас Бог не обминув увагою, - ділиться своєю радістю директор ТОВ «Котівка» Микола Дробітько. – Пройшли дощі, пшениця ще наливається, а в сусідів з ДГ «Поливанівка» вже пора косити. Хоча господарства знаходяться ж поруч! В цілому ж результати роботи нашого господарства значно поліпшились, коли ми налагодили партнерські стосунки з корпорацією «Агро-Овен», де застосовують сучасну техніку та інноваційні системи управління.
Якщо південні райони Дніпропетровщини вже жнивують не перший день, то у Магдалинівському районі перші тонни збіжжя були зібрані … головою облдержадміністрації. Дмитро Колєсніков сів за штурвал потужного імпортного комбайна і, не поспішаючи, почав збирати озиму пшеницю. Завершивши загінку, вийшов задоволеним з кабіни «Джон Діра» і сказав, що працював би комбайнером. Тим паче, посвідчення тракториста-машиніста у нього є.
Звичайно, жнива лише набирають обертів. І цьогорічна врожайність – до 30 центнерів на круг дає можливість прогнозувати, що буде зібрано близько 2 млн. тонн ранніх зернових, що гарантуватиме продовольчу безпеку Дніпропетровщини. Всього ж по області ранні зернові займають майже 844 тисяч га, у т.ч. озима пшениця – понад 530 тис. га.
За словами виконувача обов’язків директора департаменту АПК та розвитку сільських територій, жнивувати вийдуть понад 3,5 тисяч комбайнів, працюватиме більше 9 тисяч одиниць тракторної техніки, близько 4 тисяч автомобілів. Питома вага всіх зернових культур в структурі посівних площ забезпечена на рівні 60,4 відсотка. І вже зараз, за словами Вадима Удовицького, аграрії думають про сівбу озимих, закладаючи фундамент врожаю наступного року.
- У цілому вирощено непоганий врожай ранніх зернових, - розповів «Сільським новинам» виконувач обов’язків директора Інституту сільського господарства степової зони НААН України Анатолій Черенков. - Зокрема, озимий ячмінь дасть від 3,5 до 5 тонн з гектара в залежності від агротехніки вирощування. Від зернового клину озимої пшениці теж очікуємо непогані результати. Особливо там, де попередниками були пари та зернобобові культури.
- А які резерви поповнення державних хлібних запасів? – запитуємо.
- Проблема в тім, що матеріально-технічна база господарств не зажди відповідає сьогоднішнім вимогам. Назву лише такі цифри: по Україні на збиранні зернових культур втрачають від 6 до 7 млн. тонн врожаю. Варто також подбати і про мінеральне підживлення та дотримання всіх технологічних норм і рекомендацій наших вчених-селекціонерів. Адже сьогодні у багатьох господарствах вносять по 50-60 кг діючої речовини на гектар, тоді як для отримання високих врожаїв ця цифра має бути удвічі більшою.
На колегії говорилось і про те, що в області діє регіональний стабілізаційний фонд продовольчого зерна, який дозволяє забезпечувати стабільні ціни на хліб впродовж року. З початком збирання урожаю розпочато і процес поповнення запасів стабілізаційного фонду. Зокрема, біржові контракти укладені із 38 сільгоспвиробниками Дніпропетровщини. На сьогодні господарства зобов’язалися за форвардними контрактами поставити Аграрному фонду 91,4 тис. тонн продовольчого зерна, - зазначив директор Дніпропетровського регіонального Аграрного фонду Сергій Малашенко.

Олександр ПЕТРЕНКО. Дніпропетровська область.
Про перспективні сорти озимої пшениці голові ОДА
Дмитру Колєснікову розповідає в.о.директора ІЗГСЗ Анатолій Черенков. Фото автора.