Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Серце матері – нескінченний ресурс


13.04.2016

У Дніпропетровську за організаційного та юридичного сприяння ГО «Правозахисна Група «СІЧ» запрацювало громадське об’єднання родин, чиї близькі перебувають у полоні чи пропали безвісти. Голова ГО «Берегиня» Алла Макух розповідає про ідею створення організації: «Тут в основному зібралися жінки, об’єднані спільним болем, спільною бідою. Діти в полоні, діти зникли безвісти ще під час Дебальцево і Іловайська, а нам все розказують – чекайте, ми працюємо. Але у нас нема більше сил чекати. Ми беремо справу в свої руки, бо державі не до нас. Ми налагодимо співпрацю з центром при СБУ, Міноборони, групою «Патріот», офіцерським корпусом, до нас будуть прислухатися та радитися. Плануємо налагодити роботу з правозахисниками з Російської Федерації, бо в них більше можливостей доступу до непідконтрольних територій, матерями з «тієї сторони».

Також «Берегиня» опікуватиметься бійцями, що повернулися з полону, їх лікуванням та реабілітацією. Надати підтримку материнській ініціативі обіцяє обласна влада в особі заступника голови обласної ради Мгера Куюмчана, виділивши «Берегині» приміщення та забезпечивши доступ до державних ресурсів: санаторіїв, реабілітаційних центрів, освітніх програм тощо. Велику надію «Берегині» покладають на співпрацю з ГО Правозахисна Група «СІЧ». Про своє бачення проблеми звільнення та подальшого правового патронажу колишніх полонених розповідав адвокат Віталій Погосян:

«Питаннями правозахисту хлопців, що вийшли з полону, наша організація займається від самого початку війни. На теперішній час на розгляді в європейському суді з прав людини знаходяться 73 справи наших підопічних. Але самим приверненням міжнародної уваги проблему вирішити складно. Треба примусити державу Україна відповідати за своїх громадян, що або пішли добровольцями, або були мобілізовані для захисту кордонів. Наразі згідно чинного законодавства вони є не військовополоненими, а заручниками в терористів, а це зовсім інші наслідки. Треба подавати до суду і через позови спонукати державу більш активно вирішувати питання щодо скорішого повернення хлопців додому» - розповів правозахисник.

Дмитро Рева, директор ГО ПГ «Січ» доповнив, що наразі експертами організації разом з партнерами готується законопроект щодо визначення правового статусу громадян, постраждалих в зоні конфлікту на Донбасі. Наразі в ГО «Берегиня» вже є приміщення і необхідна для початку роботи техніка, а головне – шалена мотивація зробити світ добрішим.

Допомогти або звернутися по допомогу можна за телефоном 098 256 22 12, Алла Миколаївна Макух, голова ГО «Берегиня».