Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Шевченко допомагає прокладати творчу стежину


29.01.2016

У Дніпропетровську пройшов ІІІ етап VI Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді імені Тараса Шевченка

МОРОЗНОГО суботнього дня 23 січня з різних куточків Дніпропетровщини з’їхались до Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти творчо обдаровані діти і молодь, аби виявити свою любов до мови великого Тараса і своє вміння творити.

- Щороку від 6 до 12 учасників з Дніпропетровщини входять до числа переможців, - з гордістю відзначила вагомі здобутки голова оргкомітету конкурсу Антоніна Сергієнко. - За підсумками минулорічного фінального туру двоє дівчат-учасниць отримуватимуть стипендію Президента України, інші нагороджені дипломами ІІ і ІІІ ступеня за особистим підписом міністра освіти і науки Сергія Квіта.

Досить емоційно учасників творчих змагань привітала і заступник голови оргкомітету Наталя Дев’ятко – кандидат філософських наук, член Національної спілки письменників. Вона, зокрема, розповіла, що зі свого конкурсного твору «Шевченко у моєму серці», написаному ще у 2004-му, розпочала свою першу книгу.

Віри в душі і крилатих думок побажала учасникам дипломантка минулорічного конкурсу дев’ятикласниця Аліна Палагута, яка щорічно з 5-го класу постійна учасниця шевченківських змагань, хоча перемогу у фіналі виборола торік вперше.

Отже, за підсумками ІІІ етапу VI Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді імені Тараса Шевченка до призерів увійшли:

1 місце серед 5 класів - Марія Нарцева (СЗШ №12 м. Павлограда), Лада Кутья серед 6 класів (гімназія №11 м. Дніпродзержинська), Катерина Бикова серед 7 класів (СЗШ І-ІІІ ст. №20 м. Нікополя), Вікторія Давиденко серед 8 класів (Павлоградська ЗШ №17), Ірина Калашнік, 9 клас (ССЗОШ №22 м. Дніпропетровська), Аліна Рашевська, 10 клас (Царичанська ЗОШ), Єлизавета Бреднєва, 11 клас (Павлоградська ЗШ №1).

Другі місця посіли шестикласниця Коваленко Вікторія із Ганнівського НВК Верхньодніпровського району, семикласниця Сплендор Марія із Личківської СЗШ Магдалинівського району, восьмикласниця Савченко Римма із Новомиколаївської СЗШ №1 Верхньодніпровського району, дев’ятикласниця Палагута Аліна із ССЗОШ №22 м. Дніпропетровська, десятикласниця Пола Руслана із Березнуватівської СЗШ Солонянського району, одинадцятикласниця Мірошніченко Марина з Дніпропетровського обласного медичного ліцею-інтернату.

Третіми серед призерів стали Сьоміна Анна, 5 клас (Криворізька СЗШ №68), Замковий Ігор, 7 клас (Партизанська СЗШ Дніпропетровського району), Шевченко Анастасія, 8 клас (гімназія №39 м. Дніпродзержинська), Кузьменко Юлія, 9 клас і Нейбург Валерія, 10 клас (Дніпропетровський медичний ліцей), Іванова Влада, 11 клас (Васильківський НВК №1 ім. М. Коцюбинського).

На них чекає третій заключний тур за завданнями Міністерства освіти і науки, який відбудеться 13 лютого в ДОІППО.

Нам вдалося по закінченню змагань поспілкуватися з одним із учасників конкурсу Ігорем Замковим, який приїхав у вишиванці у супроводі своєї матусі й вчительки Вікторії Берези із Партизанської СШ Дніпропетровського району.

Про свої враження від конкурсу хлопчик сказав, що найбільше сподобалося, що в аудиторії панував не дух суперництва, а дух творчості.

- Було відчуття, ніби відкриваю себе – нового і незнайомого. Дуже вдячний долі за те, що мав шанс випробувати себе, - зазначив Ігор і додав, що дуже хоче ще пережити такі відчуття.

А ще Ігор напам’ять прочитав уривок із власного вірша «України сивий отаман»:

Понад 200 років в пам’яті живеш

Ти, Тарасе, завжди будеш з нами,

Бо немає пам’ять людська меж,

Де вірші розкинулись ланами.

Цікаво, що Шевченківський конкурс покликав до творчості і осмислення поетичної спадщини Тараса і студентську молодь, причім не тільки філологічних вузів. Приємно здивувала присутність на конкурсі студентів із Донецького юридичного інституту МВС України, який наразі знаходиться у Кривому Розі. Третьокурсниця Тетяна Яцмирська посіла третє місце і візьме участь у фіналі, першокурсниця Анастасія Власенко спробує свої сили наступного року. Дівчата приїхали із Кривого Рогу у супроводі викладача інституту, доцента кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Тамари Сабельникової. З великим болем Тамара Миколаївна говорила про пережиті події в Донецьку, згадувала масові мітинги у березні-квітні 2014 року, які проходили під жовто-блакитними прапорами, згадувала і про колону приїжджих, явно не по-донецьки одягнених з російськими прапорами. Це були чужі люди, якими хтось керував, а між колонами був кордон міліції.

Чому так сталося, чому справжні українці, які душею і серцем були за Україну, змушені були покинути Донбас, - ці питання - то біль душі багатьох донеччан.

- Але це міф, що всі, хто лишився там, всі – за так звану ДНР. Там теж є люди, які чекають на повернення в Україну, - наголосила пані Тамара.

Ми теж чекаємо на повернення Донбасу і Криму в Україну. Хай нарешті наступить мир на нашій українській землі.

Схаменіться, недолюди,

Бо лихо вам буде!

Нехай ці пророчі Тарасові слова вдарять по тому, хто сіє ворожнечу між народами, хто приніс війну і біду на Донбас. А нашим дітям Шевченко хай допомагає прокладати творчу стежину.

Світлана МАРКОВА.