Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Шкідники черешні


16.04.2020

Комахи-шкідники здатні завдати  значної шкоди плодово-ягідним культурам. І справа не тільки у прямих втратах врожаю – ослаблена рослина може загинути, особливо молоді дерева. 
Які шкідники зустрічаються на вишні та черешні? 
 
Листокрутка брунькова – невеликий метелик (розмах крил – до 3 см) строкатий, коричневого кольору, активний в нічний час. Метелик відкладає яйця, з яких пізніше з’являються гусениці, які  завдають істотної шкоди: знищують квітки, зав’язі, плоди, виїдають бруньки навесні, скелетують листя.
Пильщик кісточкових – комаха до 0,5 см завдовжки, відкладає яйця в зав’язь вишні чи черешні. Після появи личинка приступає до виїданням м’якоті майбутнього плода.
Чорна вишнева попелиця –  шкідник, що утворює колонії і здатний повністю зупинити приріст дерева. За сезон попелиця дає до 15 поколінь потомства. Комаха висмоктує сік з будь-яких м’яких частин рослини, починаючи з бруньок і листя, плодів і молодих пагонів. Небезпека попелиці ще й у виділеннях продуктів життєдіяльності комах. Солодка рідина стає благодатною основою для розвитку грибкових хвороб.
Вишневий довгоносик (трубкокрут) – комаха невеликого розміру, шо пошкоджує будь-яку з кісточкових культур. Дорослі особини знищують бруньки, бутони квітки і зав’язі. Плоди також страждають від нападу довгоносиків. Вони відкладають яйця на кісточку ягоди. Личинки живляться її ядром, однак сам плід стає непридатним для їжі.
Вишнева муха – шкідник, який здатний зіпсувати весь урожай на черешні та велику його частину на вишні. Літ мух настає з настаннях позитивних температур +15 градусів, що  припадає на травень, після цвітіння кісточкових. Комаха відкладає по одному яйцю в кожну ягоду. З нього розвивається личинка, яка харчується м’якоттю плода, роблячи його непридатним для споживання. Пошкоджені ягоди темніють і гниють, або опадають.
 
ЯК ПОЗБУТИСЯ ВИШНЕВОЇ МУХИ НАРОДНИМИ ЗАСОБАМИ
З народних засобів у боротьбі з вишневою мухою на плодових деревах і чагарниках застосовують відвари хвойних гілок, листя кульбаби, полину або тютюну. Все це може допомогти впоратися з мухою під час самого початку дозрівання плодів. Справа в тому, що ці відвари дезорієнтують комах.
Мильний розчин, який діє проти попелиці, допоможе врятувати урожай і від вишневої мухи. Перше обприскування трав’яним або мильним розчином проводять, коли молоді мухи починають вилітати зі своїх коконів, друге – через два тижні, і третє також через такий же проміжок часу. 
У разі, якщо плоди незначно вражені личинками вишневої мухи, зібравши їх перед переробкою, замочують у холодній воді, такий спосіб дає можливість частково позбутися від наявних в них личинок.
Для попередження появи вишневої мухи на вишні та черешні треба не допускати появи попелиці на рослинах і вживати всіх заходів по боротьбі з нею. Це не тільки збереже плоди від попелиці, але також позбавить молоде покоління вишневих мух харчування і змусить їх змінювати місце перебування.
Запобігти появі попелиці можна, посадивши поблизу з плодовими деревами та чагарниками чорнобривці або нагідки.
Для того, щоб зменшити шкідливість цієї комахи треба частіше перекопувати землю під плодовими деревами та чагарниками. Цей прийом дозволяє скоротити на 40% чисельність личинок цього шкідника. Глибина, на яку перекопують повинна складати близько 30 сантиметрів.
Після збору врожаю обов’язково потрібно збирати і знищувати всі опалі плоди. Обов’язково треба вчасно збирати врожай, поки муха не відкладе в нього яйця. При зборі бажано збирати всі плоди, не залишаючи жодного для задоволення потреб мухи.
Зважте, що мухи починають вилітати через 8-10 днів після того, як почалося цвітіння плодових дерев. Активність ці комахи проявляють за температури вище +18, в прохолодний час вони знаходять собі притулок в затишних місцях. Тому використовувати хімічні препарати для обприскування дерев слід починати через 7-8 днів після початку цвітіння. А повторне обприскування проводиться через 10-15 днів, але не пізніше, ніж за 3 тижні до появи першого врожаю.
 
ДІЄВІ ІНСЕКТИЦИДИ
Препарати для обробки вишні і черешні слід ретельно підбирати з урахуванням умов і шкідників, або використовувати препарати широкого спектру дії.На кісточкових застосовують 
Каліпсо – системний контактно-кишковий інсектицид, що призводить до швидкої загибелі.
Ініціатор – препарат з подвійним ефектом (інсектицид і добриво) в формі таблетки, системної ґрунтової дії.
Актеллік – несистемний інсектицид від комплексу шкідників (кліщів, гусениць, жуків).
Прованто – новий інсектицид, здатний знищити будь-якого шкідника кісточкових культур.
Санмайт – акарицид тривалої, контактної дії, що знищує всі види кліщів.
Актара – унікальний високоефективний препарат, тривалість захисної дії якого становить до 2 місяців.
Децис – популярний препарат проти безлічі шкідників сільськогосподарських і плодових культур.
Енжіо – потужний інсектицид тривалої системно-контактної дії, що знищує більшість відомих шкідників.
Люкс Максі – дуже потужний препарат контактно-кишкової дії, малотоксичний для корисних комах.
Застосовувати препарати слід з особливою обережністю, дотримуючись рекомендоване в інструкції дозування.