Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Школа козачат


18.10.2012

Здавна християнське свято Покрови вважалося в Україні вінцем хліборобського сезону. А для козаків, які вірили, що свята Покрова їх оберігає від усякого лиха, ще й найбільш значущим. Тож не дивно, що Покрову вважали і вважають святом українського козацтва.

СЬОГОДНІ козаків серед нас не так багато, але є ентузіасти, які намагаються відтворити прадавні традиції, що притаманні нашому народу. Один з таких проповідників славної минувшини - педагог з Дерезуватської ЗСШ Іван Іванович Гусаров, який за підтримки районного відділу освіти та вчителів-ентузіастів Антоніни Миколаївни Мірошниченко, Людмили Вікторівни Довгої, Андрія Івановича Гусарова, домігся створення на базі школи козацького вишколу. Що мається на увазі? Насамперед вивчення історичної козацької спадщини. Причому робиться все це не тільки на уроках, але і в цікавих іграх, туристичних подорожах, екскурсіях до знаних місць Придніпров’я. На сьогодні при школі створено сім загонів юних козачат, починаючи з п’ятого класу. Загони-курені об’єднані в Дерезуватський козацький кіш імені Івана Сірка на чолі з кошовим Владом Дроздовим. Діє тут і своя шкільна козацька рада на зразок самоврядування. Приємно, що атмосферу козацького духу в школі задають старшокласники Лілія Оліванчук, Юля Доротюк, Каріна Гусарова, Юлія Гиркало, Олена Мойсеєва, Настя Панькова, Тетяна Довга, Віта Рябчук та інші. Це вони не раз виступали ініціаторами проведення цікавих заходів. Зокрема, організовували подорожі на могилу Івана Сірка, до Новомосковського собору, в музей Петра Калнишевського, до Дніпропетровського державного університету. Але найчастіше (вже за традицією) проводять козацькі ігри на урочистому місці, де серед степу височить могила предків. До речі, це найвища географічна точка Дніпропетровщини, звідки, кажуть, найяскравіше видніються обрії нашої минувшини. Це для молодих козачат - дерезуватців свій своєрідний патріотичний полігон і майдан.
…Якраз на Покрову (колись на сходках у це свято обирали ватажків козацтва) в школі відбулася посвята в юні козачата п’ятикласників. На урочистій лінійці вишикувалася вся школа. Під козацький марш вносять прапори та іншу козацьку атрибутику. Майбутніх козачат вітають з цією важливою подією у їх житті. Потім наймолодші урочисто клянуться свято дотримуватися козацьких традицій і відстоювати честь рідної школи на різних рівнях. До речі, нинішнього року в обласному конкурсі юних патріотів Придніпров’я найяскравіше були представлені козаки і козачки саме з цієї школи. Їм було присуджене перше місце. Після офіційної посвяти «новобранцям» були вручені посвідчення, пам’ятні медалі і прапор новоствореного куреня.
…Варто сказати, що в патріотичному русі козацтва беруть активну участь не тільки вчителі, учні, а й їхні батьки. Це за їхній кошт організовують подорожі та екскурсії. Вони купують козацьку форму для своїх дітей та допомагають в організації практично всіх заходів.

Олександр СВЯТИНА. Синельниківський район, Дніпропетровська область.