Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Шульгівка – для людей!


04.04.2015

На в’їзді до села 27 березня близько 80 жителів краю разом з українськими екологами провели мітинг протесту проти будівництва норкової ферми на 350 тисяч норок «Агропромінвестом». Ініціаторами заходу виступили відомі природоохоронці України, які аргументовано розповіли присутнім про величезні ризики для всього живого, в тому числі самої людини, від «хімічного» сусіда. Доктор біологічних наук, проректор Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету Юрій Грицан навів власний гіркий приклад:

- Я жив колись під об'єднанням «Азот» у Дніпродзержинську, це хімічне підприємство. Батьки через це сусідство померли від раку… Тож мені особливо болить те, що селянам силоміць, без їхньої згоди, втелющюють під бік хімічно небезпечне виробництво. Ми у Дніпропетровщині за 20 літ підняли площу заповідних територій з 1 до 3 відсотків. Але це дуже мало! А іншої території для заповідання, ніж Приорілля, у нас немає, тому норкова фабрика в НПП «Орільський» - нонсенс. Ми взяли курс на Європу, природні парки – наше лице. Що покажемо світові?

А доцент ДНУ ім. Олеся Гончара Вадим Манюк розповів про неймовірні екологічні ризики:

- Мене вразили наукові факти зі США – там через 30 років після закриття норкових ферм вода у водоймах в радіусі двох кілометрів залишалася забрудненою! А працівники таких ферм на порядок вище хворіють на рак! Більше того, у світі немає досвіду використання такого величезного підприємства. Землі біля Шульгівки Петриківського району можуть бути лише заповідними, рекреаційними і господарськими. Але без екстремального виробництва.

Не менш переконливими були і слова Тетяни Тимочко, голови Національної екологічної ради України:

- Народилася я в Павлограді, ще в 60-х роках минулого століття це було прекрасне місто з квітучими біля нього селами. Та розвиток шахт призвів до того, що діброви засохли і зникли, лісів немає, навколо Павлограда пустеля, як в Донбасі… Зупинімось, доки не пізно! Не можна шульгівський рай перетворювати на отруєне середовище!

Виступи інших промовців теж містили докази абсурдності будівництва звірівницької ферми в серці Національного природного парку «Орільський». Екомайдан Шульгівки вже став дніпропетровським і поступово перетворюється на всеукраїнський і світовий. Українська влада дивиться на нього давно зі всіх своїх рівнів. Але ще не бачить…

Данило ГРИМАК. На знімку: протест у Шульгівці 27 березня.