Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Швейцарія нам допоможе…


17.07.2013

З 2007-го року в Сумській, Вінницькій областях та в Криму діє швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. А позавчора в Дніпропетровській обласній раді відбулося перше робоче засідання Наглядового комітету проекту. На ньому були представники місцевого самоврядування усіх районів Дніпропетровщини. Головною сферою співпраці з областю буде сільське питне водопостачання. А ще впровадження курсу програм для службовців органів місцевого самоврядування з метою підвищення їхньої кваліфікації та застосування моделі інтегрованого підходу до поводження з твердими побутовими відходами. Усі три напрямки діяльності проекту, поза сумнівом, є особливо актуальними для Дніпропетровщини.
У своєму виступі керівник проекту DESPRO Оксана Гарнець сказала:

-У нас було право вибору-з яких областей розпочати розширення своєї діяльності. Тож до трьох перших разом з Іванофранківщиною ми долучили і Дніпропетровщину, бо тут є потенціал і енергія. Пілотуватимемо сільські сфери - водопостачання, водоочищення і водовідведення, поводження з твердими відходами. Незабаром у Тульчині Вінницької області відкриється сміттєпереробний завод, збудований за підтримки нашого проекту, який обслуговуватиме і декілька сусідніх сіл. Після цього ми поширюватимемо цей досвід і на інші краї. А з водопостачання у трьох областях України впроваджено 77 проектів. Загальна сума фінансування, наданого в рамках співпраці «Підтримкою децентралізації в Україні», становить біля 137 мільйонів гривень. У Дніпропетровщині плануємо здійснити 18 таких проектів, підготовка перших шести розпочнеться найближчим часом. Фінанси знаходимо спільно - місцева влада, наш проект і підприємці та місцеві мешканці. Участь місцевих жителів є обов’язковою, позаяк тоді вони відчувають власну вкладену частку в задумане та більше переймаються його здійсненням, а в подальшому-збереженням збудованого.
Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» працюватиме у Дніпропетровщині чотири роки. Голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод сподівається, що область отримає від цього додатковий імпульс, та багато чого залежатиме і від активності місцевих громад.
- Кожна велика справа починається з ініціативи людей, - сказав він, - з готовності громади трудитися для вирішення своїх проблем. А завдання влади полягає у підтримці соціальної активності людей. У забезпеченні необхідними організаційними і фінансовими ресурсами. Обіцяю, що підтримка місцевою владою необхідних людям проектів буде не нижчою 30 відсотків їхньої вартості.
У свою чергу «Підтримка децентралізації в Україні» пообіцяла допомогати жителям Дніпропетровщини у здійсненні життєво необхідних задумів сумою на рівні 40 відсотків їхньої вартості. Певно ж, це добра новина для тих жителів Нікопольського та Апостолівського районів, у яких ще відсутнє водопостачання. Представники цих країв розпитали працівників швейцарсько-української організації про критерії відбору проектів. «Бо живемо ми на березі Каховського моря, води кругом повно, але пити її не можна…» - так аргументували вони своє звернення. Тож найближчим часом багаторічні мрії жителів безводних сіл Дніпропетровщини про власну воду почнуть втілюватися в життя. Принаймні у вісімнадцяти з них… Залишається додати, що працівники DESPRO, на відміну від дніпропетровських чиновників, спілкувалися з жителями Дніпропетровщини вишуканою українською мовою.

Григорій ДАВИДЕНКО.
На знімку: момент засідання - в центрі керівник проекту Оксана Гарнець та голова Дніпропетровської облради Євген Удод.