Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Швидка допомога по-східному


08.02.2012

Ковток трав`яного чаю, аромат ефірної олії, самомасаж енергетичних точок... Іноді, щоб підбадьоритися, досить простих і доступних засобів.
Східні лікарі переконані в тому, що душа і тіло - неподільне ціле, навіть невеликий занепад сил сприймають як тривожний сигнал. Він означає, що з нашою життєвою енергією не все гаразд, наші емоції блокують її здорове протікання всередині.

ШИАТСУ
Це японське слово буквально означає “натискання пальцем”. До-ін, заснований на тих же принципах, дозволяє людині робити цей масаж самій собі.
Прості й ефективні прийоми до-ін призначені для того, щоб швидко зняти втому і напругу в будь-яких ситуаціях.
Оскільки легені є важливим джерелом енергії, необхідно масажувати точки, які співвідносяться з їх меридіаном. Одна з них перебуває в середині тулуба, на рівні шлунку.
Інший спосіб підвищити тонус - впливати на канал сечового міхура. Заведіть руки за спину і, видихаючи, плавно і м`яко злегка вдаряйте кулаками з двох сторін хребта, опускаючись від лопаток вниз, до крижів. Потім пройдіться в зворотному напрямку.
Закінчуйте масаж в положенні стоячи, коліна трохи зігнуті: стряхуйтеся всім тілом протягом хвилини, потім розслабтеся і “повисіть”, як маріонетка на ниточках. Повільно і глибоко вдихніть і видихніть три-чотири рази поспіль.

АКУПУНКТУРА
Вплив на визначені біологічно активні точки голками називається акупунктурою (голковколюванням). Інший спосіб підвищити життєву енергію - натиснення і масаж тих же точок (акупресура).
На кінчику мізинця (на обох руках) знаходиться одна з точок меридіана серця, яка, згідно зі східною традицією, відповідає за нашу психоемоційну рівновагу. Впливати на цю точку варто у разі сильної втоми, знемоги. Ритмічно натискайте на кінчик мізинця з обох боків нігтя до тих пір, поки не відчуєте полегшення (від 10 до 60 разів).
Для тієї ж мети можна потерти вушну раковину: на ній знаходяться проекції всіх органів і тканин організму.

ТРАВ`ЯНИЙ НАСТІЙ
Фітотерапія - одна з м`яких галузей медицини, що вивчає і використовує цілющі властивості трав, квітів і дерев. Зазвичай із рослинної сировини готують відвари, настої, сиропи і бальзами.
Заспокійливою дією володіє хміль, його можна рекомендувати при безсонні, пов`язаному з емоційними переживаннями.
Допомагає лимонник, з плодів і кори якого готують відвар (подрібнивши рослинну сировину, залийте її водою, доведіть до кипіння і кип`ятіть кілька хвилин).
Спробуйте приготувати енергетичний напій: взяти корицю, щіпку кореня імбиру, третину стручка ванілі й залити чашкою гарячої води.

ЕФІРНА ОЛІЯ
Екстракти різних частин ефірних рослин - квінтесенція життєвої енергії: кожна молекула ефірної олії містить від 50 до 300 важливих біохімічних компонентів. Саме тому ароматерапія покращує настрій, тонізує, знімає втому.
Найкраще тонізує олія, сонячна за своєю природою, - наприклад, виготовлена з цитрусових. Запах ефірної олії грейпфрута покращує розумову діяльність і піднімає настрій.
У грейпфрута знайомий з дитинства аромат, і його можна використовувати навіть на роботі - він буде викликати позитивні емоції у всіх оточуючих.
Якщо вам подобаються аромати цитрусових, спробуйте засіб, створений на основі ефірних олій лимона, грейпфрута і лемонграсу.
Тим, кому важко вставати вранці, допоможе ефірна олія розмарину. Згідно зі східною медициною, розмарин усуває млявість, пов`язану з браком ян.
Тим, хто втратив інтерес до життя через хронічний стрес, рекомендуються пачулі. Розігрійте в долонях кілька крапель есенції і нанесіть на тіло масажними рухами: почніть з ніг, помасажуйте живіт (за годинниковою стрілкою), а потім шию від потилиці до плечей.