Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сіємо насіння на… папір


08.02.2012

Цей простий і доступний прийом заслуговує особливої уваги. Він скорочує витрату насіння (а особливо, якщо заплатили за нього чималі гроші), дає можливість навесні провести посів холодостійких рослин якомога раніше. Рослини при цьому швидше ростуть, відпадає необхідність проріджування сходів. Перевага даного способу в тому, що таку роботу можна проводити взимку, а навесні заощадити дорогоцінний час.
Суть висіву на папері у тому, що виповнене знезаражене насіння наклеюють на стрічку з паперу, що легко промокає. На папір наносять смужки клейстеру з пшеничного борошна або картопляного крохмалю (можна використовувати також і канцелярський та казеїновий клей) і розкладають на них насіння за допомогою сірника.
Відстань між насінням у рядках залежить від виду рослин: для моркви, петрушки, редиски - 5 см; для буряків, ріпи - 8-10 см; для редьки літньої – 6 см, зимової – 13 см; салату головчастого – 20 см, листового – 2 см; кропу – 1 см; шпинату, цибулі-чорнушки на зелень – 3 см, на ріпку - 5-8 см.
Для полегшення роботи на папір заздалегідь наносять позначки олівцем, що відповідають зазначеним відстаням.
Стрічкам з наклеєним насінням дають просохнути, надписують на них назву культурної рослини і сорту, згортають у нещільний рулончик і зав’язують ниткою. Зберігають їх до висіву в сухому приміщенні, оберігаючи від мишей.
А ось як деякі городники готують до посіву насіння моркви.
Взимку нарізають туалетний папір на шматочки розміром 3×3 см і в центрі кожного наклеюють за допомогою клейстеру і сірника пару насінин моркви. Коли клейстер висихає, папір скачують у грудочки розміром з горошину, складають їх у коробочку і тримають в холодильнику до весни.
Перед висіванням ці грудочки-горошинки замочують спочатку протягом години в розчині «Ідеал» (1 ковпачок на 1 л води), потім, підсушивши на газеті, кладуть на 5 год. в розчин «Епін-екстра» (2 краплі на 100 мл). Зробивши пальцем в центрі ямки невелике заглиблення, кладуть у нього підготовлене насіння моркви і загортають. Сходи виходять дружними і сильними. У кожній лунці зазвичай по два паростки. Відпадає потреба у проріджуванні, оскільки відстань між найближчими парами моркви достатня для наливу повноцінних коренеплодів.