Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сім порад щодо регуляції гнізда


21.09.2012

Вирівнюючи гнізда, господарі свиноферм часто припускаються помилок. На що слід звернути увагу, аби запобігти цьому, радить доктор з німецького міста Ольденбург Марія Местер

Використайте період молозива. Не варто занадто рано переводити поросят до іншого гнізда: перші ковтки материнського молока дуже важливі для новонароджених, адже зміцнюють імунну систему захисними речовинами. Нехай поросята втамують першу спрагу молозивом своєї матері. Не варто економити час на цьому, оскільки специфічна для тваринницького приміщення імунізація життєво важлива для молодняка.
Відсадіть з гнізда передусім сильних поросят. Насамперед, слід собі скласти уявлення про “свіжі” приплоди. Оцініть життєздатність новонароджених та однорідність гнізда. Якщо поросята суттєво не відрізняються за вагою одне від одного, то не має значення, яких з них забирати з гнізда. Якщо ж показники ваги тіла новонароджених в одному приплоді помітно коливаються, потрібно якнайшвидше відсадити найсильніших поросят, аби дати шанс і маленьким отримати своєчасно свою долю молозива. Якщо багато свиноматок мають дуже нерівномірні гнізда, рекомендується заново посортувати поросят за величиною і тоді, залежно від молочної продуктивності свиноматок, визначити їм “маму”.
Врахування продуктивності свиноматок у минулому. Після опоросу всіх маток однієї групи, слід визначити середню кількість поросят у приплоді. Велике значення має попередня продуктивність свиноматки. Якщо самка в минулих приплодах вигодовувала тільки дев‘ять поросят, їй можна підсадити щонайбільше десять, перевіривши через два-три дні, чи не живуть вони впроголодь.
Розподіл поросят між свиноматками першого опоросу. Добре вгодованим молодим свиноматкам дають по 12-13 поросят. Адже важливо задіяти якомога більше сосків, здатних нормально функціонувати, тим самим активізувати їх. Тільки так можна бути впевненим, що після наступних опоросів усі вони “працюватимуть”.
Обмін гніздами. Наступного дня слід перевірити, чи всі поросята отримують достатньо молока. Задоволені сосунки спокійно лежать у гнізді, тоді як голодні бігають навколо матері. Саме неспокійні свиноматки, зокрема молоді, часто рефлекторно затримують молоко. У такому разі доцільно відняти від здорової, але погано лактуючої матки сильний життєстійкий молодняк та підсадити його неспокійній матці, одночасно перевівши голодних поросят до продуктивної самки.
Годівля надлишкових поросят. Якщо утворився надлишок сосунків, їх потрібно підсадити маткам-годувальницям. Ними можуть бути тварини, які вже двічі або тричі опоросились. Їхні молочні залози, як правило, вже добре сформовані. Тим часом як від молодих свинок не слід вимагати продовження підсисного періоду.
Якщо виникають проблеми з лактацією, то на перші два дні до підсаджених сосунів свиноматці додають ще двох власних. Це заспокоює тварину. Іноді годувальниця помічає чужий запах і хапає нових, підсаджених поросят. Для таких випадків варто застосовувати речовини з інтенсивним запахом, подібним спрею для волосся.
Штучна нянька. Якщо немає придатної годувальниці, то “нічиїх” поросят, якщо такі є, можна підсадити штучній годувальниці. Щоправда, на цей час поросята мають бути десяти днів від народження та добре розвинуті.

Переклала з німецької Любов СОЧКА.