Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Синоптики прогнозують пізню весну та дуже спекотне літо


10.01.2013

Ранньої весни в Україні чекати не варто, проте літо буде дуже спекотним. Про це пише "Сегодня" з посиланням на синоптиків.

ЗАСТУПНИК начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко повідомив, що з 10 січня Україну знову чекає потепління до +4 градусів вдень і -5 вночі. «Особливо це стосується сходу і центру країни, зокрема й Києва. Опадів в цей час не очікується», - прогнозує синоптик.
А. Прокопенко також сказав, що лютих морозів до кінця січня точно не буде, але і ранньої весни чекати теж не доводиться: «Швидше за все, вона прийде в свої звичайні строки, тобто за календарем. Складно розраховувати так надовго, але поки що передумов для якихось аномальних явищ навесні немає. Вона буде теплою, але в середині березня можливі заморозки».
Між тим, всі опитані фахівці переконані, що літо буде дуже спекотним. «Швидше за все, це будуть періоди посухи і аномально високої температури, які чергуватимуться з сильними дощами і зливами», - вважає А. Прокопенко.
Кліматолог Світлана Краковська відзначила, що в липні посуху варто чекати на півдні та сході, а західні та північні області заливатиме: «Температура, особливо в липні, підніметься до +40-41 градусів. До речі, це взагалі тенденція: якщо раніше така температура вважалася аномальною, то за наступні 30 років вона увійде до норми».
Що стосується осені та зими, то, за словами С.Краковської, вони будуть пізніми і теплими: «Буде довге бабине літо. Аномального холоду чекати не варто. А ось сильні снігопади, як у цьому грудні, можливі».