Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Скільки у землю вкладеш – стільки від неї й отримаєш


22.04.2016

До середини травня на полях Дніпропетровщини завершиться сівба пізніх культур: понад 360 тисяч гектарів кукурудзи та більше 500 тисяч гектарів соняшника. За оцінками науковців і аграріїв, цьогорічні погодні умови сприятливі і дозволяють провести посівну кампанію своєчасно.

«Осінь 2015 року видалася посушливою. Однак аграрії посіяли понад 500 тисяч гектарів озимих культур. Найголовніша з них – озима пшениця, якою засіяли 443 тисячі гектарів. Отримали сходи на 85% площ. Допомогли м’яка зима та тепла весна. Також своєчасно провели підживлення озимини. Прогнозована врожайність – 30 центнерів з гектара. Це гарантія продовольчої безпеки області», – підкреслив начальник управління агропромислового розвитку Дніпропетровської ОДА Вадим Удовицький.

Головний аграрій області побував на полях Дніпропетровського району, аби пересвідчитись, як почуваються озимі посіви та яким чином організовано комплекс весняних польових робіт. Зокрема, разом з директором Інституту зернових культур НААН Анатолієм Черенковим та начальником відділу агропромислового розвитку Дніпропетровської РДА Тетяною Ткач оглянули демонстраційно-технологічний полігон, розташований на полях дослідного господарства «Дніпро».

«На цьому полігоні представлені сучасні технології вирощування всіх зернобобових і круп’яних культур, які сьогодні є в Україні, - наголосив Анатолій Черенков. – На сьогодні в державному реєстрі культур зареєстровано більше 100 гібридів кукурудзи різних форм стиглості, які створені нашими вченими-селекціонерами. Більше 35 відсотків площ засіваються гібридами вітчизняної селекції. Зважте на те, що гібриди іноземної селекції значно вищі за ціною, але за деякими параметрами поступаються вітчизняним, які більш адаптовані до природних умов України. І приємно, що в нашій області близько 75-80 відсотків площ озимих і ярових культур засіяні насінням вітчизняної селекції, в т.ч. й тим, яке виробляється у дослідних станціях і господарствах Інституту зернових культур».

Як зауважила Тетяна Ткач, науковці активно співпрацюють з агроформуваннями Дніпропетровського району. Вчені зацікавлені у впровадженні своїх розробок задля досягнення високих врожаїв. Минулої посушливої осені аграрії прислухалися до порад науковців і ризикнули восени засіяти близько 17 тисяч гектарів озимої пшениці в майже суху землю. Навесні результат приємно здивував: рясні сходи отримано майже на всіх площах.

Механізатор Микола Павлов четвертий день поспіль сіє на полях ТОВ «Агро Інвест» соняшник. Зізнається: зерно лягає в м’яку землю, допомагає «розумна» техніка. «Сівалка універсальна – і насіння сіє, і добрива вносить. Весь технологічний процес комп’ютеризований. Сподіваюся восени отримати добрий врожай», – говорить він.

Його ж керівник Олег Рубль переконаний, що земля віддячить лише тим, хто максимальне вкладе у неї не лише добрива та якісне насіння, а й душу і серце.

Олександр ПЕТРЕНКО. Дніпропетровська область.

На знімках: на демонстраційному полігоні зростає гарна озима пшениця та озимий ячмінь:             В. Удовицький, А. Черенков.

Фото автора.