Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Скільки українці заплатять за пенсійну реформу?


20.07.2011

Директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України академік Елла Лібанова любить нагадувати: реформи завжди проводяться за чийсь рахунок. Отже, і за пенсійну реформу доведеться платити. Скептично налаштовані експерти запевняють: пенсійна реформа в Україні проводитиметься за рахунок звичайних українців - аж ніяк не за рахунок “VIP-пенсіонерів” із пенсією в десятки тисяч гривень. Головний ідеолог пенсійної реформиф віце-прем’єр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко переконує: “Уряд ініціював пенсійну реформу, керуючись інтересами пенсіонерів”.
Але в урядовому законопроекті експерти знайшли цілу низку норм, які зменшать пенсії майбутнім пенсіонерам. І ці норми стосуватимуться практично кожного українця.
finance.tochka.net склав антирейтинг пенсійних новацій, презентованих урядом.

Місце 5. Військові та міліція
Не дуже зрадіють пенсійній реформі військові, міліціонери, працівники прокуратури - тепер, щоб одержати свою “VIP-пенсію”, їм доведеться пропрацювати на 5 років довше.
Голова комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Валерій Сушкевич навіть заявляє, що до народних депутатів зараз звертаються військові, представники держструктур із заявами про те, що в силових органах у разі прийняття пенсійної реформи в її сьогоднішньому варіанті очікуються масові звільнення.
Місце 4. До 2000 року ніхто не працював
Проект реформи не дає можливості враховувати заробіток до 2000 року. Отже, категорія людей, які заробляли до 2000 року більше, ніж зараз, втрачають додаткову “копійку” до пенсій, а іноді й значно більше.
Щоправда, до 1 січня 2016 року майбутні пенсіонери можуть попросити врахувати зарплату за 5 років до 1 липня 2000 року, але тільки якщо архіви з даними про заробітки збереглися.
Місце 3. Жінок змушують працювати довше
Не надто вигідні нововведення і для жінок. За задумом реформаторів, українки самі зможуть вибирати вік виходу на пенсію протягом трьох років перехідного періоду. Тим, хто працюватиме довше, нараховуватимуть доплату.
“Якщо уважно вчитатися в пропозиції уряду, то це не вільний вибір, а примус жінки виходити на пенсію пізніше, - пояснює колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко. - Адже, щоб вийти у 55 років на пенсію, згідно з логікою уряду, їй треба звільнитися з роботи, і, якщо вона вийде у 55 років, то одержуватиме пенсію меншу, ніж заслужила, - на 0,5% за кожен недопрацьований місяць. Тобто жінка одержить своєрідне покарання за те, що не захотіла працювати довше”.
Якщо уважно вчитатися в пропозиції уряду, жінці не дають вільного вибору, коли йти на пенсію, примушують виходити на пенсію пізніше.
Експерт із пенсійного законодавства, правозахисник Олекса Чорнота зробив деякі підрахунки. Якщо припустити, що жінці пенсійного віку мали б призначити середню пенсію в Україні - приблизно 1 тис. грн. на місяць, то за 12 місяців відмови від пенсії вона недоодержує 12 тис. грн.
“Якщо цю суму покласти на депозит у середньостатистичний банк, який виплачує близько 12% річних у національній валюті, то можна не лише зберегти 12 тис. грн., а й щомісяця додатково одержувала б 120 грн. замість тих 50 грн., які їй призначили б відповідно до урядового законопроекту”.
Місце 2. Формула змінюється
Друге місце антирейтингу перепало формулі розрахунків пенсій.
На розрахунки кожної пенсії впливає розмір середньої зарплати по країні. Раніше цю суму виводили, зважаючи на дані за останній рік, тепер братимуть дані за 3 роки.
“Новий розрахунок впливатиме на розмір пенсії кожного пенсіонера, адже братиметься для розрахунків уже менша сума. Таким чином, база розрахунків кожної пенсії зменшиться щонайменше на 250 гривень”, - говорить Павло Розенко.
Місце 1. Мінус 10 відсотків від прожиткового мінімуму
Пенсійна реформа передбачає підвищення страхового стажу на 10 років. “Пенсія українця складається з двох частин. Перша - формула, згідно з якою нараховується пенсія, куди вводиться загальний стаж, середній розмір заробітної плати протягом певного періоду. Друга частина - це доплата за понаднормовий стаж”, - пояснює колишній перший заступник міністра праці і соціальної політики Павло Розенко.
“Якщо ми збільшуємо обов’язковий стаж, це означає, що доплата за понаднормовий стаж скорочується. І, отже, люди одержать меншу пенсію. І в мене виникає запитання: який у людини стимул працювати довше, якщо доплата за понаднормовий стаж фактично скасовується?”, - додає Павло Розенко.
У середньому втрати пенсіонерів від цього нововведення, за підрахунками Павла Розенка, становитимуть 10% від прожиткового мінімуму щомісяця. Зараз ця сума становить приблизно 80 гривень, і вона зростатиме.
Дефіцит покриють за рахунок простих пенсіонерів
Усе-таки найбільшим ударом для пересічних українців стане питання соціальної справедливості. Якщо VIP-пенсії чиновникам обмежити таки не вдасться, тоді весь тягар пенсійної реформи ляже тільки на плечі звичайного українського пенсіонера.
Валерій Сушкевич переконаний: якщо пенсійна реформа буде прийнята в сьогоднішньому вигляді, то українці, за винятком VIP-пенсіонерів, одержуватимуть мінімальну пенсію.
Утім, попри критику, експерти сходяться на одному - альтернативи пенсійній реформі немає.
Сергій Тігіпко заспокоює: завдяки реалізації пенсійної реформи дефіцит Пенсійного фонду України в 2011 становитиме 18 млрд. грн. замість торішніх 26,6 млрд. А якщо всі плани вдасться реалізувати, до в 2014 році бюджет пенсійного фонду буде збалансований. Тоді можна буде зайнятися підвищенням пенсій для українців.