Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Слобожанське сортує


26.09.2019

У Слобожанській ОТГ ідею сортування сміття активно пропагують старшокласники Слобожанського НВК № 1

Рік тому під керівництвом вчителя екології Валентини Половець був розроблений проект з виготовлення рекламно-інформаційних матеріалів для впровадження культури сортування твердих побутових відходів. Проєкт «Розділи сміття, щоб покращити життя», в підготовці якого активну участь взяли учні екологічного співтовариства, став переможцем серед проектів у програмі «Бюджету участі». У рамках проекту була виготовлені буклети, які у доступній формі роз’яснюють правила сортування ТПВ.

 Старшокласники Слобожанського НВК № 1, натхненні своїм вчителем, у рамках проекту Zero Waste School активно долучилися до розповсюдження буклетів і агітації за впровадження роздільного збору сміття, проходячи від під’їзду до під’їзду  і спілкуючись з мешканцями.

А 20 вересня в центрі Слобожанського відбувся екодень за участі молодіжної ради під керівництвом Оксани Криворучко, координатора проекту від Слобожанської селищної ради Олександра Дейнеко та учнів Слобожанського НВК № 1, які запросили на захід своїх батьків, бабусь, дідусів, сусідів.

Олександр Дейнеко і Микита Сірідюк розповідали про правила маркування пластику, який нумерується від 1 до 7 у спеціальному трикутничку.  Після інформування 11-класниця Слобожанського  Єва Пікінер провела вікторину на знання правил сортування. Учасники вікторини могли виграти призи за правильні відповіді. Це спеціальні значки «Я сортую» та екоторби з емблемою заходу.

Також в рамках екодня було проведено майстер-клас із сортування сміття, під час якого учасникам пояснювали, що підлягає вторинній переробці, а що ні. Для багатьох стало новиною, що паперові стаканчики, одноразовий посуд і серветки не підлягають сортуванню.

Приємно, що на заході було багато дітей, які охоче брали участь в конкурсах, майстер-класах. Бо саме діти Слобожанського стали агентами змін, які понесуть у свої родини знання про необхідність і правила сортування сміття задля того, щоб Слобожанське стало ще чистішим і привабливішим для проживання.

Світлана ГУДЕНКО, керівник гуртка «Школа журналіста» Слобожанського НВК № 1. 

Дніпропетровська область.