Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Слобожанці - серед кращих!


12.09.2018

Всього кілька балів не вистачило студії «Сонцеграй», аби потрапити у трійку переможців фестивалю «Дитятко» у номінації «Самоврядування – це ми» та поїхати у французький Страсбург

«Самоврядування – це ми»  – одна із тринадцяти номінацій  щорічного Міжнародного дитячого кінофестивалю «Дитятко», який  цьогоріч походив з 5 до 8 вересня у Харкові. На ювілейний Х кінофестиваль було надіслано 1285 робіт із 91 країни світу.
«Скоро не буде країни на земній кулі, яка б не брала участі у Міжнародному  конкурсі «Дитятко». Харків став справді міжнародним центром дитячих кінофільмів. «Дитятко» – один із кращих фестивалів у світі», – емоційно виголосив на відкритті голова Харківської облради, президент Міжнародного дитячого телевізійного фестивалю Сергій Чернов, під патронатом якого проходить це мистецьке свято.
І в цьому  переконалися всі фіналісти фестивалю, які проживали у готельному комплексі табору «Сонячний» неподалік від Харкова. Програма фестивалю була  настільки насичена цікавими і пізнавальними майстер-класами, які проводили і члени журі, режисери, сценаристи, аніматори з різних країн. 
Тож учасники  мали можливість розширити свої знання завдяки професіоналам кінематографа і анімації, послухати  лекції декана факультету кіно і телемистецтва Харківської державної академії культури Зої Алфьорової,  на власні очі побачити, як народжувалися дракони  в «Грі престолів», про які розповів  режисер-аніматор Манук Депоян,  а також багато цікавого учасники могли почути від  режисера Наталії Морозової.
Не забули організатори фестивалю і про розваги для дітей. Для них були влаштовані не тільки дискотеки, а й екскурсія на аеродром Коротич, де переможці  номінації «Наше мирне небо» змогли піднятися в небо на гвинтокрилі. Побували конкурсанти і у гольф-клубі, де змогли не тільки ознайомитися з цим новим видом спорту, а й зіграти в міні-гольф.  Також учасники відвідали Харківську філармонію, переглянули чудовий мюзикл «Ти особливий». 
Завершальним акордом фестивалю став суботній день 8 вересня, який  спочатку подарував конкурсантам незабутні враження від атракціонів Харківського парку ім. Горького, а потім  радість перемоги і подарунки, серед яких відеокамери, ноутбуки, проектори, гіроборди, електросамокати, смартфони. Кошти на реалізацію власних проектів отримали переможці сценарного пітчингу.
Дніпро на фестивалі представляли кіношкола «Суперстар», студія телебачення та преси «Вместе», студія  творчості та анімації «Мультиварка», а також студія «Сонцеграй» Слобожанського НВК № 1 Дніпровського району. Роботи цих студій були відібрані для участі у фіналі. І хоч їм не вдалося вибороти кубки фестивалю, всі вони стали дипломантами чудового конкурсу дитячої та юнацької творчості та отримали новий заряд для створення нових фільмів.
Світлана МАРКОВА,
м. Харків.