Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Смачного!


18.06.2020

ЧЕБУРЕКИ
Тісто: 100 г маргарину,  склянка води,  чайна ложка солі,  2 ст. ложки олії, 4 склянки борошна, 3 яйця. 
 Начинка: 400 г фаршу, 2 цибулини, каррі, хмелі-сунелі, сіль, 2 ст. ложки води,200 г олії для смаження.
У каструлі змішати олію, воду, сіль і маргарин, довести до кипіння, помішуючи, після чого всипати борошно і швидко перемішати ложкою. Повернути на плиту і мішати приблизно хвилину, поки маса «завариться». 
Дати охолонути. Додати яйця, а потім, поступово додаючи борошно, замісити тісто середньої м’якості. Дати тісту трохи постояти, накривши його чистим рушником. Подрібнити цибулю, змішати з фаршем, додати спеції, воду. 
Розкачати тісто до 5-6 мм. Вирізати кружечки, викласти фарш, зліпити, приплюснути, краї притисувши виделкою. Смажити у глибокій сковороді з обох боків. Викласти на тарілку, вистелену серветками, щоб забрати зайвий жир.
 
ХЛІБНИЙ КВАС
1 кг житнього хліба, 6 л води, 20 г дріжджів, 30 г цукру, 50 г родзинок.
Черствий житній хліб нарізати скибочками, підсушити в духовці. Сухарі покласти в каструлю, залити окропом, дати постояти 3-4 години. Настій процідити, додати дріжджі, цукор, накрити серветкою і залишити для бродіння на 5-6 годин. Коли квас почне пінитися, вдруге процідити його і розлити в пляшки. У кожну пляшку покласти кілька родзинок, щільно закрити, поставити в холодне місце на 2-3 дні.
 
ОКРОШКА
1,5 літра нежирного кефіра, 250 г редиски, 3 середні картоплини, 3 середніх огірочки, 2 яйця, зелень кропу і петрушки,  ст. ложка гострої гірчиці, 250 г вареної ковбаси або відвареного м’яса, сіль і перець – за смаком.  
Картоплю відварюють і нарізають маленькими кубиками. Яйця  варять, охолоджують, очищають і ріжуть середніми кубиками. Помиті огірки і редиску також нарізаємо кубиками. Додаємо нарізану ковбаску або м'ясо. Кріп і петрушку подрібнити і розтерти із сіллю. 
Підготовлені продукти з’єднують, перчать, приправляють гірчицею і заливають кефіром, добре перемішують.
 
МЕДОВИК
700 г борошна, 250 г меду, 300 г цукру, 6 яєць, склянка сметани, чайна ложка соди, по 100 г очищених горіхів, родзинок, фініків і цукатів, лимон, чайна ложка кориці з гвоздикою.
У розтерті з цукром жовтки додайте розтоплений з прянощами мед, сметану, лимонний сік і цедру, борошно, соду і розтирайте до появи пухирців. 
Коли тісто матиме густоту сметани, вимішайте його зі збитими білками, посіченими горіхами, родзинками, дрібно нарізаними фініками, цукатами (щоб під час випікання вони не осіли на дно, їх слід попередньо притрусити борошном) і вилийте у змащену жиром і посипану борошном вузьку форму. Випікати у духовці впродовж години при 180-200°С. Виймати з форми холодним.
Смачного!