Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Смійтеся на здоров'я


29.03.2012

На думку деяких дослідників, традиція артувати 1 квітня походить ще від античного фестивалю Деметрія, який відбувався на початку квітня, і в основі якого лежала легенда про викрадення богом підземного світу Аїдом доньки богині Деметри – Прозерпіни. Пошуки доньки ні до чого не призвели – адже її крики були лише обманною луною.

ЩЕ ОДНА вірогідна версія про походження традиції з подій, що описані в віршах з одинадцятого по п’ятнадцятий глави двадцять восьмої Євангелія від Матфея. За цією версією, у день, що відповідає сучасному 1 квітня, відбулося Воскресіння Христове, а римська варта могили, поширивши неправдиві відомості про те, що тіло нібито було вкрадене учнями Христа, стала зачинателем звичаю поширення неправдивої інформації (розіграшу) у цей день.
Як припускають науковці, до нас це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку XVIII ст. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою - одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської святої VI ст., день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня.
Як би там не було і хто б не започаткував День сміху 1 квітня, це свято прижилося в Україні та за її межами. Воно не віднесене в жодний календар всенародних свят, але його можна вважати міжнародним, адже святкується у багатьох країнах світу. В одних це День сміху, в інших – День дурня. У США, приміром, його називають “святом серця, а не держави”.
Сміх, дійсно, може стати ліками, стверджують учені. 30 хвилин сміху на день дозволяють пацієнтові, котрий переніс інфаркт міокарду, уникнути повторного нападу в найнебезпечніший період – перші півроку після нападу, – і потім жити повноцінним життям. Здоровим же людям ця кількість сміху подовжує життя на роки, іноді на десятиріччя. Перегляд по-справжньому смішної комедії дуже корисний для серця, а ось фільми жахів та фільми про війну, навпаки, завдають шкоди здоров’ю, викликають важкий психічний стрес.
Тож якщо вірити вченим, сміятися – дуже корисно! Не лише в День сміху 1 квітня, а й протягом усього року!