Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сьогодні - Вознесіння Господнє


28.05.2020

СЬОГОДНІ українські православні відзначають одне з найважливіших свят церковного календаря – Вознесіння Господнє. Цей день присвячений відходу Ісуса Христа до небесного храму Господа. Згідно з Євангелієм, на 40 день після Воскресіння Ісус разом з апостолами піднявся на Єлевонську гору в Єрусалимі. Там він дав своїм учням останні настанови і вознісся на небеса у плоті. Вважається, що цього дня Спаситель завершив свій земний шлях та потрапив до Раю. Вознесіння Господнє належить до числа двонадесятих свят, а дата його святкування прив’язана до дати Великодня. У Православ’ї Вознесіння традиційно відзначається на 40 день після свята Пасхи. Нинішнього року Вознесіння відзначається 28 травня. 
У народній пам’яті традиції Вознесіння змішалися з дохристиянськими язичницькими звичаями. Так, день Вознесіння вважався днем завершення весни та приходу літа. Наші пращури на Вознесіння палили багаття та влаштовували народні гуляння. 
У деяких регіонах було заведено пекти «драбинки») або млинці «Ісусу на доріжку» і ходити з нею в гості до близьких і родичів. Вважалося, що в період з Великодня до Вознесіння брама потойбічного світу була відкрита і душі померлих могли вільно перебувати серед живих. У зв’язку з цим небажаною була відмова подавати милостиню жебракам. Саме Вознесіння вважалося також і поминальним днем. Дівчата і жінки на Вознесіння збиралися в будинку без чоловіків і смажили велику яєчню, промовляючи молитви, щоб захистити посіви та худобу від хвороб. 
Якщо після Вознесіння настають спекотні дні, то у водоймах вже можна купатися, не боячись застуди. Вважалося, що ранкова роса, зібрана до сходу Сонця на Вознесіння, мала цілющі властивості. Холод і дощ на Вознесіння вважались поганим знаком – це віщує неврожай і хвороби худоби. 
У день Вознесіння не варто займатися важкою фізичною працею. Крім того, не можна виносити з хати сміття і плювати на землю. 
День Вознесіння Господнього – це одне з центральних свят християнського світу.